Stadin Panimo tänään 20-vuotias, onnea!

Stadin Panimo on olennainen osa helsinkiläistä panimohistoriaa ja panimo on tänään saavuttanut kunnioitettavan 20-vuoden rajapyykin.

Panimon ensimmäinen sijainti oli Sörnäisten vanhassa tukkuhallissa ja käytössä oli 1000 litran käymistankkeja muutama kappale. Ensimmäiset tuotteet, jotka panimosta tulivat markkinoille olivat suomalaisittain sahtia. Nämä 7,5-prosenttiset pullossa myytävät Stadin Kundi ja Stadin Friidu olivat ensimmäiset Helsingissä kaupallisesti valmistetut sahdit, tosin siitä lähtien pääosin olutta myytiin hanassa. Stadin Panimo sai oluitaan sekä mm. Kalaravintoloihin että Kappelin Kellariin myyntiin. Myöhemmin oluita on myyty laajasti Helsingin olutravintoloissa ja ne ovat voittaneet palkintoja mm. Helsinki Beer Festivaaleilla.

Yleisesti pienpanimoiden suosio notkahti 2000-luvun alkupuolella ja myös Stadin Panimo kärsi taloudellisesta kannattamattomuudesta, jopa niin paljon, että alkuvuodesta 2007 panimo ilmoitti lopettavansa. Tätä ei kuitenkaan käynyt vaan panimon viettäessä hiljaiseloa, sen aikanakin oluita ilmestyi ravintoloihin myyntiin. Vuoden kuluttua toiminta taas voimistui niin, että Stadin Panimon oluita ilmestyi pulloonkin. Uusia tuotteita onkin tehty vuodesta 2009 ripeällä tahdilla sekä päivittäistavarakauppaan että ravintoloihin. Vuonna 2009 markkinoille tuli myös ensimmäinen lager-olut.

Tällä hetkellä Stadin Panimon omistaa Timo Kont—­ti—­nen vas—­taten mm. pani—­mo—­pro—­ses—­sin kehit—­tä—­mi—­sestä ja resep—­tii—­kasta. Pani—­molla työs—­ken—­te—­lee lisäksi 5 pal—­kat—­tua työntekijää. Nyt panimo ja sen yhteydessä oleva Panimobaari sijaitsevat Helsingin Suvilahden vanhalla tehdasalueella. Suurin osa Panimobaarin hanoista on pyhitetty panimon omalle tuotannnolle, mutta yritys tuo maahan myös runsaasti erilaisia oluita. Vuosituotanto panimolla on noin 140 000 litraa. Viimeisen neljän vuoden aikana tuotanto on kolminkertaistunut ja nyt ollaankin panimolla kapasiteetin äärirajoilla.

Stadin Panimo tunnetaan parhaiten run—­saasti aro—­mi—­hu—­ma—­loi—­duista erikoisoluistaan, jotka kuu—­ma—­vier—­re—­hu—­ma—­loi—­daan hopback-astiassa ennen pää—­käy—­mistä. Kaikki oluet teh—­dään tällä mene—­tel—­mällä ja sen seu—­rauk—­sena niistä saa—­daan hyvin aro—­mi—­rik—­kaita.

Olutposti onnittelee Stadin panimoa!