Rokkari Dregenin ja Fiskarsin Panimon Raff IPL on maistuva veto-olut

Hellacoptersista ja omasta soolourastaan tunnettu Dregen loi oman Raff India Pale Lager -oluen yhdessä Fiskarsin Panimon kanssa.

Suomessa ruotsalainen rock-tähti Dregen tunnetaan ainakin Backyard Babiesista, Hellacoptersista sekä yhteistyöstään Michale Monroen kanssa, mutta on hän julkaissut omaa soolotuotantoakin. Musiikin lisäksi staralla on myös oma olutsarja. – Minulta oli kyselty omaa olutta, mutta aina oli niin kiire tehdä keikkkoja ja musaa. Koronan aikaan esiintymisiä ei ollut, niin minulla oli vihdoin aikaa. Ensimmäinen Riff-olut syntyi silloin Ruotsissa, kertoo Dregen. – Nyt niitä on tehty niin Japanissa, Saksassa kuin Norjassakin, ja Riff-sarjasta löytyy lager sekä alkoholittomana että holillisena versiona, IPA, APA sekä saksalaisen Sudden Death -panimon kanssa yhteistyönä tehty Double Dry Hopped India Pale Ale.

Ruotsalaisen olutvaikuttajan Robert Andersson (@beerwithrobert) vinkattua Fiskarsin Panimon Dregenille, myös Suomeen syntyi rokkarin oma olut, tosin lainsäädännöllisistä syistä eri nimellä, ettei sitä katsota lisenssituotteeksi. Oluen reseptistä ja teosta vastasivat Fiskarsilla oluentekijöinä toimivat Jenni Danielsson ja Aleksi ”Allu” Montin.

– Kun lähdettiin pallotelemaan että millainen olut tehdään, niin aika nopeasti huomattiin, että koska Riff-sarjassa on jo lager ja IPA, niin India Pale Lager tyylinä asettui hyvin siihen väliin, kertoo Montin. – Halusimme tehdä jotain vähän erilaista, joten teimme oluen lager-hiivalla ja neljällä eri humalalla Uudesta-Seelannista: Nectaron, Motueka, Taiheke ja Rakau. Lisäsimme humalaa useassa osassa valmistusta, niin että lajikkeiden profiilit saadaan mahdollisimman monipuolisesti esiin. Näin humalaa on lisätty jo ennen keittoa, keitossa ja on sitä laitettu tietysti vielä kuivahumaloinnissakin. IPL:n hieno ominaisuus on, että kun käytetään neutraalia lager-hiivakantaa, niin humalat nousevat sieltä eri tavalla kuin pale aleissa. Koska humalat olivat pääosassa, mallaspohja taas haluttiin kuivaksi, ja siihen käytimme hieman riisiäkin. Pienellä vehnälisäyksellä saimme pehmeyttä makuun ja hyvin rakentuvan vaahdon.

Allu Montin ja Dregen.

Oluesta tehtiin kaksi erilaista versiota, käyttäen kahdella eri tyylisellä lager-hiivalla, joista Dregen valitsi oman suosikkinsa. – Maistatimme oluet myös omalla henkilökunnalla ja mielipiteet menivät kutakuinkin tasan, kertoo Fiskarsin Jari Leinonen. – Toinen oli hedelmäisempi, toinen kuivempi. Dregen piti enemmän kuivemmasta, joten sillä mentiin.

Etiketti on Dregenin luottosuunnittelija Björn Rallaren suunnittelema ja siinä on hauskasti ryppyjä, ikään kuin etiketti olisi liimattu huonosti tölkkiin. Ruotsalainen ”starköl” -termi on painettu tähänkin etikettiin.  – Björn on tehnyt kaikki Riff-oluiden etiketit joten oli luontevaa, että hän tekee tämänkin, kertoo Dregen.

Lagerin lempityylikseen nimeävä, mutta useita oluttyylejä maisteleva Dregen on itse hyvin tyytyväinen olueen. – Olen hieman kyllästynyt tosi paksuihin, sameisiin oluisiin, joten halusin Riff-oluesta helposti juotavan, ”kesäoluen”. Jos pitää lagerista, mutta samalla haluaa juoda jotain ajassa olevaa, tämä on se olut. Raff IPL on paljon kuin minä; hieman retro mutta tulevaisuuteen katsova.

Dregen on tulossa Suomeen myös musiikin takia, kesälläkin ainakin pari kertaa. Uutta Hellacopters -musiikkia on tekeillä, joten sooloura on kiireiden takia nyt hieman sivussa. Dregen kokeekin olevansa nimenomaan bändityyppi, hänen mukaansa silloin voi jakaa sekä hienot että huonot hetket muiden kanssa, joten hän odottaa sekä bändin uutta musiikkia että keikkoja innolla.

Dregenin Raff India Pale Lager (5,5 %, 38 IBU) maistettaessa raikas, tuoksussa oli havaittavissa selkeästi trooppisten hedelmien, mm. ananaksen tuoksua. Maku on kuiva, runkoa on tarpeeksi ja humalat maistuvat mukavasti koko oluen maun ajan päätyen juotavan lempeään jälkikatkeroon. Olut on erittäin juotava, se tuli todistettua muutaman lasillisen jälkeen, kuunnellessä Riff-baarissa Dregenin soitantaa.

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Video: Fiskarsin Panimo ja villit hiivat