Rosglavpivo 2017

Pekka Kääriäinen sai tammikuussa kutsun tuomaroimaan uutta Rosglavpivo-olutkilpailua Moskovaan. Kääriäinen on aina valmis uuteen, joten viisumitoimiston kautta matkaan vaan!

”Matka alkoi viisumin hankinnalla Venäjän viisumitoimistosta Kampista. Homma ei oikein meinannut luonnistua, kun kutsussani oli ensin virhe, joka korjattiin, mutta uuteen kutsuun tuli uusi virhe. Kolmannella käyntikerralla sain viisumin passiini ja matka näytti toteutuvan.

Lentokentällä tapasin Ville Haapasalon ja matkustimme samalla koneella Moskovaan. Lähtö Aeroflotin koneella Helsingistä myöhästyi tunnin ja lopulta saavuin puolitoista tuntia myöhässä Sheremetyevon kentälle. Hiukan odoteltuani kuljettajamme saapui noutamaan minut ja kolme tÅ¡ekkiä. Matkasimme liukkaalla kelillä yli 60 kilometriä Moskovan eteläpuolelle Diamant-hotelliin, johon majoituimme. Ohjelmassa oli illallinen oluen ja vodkan kera. Maanantaina ajoimme aamupalan jälkeen pikkubussilla Moskovan keskustaan.

Itse Rosglavpivo-kilpailu pidettiin Pivnom Dom -ravintolassa. Oluita oli yhteensä 95 ja sarjoja 23. Eniten oluita oli suodatettu lager -sarjassa, kaikkiaan 26. Maistaminen tapahtui numeroiduista laseista ja yhtä maistokertaa kohden oli 1-7 olutta. Tuomaristo oli jaettu kahtia, joten jokaiselle tuli vajaat 50 olutta maistettaviksi.

Hankalinta oli, jos sarjassa oli vain yksi olut. Silloin jouduimme arvioimaan paitsi laatua, myös tyylinmukaisuutta ja sitä, josko kyseinen olut oli palkinnon arvoinen vai ei. Oluiden laadussa oli suuria heittoja ja osa lienee eksynyt väärään sarjaan. Koko kisan läpivienti kesti reilut kolme tuntia. Kisan aikana meitä kävi tervehtimässä myös Venäjän varamaatalousministeri Evgenij Vasiljevich ja kiitti meitä osallistumisestamme Venäjän uuden ja virallisen olutkilpailun tuomarointiin.

Kisaa seurasi monipuolinen illallinen musiikin höystämänä. Pöytiin kannettiin hanalaitteet, tummaa ja vaaleaa olutta sekä tietenkin vodkaa, oltiinhan sentään Venäjällä. Matkalla takaisin hotelliimme teimme yökierroksen Moskovassa mm. Punaiselle torille. Vodka onneksi loppui bussissa, joten säästyimme suuremmilta päänsäryiltä.

Lähtöpäivänä meidät nouti täysikokoinen bussi ja suuntasimme Kremliin. Kierroksen aikana Putinkin tuli helikopterilla paikalle ja jouduimme odottamaan, että hänen saattueensa pääsi ohitse. Kotimatka sujui ongelmitta.”

Teksti ja kuva Pekka Kääriäinen