Sensaatiomainen mallasuute Sensonilta Kotiolutpostin syynissä

Viking Malt Group rakentaa uuden noin 90 miljoonaa euroa maksavan mallastamon Lahteen, uutisoi Yle vastikään. Tämä on hyvä uutinen niin globaalin näkyvyyden kannalta suomalaisesta osaamisesta kuin myös lukuisista uusista työpaikoista joita tämä tuo tullessaan.

Viking Malt on Suomen suurin ja maailman yhdeksänneksi suurin mallastamo, se on perustettu jo vuonna 1883 ja toivotaan että pysyy kuvioissa vielä kauan. Viking Maltilla tehdään 65 erilaista mallaslaatua, mallastamokonsernissa tehdään vuodessa noin 45 tuhatta tonnia erilaisia paahdettuja maltaita ja vientiä on yli 80 maahan.

Viking Maltin tytäryhtiö Senson on tunnettu mm. Finlandia -olutuutteistaan, joilla moni kotiolutharrastaja on aloittanut taipaleensa oluen valmistuksen saloihin. Harrastajia ilahduttaakin tieto siitä, että Senson on tuomassa markkinoille oluen valmistukseen soveltuvan mallasuutteen jota Suomessa ei ole ennen nähty. Se on nimittäin gluteeniton.

Tämä on keliaakikkojen kannalta mahtava uutinen, sillä gluteenittomia oluita ei markettien hyllyistä vielä kauheasti löydy ja saatavilla olevat oluttyylit eivät välttämättä kuvasta omaa makumieltymystä. Gluteenittomuus on saatu aikaan luontaisesti mallasuutteeseen entsyymien avulla. Tähän saakka kotiolutharrastajat ovat saanet omista oluistaan vähägluteenisia käyttämällä White Labs – Clarity Fermiä.

 

Huom. Tämä tuote ei ole tulossa supermarketteihin, vaan ensisijaisesti asiantuntija- ja nettikauppoihin.

Mallasuutteet ovat löytäneet tiensä kuluttajien sydämiin. Ne ovat helppoja, nopeita ja verrattain edullisia.

Sensonin valmistamassa pakkauksessa on mukana vain mallasuute, joten humalat ja hiivat voi harrastaja valita itse. Näin valmistettavien oluttyylien variaatiot kasvavat vaikka mallaspohja pysyykin samana. Kaksiteräisenä miekkana tämä vaatii panijalta taitoa suunnitella resepti heti alkuunsa toimivaksi. Kuitenkin itse uutteen makua ei voi tietää etukäteen ennen panemista.

Gluten Free Liquid Malt Light mallasuute ei siis ole noviiseille suunnattu vaan kokeneemmille harrastajille. Paketin mukana ei tule erillisiä ohjeita oluen valmistukseen. Senson lupaili kyllä sivuilleen ohjetta oluen valmistamiseen, jotta harrastajat pääsevät tekemisessään helpommin alkuun. Tokihan mallasuutetta pystyy käyttämään myös leivontaan vaikkapa korvaamaan siirappia ja tuomaan mallasmaisuutta taikinoihin.

Etiketissä on selkeä asettelu ja ulkoasu on hillitty. Ainut asia mikä pisti häiritsevästi silmään, oli väriskaala joka vaihteli 50-350 EBC:n välillä. Tämä aiheutti hämmennystä. Kyseessä kuitenkin on melkoinen haarukka ja puhutaankin sävyn vaihtumisesta tummanruskeasta sysimustaan.

Kysyttäessä meille selvennettiin, että tuote lähtee Sensonilta aina tasalaatuisena ja samalla värisävyllä. Tuote kuitenkin tummentuu ikääntyessään, sillä se on luontainen tuote ja värin muodostuminen on normaali tapahtuma luontaisessa mallasuutteessa. Etikettiä tullaan kuitenkin selkeyttämään ennen sen kuluttajakäyttöön pääsemistä.

Tässä kuitenkin on vähän esteettistä ongelmaa kun yrittää tehdä vaaleaa lageria ja värimaailma onkin imperial stoutista. Maussa ei kuitenkaan ole eroa, joten tällä voi hassutella tastingeissä ja hämätä muiden aisteja värien tuomilla mielikuvilla. Jännästi monet ihmiset aistivat tummasta oluesta paahteisia elementtejä, vaikka olisi käytetty vain pale-mallasta ja väri tuotettu olueen muuta kautta.

Valmistaminen

Tuotteen käyttäminen on kuitenkin helppoa. Välineiksi tarvitset vain kattilan, sekoitusvälineen, lämpömittarin, siivilän ja vesilukollisen käymisastian. Luonnollisesti tarvitset oluen valmistukseen myös hiivaa, humalaa, vettä sekä mahdollisesti myös sokeria.

Senson kotioluen valmistusta

Kaada suurin osa purkin sisällöstä huolellisesti puhdistettuun käymisastiaan ja lisää perään hieman kiehuvaa vettä. Osalla vedestä voit huuhdella purkista loputkin uutteet paremman saannon saamiseksi.

Sekoita tahmeaa mallasuutetta niin pitkään että se on liuennut tasaisesti. Lisää tässä vaiheessa myös mahdollinen sokeri. Lisää sekaan riittävästi kylmää vettä. Tämä saattaa tehdä vierteestä jo valmiiksi sopivan lämpöistä hiivaukselle.

Laita sivuun ottamasi mallasuute kattilaan ja lisää hiukan vettä. Keitä neste kiehuvaksi ja voit aloittaa humalien lisäämisen. Humalia keitetään katkeroiden ja aromien saamiseksi yleensä noin tunti reseptistä riippuen. Katkerohumalat lisätään keiton alussa ja aromihumalat loppupuolella keittoa.

Kaada humaloitu vierre esimerkiksi siivilän tai harson läpi käymisastiaan, tarkista vierteen lämpötila ja lisää hiiva. Normaalisti vierre ilmastettaisiin ennen hiivaamista, mutta mallasuutteiden kanssa se ei ole pakollista sillä vierteestä ei ole poistunut happea mikä normaalisti tapahtuisi kun vierrettä keitettäisiin humalien kanssa.

Laita vesilukollinen kansi käymisastian päälle ja anna oluesi kypsyä reseptisi vaatiman ajan. Oluen kypsyyden voi tarkistaa ominaispainomittarilla. Kun lukema ei liikahda 2-3 päivän aikana, on olut turvallista pullottaa.

Kuvat & Teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen