Sahdin SM-kisan 2023 voittaja on Pirjo Korpela Sysmästä

Sahdinvalmistuksen Suomen mestaruudesta kisattiin 31.kerran, tänä vuonna Nakkilassa. Voittajaksi kruunattiin Pirjo Korpela Sysmästä. Kisaan osallistui 47 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu on avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.

Sahdin SM-kilpailun voittaja Pirjo Korpela Sysmästä.

 

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdille on myönnetty EU:n Aito-Perinteinen Tuote -nimisuoja. Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla.

Sahdin SM-kilpailut pidettiin Villilän kartanossa, aikoinaan Suomen suurimmassa navetassa.

 

Sahdinvalmistuksen SM-kilpailuissa jokainen edustaa itsetekemällään sahdilla asuinpaikkakuntaansa eli pitäjäänsä, joissa on käyty ennen mestaruuskilpailua omat karsinnat. SM-kisasahdissa saa käyttää vain perinteenmukaisia raaka-aineita; viljatuotteita tai maltaita, katajaa, olkia, hiivaa, vettä, humalaa.

Tänä vuonna sahdinvalmistuksen Suomen mestarikisoissa oli mukana 47 sahtia 46:sta pitäjästä, koska viime vuoden voittaja Hannu Nurminen osallistui varsinaisen Sysmän edustajan lisäksi.  Sahteja oli niin perinteisiltä sahtialueilta kuin Inarista ja Kirkkonummen seudulta asti, sahtien painottuessa Hämeen, Satakunnan ja Pohjanmaan alueille.

Kisat käynnissä.

 

Sahdin Suomen mestaruuskisoissa jokainen sahdintekijä tuo mukanaan sahdin lisäksi myös itse valitsemansa tuomarin. Tänäkin vuonna tuomareilla oli edessään aikamoinen urakka melkein viidenkymmenen sahdin arvioinnissa. Kotimaisten tuomareiden joukossa ovat monien muiden kokeneiden sahtituomareiden seurassa mm. Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittaja Mikko Salo, kokenut kotioluentekijä Harri Metsäjoki ja Olutliiton pitkäaikainen hallituksen jäsen Jorma Lahdensuo.  Lisäksi paikalla on aina myös kansainvälisiä oluttuomareita, tänä vuonna Yhdysvalloista asti sahtia tuomaroimassa olivat olutkirjailija ja -toimittaja Tara Nurin, kokenut oluttuomari ja -podcastemäntä Herlinda Heras sekä oluttuomari Nikolai Donchenko.

Kansainväliset sahtituomarit, Nikolai D0chenko, Tara Nurin ja Herlinda Heras työssään.

 

Vuoden 2023 Sahdin SM-voittajaksi selviytyi Pirjo Korpela Sysmästä, jonka sahtia kuvailtiin mm. upean tasapainoiseksi ja syleilevästi puoleensavetäväksi. Voittaja saa aina palkinnokseen mm. perinteisen tuohilippalakin, josta tapahtumassa tunnistaa myös edellisen vuoden voittajat.

 

Tulosten julkistamisen jälkeen kuultiin myös missä paikkakuntia kiertävät kisat ovat ensi vuonna. Seuraavat Sahdin SM-kilpailut järjestetään Isojoella vuonna 2024.

SM-kisassa Nakkilassa 5.8. 2023 sijoittuneet:

1. Pirjo Korpela, Sysmä
2. Ari Rämö, Lahti
3. Hannu Nurminen, Sysmä
4. Jussi Saren, Orimattila
5. Tuula Viheroja, Rauma
6. Hannu Väliviita, Isojoki

Onnea palkituille!

Kaikki SM-Sahtikisan finalistit.

 

Kuvat: Jouko Luttinen, paitsi kansainvälisten tuomareiden kuva Kimmo Markkanen.

Tiedätkö mitä on sahti?

Mitä on sahti?