Rakennetaan humalatarha -julkaisu opastaa suomalaisen humalan kasvatukseen

Oletko aina haaveillut omasta humalatarhasta? Puuttuuko tulevalta kesältä vielä massiivinen puutarhaprojekti? Luonnonvarakeskuksen tuoreen julkaisun avulla pääset alkuun!

Kotimainen humala elää pienimuotoista nousukautta. Sekä tutkimuksen, geenivaratyön, viljelyn että pienpanimobuumin myötävaikutuksesta kiinnostus ja tieto suomalaisista humalalajikkeista on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Luonnonvarakeskuksen (Luke) alkuvuodesta 2023 ilmestynyt julkaisu opastaa alkuun humalatarhan perustamisessa.

Julkaisu on syntynyt määrätietoisen työn tuloksena. Luonnonvarakeskus on tutkinut kotimaista humalaa jo vuosia ja osallistanut myös tavallisia kansalaisia saadakseen laajan käsityksen kotimaisten maatiaishumaloiden ominaisuuksista. Noin tuhannen lehti- ja käpynäytteen perusteella valittuja paria kymmentä eri humalalajiketta on päästy jo koeviljelemään eri puolilla Suomea.

Rakennetaan humalatarha -julkaisuun on näiden koeviljelyjen pohjalta koottu vinkkejä ja hyviä käytänteitä humalatarhan perustamiseen Suomessa. Julkaisu antaa hyviä vinkkejä esimerkiksi taimien valintaan, tarhan perustamiseen ja rakenteisiin sekä hoitoon, kasteluun ja lannoitukseen. Julkaisu etenee kasvukauden alusta aina sadonkorjuuseen, humalakäpyjen käsittelyyn sekä talvehtimiseen saakka. Lukijalle tarjotaan humalatarhan perustamisen tueksi keskieurooppalaisen humalatarhan mukaisesti suunniteltu malliesimerkki rakennusohjeineen ja tarvikelistoineen. Esimerkkitarha on kooltaan noin sadan humalaköynnöksen kokoinen mutta ohjeet ovat varmasti hyödyllisiä myös pienempien tarhojen perustamiseen.

Rakennetaan humalatarha -julkaisun löydät Luonnonvarakeskuksen verkkosivujen kokoelmista. Rakennusoppaan lisäksi Luke on julkaissut päivitetyn työkalun humalanviljelyn kannattavuuslaskelmien tueksi.

Humalatarhan rakennusoppaan on tuottanut Luonnonvarakeskus ja sen kirjoittamiseen ovat osallistuneet Saara Tuohimetsä, Antti Laine, Merja Hartikainen, Terhi Suojala-Ahlfors sekä Juha-Matti Pihlava (Luonnovarakeskus), Henna Latvala (Järviseudun ammatti-instituutti (Jami)) ja Jarmo Saariniemi (Ammattiopisto Lappia).

Lue lisää: Luke.fi / Suomalainen humala kasvussa


Teksti: Erkki Ukkola
Kuva: Erkki Ukkola