Sinebrychoff lahjoitti 50 000 euroa Kansallisgallerialle

Ensi vuonna 200 vuotta täyttävä— panimoyhtiö Sinebrychoff—  lahjoitti Kansallisgallerialle osana juhlavuotensa aktiviteettejä.

Kansallisgallerian toimintaa rahoitetaan pääasiallisesti rahapelitoiminnan voittovaroin. Säätiöpääomaan tehtävät lahjoitukset ja niistä valtion maksamat vastinrahat lisätään säätiön pääomaan, jonka korkotuotoilla rahoitetaan kansallisen ja kansainvälisen vaikuttavuuden rakentamista.

Olutposti haastatteli asian tiimoilta Sinebrychoffin— viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Marja-Liisa Weckströmiä.

Mihin juontavat yrityksen juuret hyväntekeväisyydessä?

”Paul Sinebrychoff jatkoi ja laajensi menestyksekkäästi veljensä Nikolai Sinebrychoffin Helsinkiin vuonna 1819 perustaman panimoyrityksen toimintaa. Jo hän harjoitti hyväntekeväisyyttä, mutta erityisesti hänen puolisonsa Anna Sinebrychoff tuli tunnetuksi – ei vain taitavana liikenaisena, vaan myös hyväntekijänä. Anna pyrki huolehtimaan Sinebrychoffin panimon työntekijöiden ja heidän perheidensä hyvinvoinnista, sekä osoitti anteliaisuutta puutteessa eläviä kohtaan. Tästä oli esimerkkinä mm. sinebrychoffilaisten ja Punavuoren seudun vähävaraisten käyttöön perustettu sairaala. Tänä päivänä tuemme erityisesti Aseman lapset ry:n Walkers-toimintaa ja Keravan nuorisoa harrastestipendein.”

Kuinka Sinebrychoff auttaa ympäristöä ja vie liiketoimintaansa ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan?

”Sinebrychoff on sitoutunut Carlsberg-konsernin Together Towards ZERO –ohjelmaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuoteen 2030 mennessä Sinebrychoffin panimo on hiilivapaa ja että juomien valmistamiseen tarvittavan veden määrä on puolitettu. Molemmissa riittää haastetta, mutta eteenpäin on mentävä niin ilmaston kuin vesienkin suojelemiseksi.—  Uusimpia innovaatioitamme ovat mm. lämmön talteenotto ja kierrätys, sekä oluenvalmistuksesta syntyvän hiilidioksidin kierrätys takaisin juomiin. Lisäksi vähennämme pakkausmateriaalejamme, kuten viime vuonna tekemämme puolen litran muovipullojen osalta tekemämme muutostyö, jolla säästyy 24 miljoonan muovipullon verran muovia vuodessa.”

Haastekampanjan Aseman Lapset ry:n toiminnan tukemiseksi. Mitä haaste pitää sisällään ja kelle se on suunnattu?

”Elementit ovat vielä hieman kesken, mutta ajatuksena on tehdä isommin kampanja, jossa autetaan Aseman Lapset ry:tä saamaan resursseja toimintaansa. Yksityiskohtia vielä hiotaan. Hankkeessa yhdistyvät niin taide kuin nuoret ympäri Suomea.”

Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen on tyytyväinen panimon ja säätiön yhteistyöhön.

”Lahjoitus Sinebrychoffilta on hieno ele niin yrityksen historiallisesta näkökulmasta kuin Kansallisgallerian toiminnan kannalta. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä panimon kanssa jo vuosien ajan Sinebrychoffin taidemuseon hyväksi. Tämä lahjoitus avaa mahdollisuuksia tuleviin projekteihin koko Kansallisgallerian tasolla.”

Kansallisgalleria on Suomen suurin taidemuseo-organisaatio ja kansallinen kulttuurilaitos. Sen alaisuuteen kuuluvat mm. Ateneum, Kiasma sekä Sinebrychoffin museo. Kansallisgallerian museoissa vierailee vuosittain noin 500 000 kävijää.

Kuva: Sinebrychoff