Käytä siideriä syksyn ruuanlaittoon

Siideri on yleistymässä ruokajuomana, mutta siideriä voi myös lurautella syksyn patojen joukkoon.

Kun käytät siideriä ruuanlaitossa, muista muutama seikka; siiderissä on usein hapokkuutta, joka sopii hyvin piristämään pataruokien tuhtia lientä. Erityisen hyvää siideri on syksyisissä risotoissa valkoviinin korvikkeena. Parasta tähän tarkoitukseen on kuiva, hieman hapokas siideri.

Omenasiiderin maku sopii myös useimpiin liharuokiin, mutta erityisen herkullista siideri on possupatojen liemenä tai nyhtöpossun kypsytysnesteenä. Myös yrttiset uunikanapadat nauttivat pienestä siideritilkasta.

Syksyn omenapiirakkaan kannattaa myös lisätä hieman makeaa omenasiideriä, jolloin sokerin määrää voi hieman vähentää. Toinen tapa on keittää makeaa omenasiideriä kokoon siirapiksi, jolloin tällä siirapilla voi maustaa niin jälkiruokia kuin kuumia juomiakin.

Siiderisiirappi:

3 dl makeaa omenasiideriä

1 dl sokeria

1 vaniljatanko

Lisää ainekset kattilaan ja keitä noin 10-15 minuuttia kunnes seos sakeutuu. Säilö steriloiduissa purkeissa jääkaapissa ja käytä vaikka vaniljajäätelön päälle.

Kuva ja teksti: Anikó Lehtinen

Resepti on julkaistu aiemmin syyskuussa 2018.

Videoesittelyssä tuorein Olutposti-lehti numero 3/2020