Suomalainen humala kokosi yhteen tutkijat, viljelijät ja oluenpanijat

Suomalaisten maatiaishumalien ominaisuuksia ja hyödyntämistä selvitellään parhaillaan Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa Humala-hankkeessa. Tietämyksen nykytilaa valaistiin hankkeen työpajassa 11. helmikuuta 2017 Mustialassa.

Tutkijat ovat tallentaneet humalia, puhdistaneet niitä taudeista, sekä tehneet niille kemiallisia ja geneettisiä analyysejä. Geneettisen analyysin mukaan suomalaiset maatiaishumalat ovat perimältään ainutlaatuisia, mikä herättää toivoa ainutlaatuisesta aromista. Tähän mennessä kemialliset tutkimukset ovat keskittyneet lähinnä katkeropitoisuuksiin, ja aromia on tutkittu vähän. Vähäisten oluenpanokokeiden perusteella suomalaisen humalan aromi on mieto mutta hieno.

Laajamittaisempi kaupallinen viljely on vasta selvitysasteella, eikä kotimaisittain humaloitua olutta ole lähiaikoina luvassa pieniä koe-eriä lukuunottamatta. Nousuhumalaa hankkeessa kuitenkin tavoitellaan.

Teksti ja kuva Mika Laitinen