St. Urho’s Pub 50 vuotta

Kekkosen nimikkoravintola täyttää tasavuosia.

2.6.1973 avasi Helsingin Etu-Töölössä ovensa yksi Suomen ensimmäistä englantilaistyyppisistä olutravintoloista, St. Urho´s Pub. Miksei Suomessa ole sopivia pyhimyksiä? Tätä pohdittiin Museokadulla keväällä 1973. Suunnitteilla oli englantilainen pubi, joka kaipasi pyhimysmäistä nimeä. Lähin mieleen tullut vastine oli Urho Kekkonen, mutta voiko pubin muka nimetä presidentin mukaan?

Kyllä voi, kun anoo riittävän nöyrästi. Nimestä huolimatta tai juuri siksi St. Urho´s pub eli kavereiden kesken Urkki, löysi asiakkaansa jo ensimmäisenä kesänä ja jonoa oli ovella harva se ilta. Vaikka jonot ovat lyhentyneet, niin edelleen Urkki tarjoilee oluen ja siiderin ystäville herkkuja seitsemänä päivänä viikossa.

50 vuoteen mahtuu paljon hyvää ja vähän pahaankin. Pubi on selvinnyt niin tulipalosta, lamasta kuin pandemiasta ja siinä sivussa se on joutunut muutamaan otteeseen luomaan nahkansa, mutta Urkin ydin on pysynyt koko ajan samana: rento istuskelupaikka, josta saa kunnollista olutta ja rehtiä hiukopalaa. Vaikka pubi sijaitsee aivan Eduskuntatalon kupeessa kivenheiton päässä Helsingin rautatieasemalta, niin oluen äärellä puoluekannat ja kotipaikat unohtuvat. Urkissa tittelit jätetään oven ulkopuolelle ja samaan saliin mahtuvat tuopilliselle niin uskolliset kanta-asiakkaat kuin satunnaiset vieraat.

“Toivomme myös, että pystymme vastaamaan muuttuvan maailman haasteisiin perinteitä vaalien seuraavatkin 50 vuotta. Me urkkilaiset haluamme kiittää sekä vanhoja että tulevia kantiksia sydämemme pohjasta. Te teette St. Urho’s Pubista Urkin. Tavataanhan tuopillisella”, sanoo Pub Manager Jerome Mikkonen.

Klassikkokapakka: St. Urho’s Pub

Lähde: St. Urho’s Pub

Kuva: Harri Soinila