hartwall mainos

Rock, Paper, Scissors Kuopiosta halki Suomen

Kuopiolainen RPS Brewing aloitti toimintansa kesän kynnyksellä ja on nyt toimittanut ensimmäiset oluensa kauppoihin ja ravintoloihin. Oluet leviävät— valtakunnallisesti, jo yli 50 jakelupisteeseen.

 

Aluksi panimo valmistaa kolmea olutta, joiden nimet ovat itse asiassa myös panimon brändinimi Rock Paper Scissors Indie Brewery. Rock on kuivahumaloitu lager, Paper rukiilla maustettu Red Ale ja Scissors verigreipillä maustettu IPA.

Maultaan oluet mukailevat kivi-paperi-sakset-peliä ja jokaisen pullon korkissa on sattumanvaraisesti joku pelin symboleistä, joten jo kaksi henkilöä voi pelata maailmankuulua peliä.

– Oluemme ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton, olen saanut palautetta todella paljon ja arvostan suuresti innostusta oluidemme ympäriltä, kertoo panimomestari Aki Railanmaa.

Panimo on asettanut kunnianhimoiset tavoitteet sekä laadullisesti että määrällisesti. Ensimmäisen 12 kuukauden aikana on tarkoitus valmistaa ja jaella keskimäärin 24 000 litraa kuukaudessa. Se vastaa panimon maksimituotantokapasiteettia, ja onnistuessaan siinä panimo valmistaa ensimmäisenä toimintavuonnaan 260 000 litraa olutta.

– Olemme tehneet alkuinvestoinnit niin, että tuotannosta ei synny ainakaan pullonkaulaa, toteaa yhtiön hallituksen puheenjohtaja Janne Seppälä.

Toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen toteaa kilpailun alalla olevan kovaa.

– Samaan aikaan koko ala tekee töitä pienpanimo-oluiden tunnettavuuden lisäämiseksi yhdessä ja alalla on erinomainen yhteishenki, jossa kaikki tukevat toisiaan, Huuhtanen iloitsee.

Elämyksellisiä panimokierroksia ja saunomista

Panimovierailut, joka maailmalla on merkittävä matkailuteollisuuden haara, saavat uutta nostetta tekeillä olevan alkoholilain muutoksen myötä.

– Otimme etunojaa tulevaa lakia ajatellen ja rakensimme panimovierailustamme aivan poikkeuksellisen muihin vastaaviin nähden. Kierrokseemme kuuluu ääntä ja valoa, vain savukoneet puuttuvat, ehkä nekin pitää vielä hankkia, naurahtaa Janne Seppälä.

RPS Brewing kuuluu niihin panimoihin, joita epävarmuus alkoholilainsäädännön muutoksista on hirvittänyt. Ei voi kuin toivoa, että lakiehdotuksessa esitetyt muutokset toteutuvat. Etenkin pienten, alle puoli miljoonaa vuodessa olutta valmistavien panimoiden ulosmyyntioikeuden toteutuminen on kohtalonkysymys.

Panimolla on erillinen maisteluhuone sekä elintarvikekioski, josta panimon juomia voi ostaa kotiinvietäväksi. Panimon yhteyteen on rakennettu myös sauna- ja neuvottelutilat. Rakennusmateriaaleina on käytetty pohjoisen periferian luonnonmateriaaleja, vuolukiveä ja kelohonkaa. Saunassa istutaan kolmentoista kelohonkapöllin päällä.