mainos
mainos

Kippistä irkkustoutilla Pyhän Patrickin päivänä 17.3.

Irlannin kansallispyhimykselle omistettu Pyhän Patrickin päivä 17.3. on irlantilaisten kansallinen juhlapäivä. Silloin kokoonnutaan ympäri maailman kippistelemään irlantilaisella, pehmeän kermaisella, kuivalla stoutilla.

Perimätiedon mukaan Patrick syntyi noin vuonna 390 Skotlannissa ja joutui 16-vuotiaana orjaksi Irlantiin. Hän oppi keltin kielen ja ammensi pakanallisissa oloissa voimia kristinuskosta. Kuuden vuoden kuluttua Patrick pääsi pakenemaan muualle Eurooppaan ja opiskeli luostarissa papiksi. Paavi Celestine vihki hänet piispaksi ja lähetti käännytystyöhön Irlantiin noin vuonna 432, jossa Patrick menestyksekkäästi perusti kirkkoja ja luostareita, vihki satoja pappeja ja hävitti pakanauskonnot sekä legendan mukaan myös käärmeet Irlannista.

Tarinat eivät kerro, miten paljon Patrick itse piti oluesta, mutta koska irlantilaisten juhlintaan kuuluu olennaisesti olut, tämän kunniaksi Pyhän Patrikin päivänä juodaan yhä kuivaa irtkkustouttia, yleisimmin Guinnessia ja monesti Irlannin vihreän kansallisvärin takia värjätään Guinnessin vaalea vaahto vihreäksi pubeissa tai pukeudutaan vihreään.

Sláinte! – niin kuin kippistäessään irlantilaiset sanovat!

Lue lisää:

Tänään on St. Patrick’s Day!