Saksassa onnistuttiin erottamaan hiiva pois oluesta – Suomi mukaan hankkeeseen

Ala-Saksan Heisburkissa Göntterburkin olutakatemia (perustettu 1870) on onnistunut ensimmäistä kertaa historiassa erottamaan hiivan oluesta! Tässä EU BWY* -ohjelman rahoittamassa 12 vuotisessa projektissa pyrittiin tuottamaan oluita heille, joille keskivartalon turvotus on osa omaa ja läheisten elämää.

– Uskon, että kehitys menee pian tuotteisiin ja siitä kaupallisille markkinoille. Näin meidän kaikkien on helpompi hengittää, toteaa  tutkimuksessa 2 vuotta ennen eläinkokeita koehenkilönä toiminut, hiivattomia oluita yli 20 vuotta harrastanut Hans Peter Walker, omaa sukuaan Jansson.

– Nyt etsimme mukaan rahoittajia, joilla olisi takataskussaan löysää ja puheet muutakin kuin tyhjää ilmaa. Kaiken moista tyyppiä on pyörinyt jaloissa utelemassa mutta vakavasti otettavat ehdokkaat loistavat vielä omissa koloissaan. Nyt on aika tulla mukaan sillä ralli pyörii täysillä ja musiikkivideokin on työn alla, hihkuu vieraileva  professori Julian Stone Kaliforniasta joka on työskennellyt hankkeessa sen alusta saakka.

Seuraava 15-vuotinen hankesuunnitelma EU:ssa on jo sisällä. Siinä keskitytään kehittämään teknologiaa ja metodeja, jolla voi erottaa oluesta pois myös maltaan ja humalan. Suomesta mukana hankkeessa on tamperelainen UROS huippuyliopisto.

Kaupallista potentiaalia löytyy, vaikka markkinat ovat tällä hetkellä käymistilassa. On puhuttu jopa Nobelin palkinnosta. Olutposti seuraa tilannetta.

 

Kuvassa kaksi miestä laboratoriossa

 

BWY : Beer-Without-Yast  project 2012-2022 / project co-ordinator Emil Panos emilpanos@eu.ju +42655582047528 / Hungerstrassen 66B  22021 Bryssel Danmark

 

Kuva: Pecsels