Ranskalainen maalaissiideri Aval

Aval, Ranska

Missä maisteltu: Captain Corvus Iso Omena,—  0,33cl—  7,50€

Kenelle: maalaissiiderin ystävälle

Joskus työni luonne vaatii minua jättämään auton kotiin ja menemään Länsimetrolla töihin. Piristän tätä ikävää proseduuria — Isossa Omenassa sijaitsevan olutbaari — Captain Corvuksen valikoimista löytyvällä Avalilla. Vaikka yleensä pyrin aina maistamaan uusia siidereitä “ on Avalista tullut kyllä vakiosiiderini.

Perinteikäs Aval tulee Bretangesta Ranskasta. Valmistuksessa käytetään neljää klassista bretangelaista siideriomenalajiketta muiden alueiden omenoita ei käytetä siiderinvalmistuksessa laisinkaan.—  Omenat poimitaan käsin syys- loka- ja marraskuun aikana. — -Ne murskataan ja ennen mehun puristusta niiden annetaan saada ilmaa muutaman tunnin ajan, jotta — saadaan aikaiseksi kaunis väri.—  Mehun puristamisen jälkeen siideri käy tammitynnyrissä 45 päivää, jonka jälkeen erät sekoitetaan tasalaatuisiksi ja pullotetaan.—  Vettä tai sokeria ei lisätä  — kyseessä on aito siideri.

 

Avalin väri on todella kaunis, lähes kuparinen. Tuoksussa asiaankuuluvaa ranskatarta: kypsää omenaa -sekä ah-sitä-ihanaa navettaa. Maku on intensiivinen: runsas kypsä omenaisuus, kivasti tanniineja ja kuivahkon siiderin hento omenan oma makeus tekevät Avalista tasapainoisen, laadukkaan ja kaikin tavoin oikeaoppisen ranskalaissiiderin. Navettamaisuus ei maussa itse asiassa kovin vahvasti tunnu, vaikka maalaissiideriä Aval kyllä ehdottomasti edustaa. Myös etiketti miellyttää silmääni: pystytelty perinteisessä ranskalaisessa tyylissä: ei kikkailuja—  (tämä on toki mielipidekysymys, mutta kuten olen ennenkin todennut: itse pidän robustista maalaistyylistä kaikista eniten).

Kaiken kaikkiaan lämmin suositukseni Avalille!

 

Avalin kuvat ovat tekstissä siideritalon luvalla .