Suomalaisia kotiolutvoittajia kisaamaan Nordic Homebrewing Championship -kilpailuun

Olutliitto lähettää Vuoden Kotiolutkilpailun voittajan Sampo Järven ja usean sarjan voittaneen Kaarlo Reippaan oluet kilpailemaan pohjoismaalaiseen Nordic Homebrewing Championship -kilpailuun.  Olutliiton Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu tulee osaksi Nordic Homebrewing Championship -kisaa, jossa on mukana myös Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti.

Sampo Järvi

Pohjoismainen Nordic Homebrewing Championship -kilpailu pidetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Kisan juuret löytyvät Ruotsin, Tanskan ja Norjan yhteisestä kotiolutkisamenneisyydestä, mutta nyt ensimmäistä kertaa mukana ovat Suomi sekä Islanti. Olutliitto on Suomessa mukana omalla kilpailullaan ja näin Valtakunnallisen Kotiolutkilpailussa menestyneillä on tulevaisuudessa mahdollisuus osallistua vuosittain myös Nordic Homebrewing Championship -kilpailuun.

Vuonna 2024 Nordic Homebrewing Championship -kilpailu järjestetään Norjassa, Stavangerissa 22. kesäkuuta, missä norjalaiset pitävät suuren vuotuisen kotipanimofestivaalinsa.  Kilpailun on tarkoitus kiertää, niin että se järjestetään vuosittain eri maissa. Suomesta kilpailuun osallistuu Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittaja sekä toiseksi paras, tänä vuonna matkaan lähtevät Vuoden Kotiolutpanimo Sampo Järven kisaolut sekä Kaarlo Reippaan voitokas Ruska: Voivo Flanders Red Ale.

– Keitän kisaa varten uuden erän Märzeniä, jolla osallistuin 2023 Olutliiton Valtakunnallinen Kotiolut -kisaan. Kisalta odotan tietysti mainetta ja kunniaa eli finaalin viidettä sijaa, naurahtaa Järvi. – Mikäli pääsen paikalle Stavangeriin, odotan myös mielenkiinnolla pohjoismaisten olutaktiivien tapaamista sekä tietysti huippuoluita ja mahtavia maisemia.

Kilpailijoiden lisäksi Suomi lähettää paikan päälle myös tuomarin, tänä vuonna Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun isäntä André Brunnsbergin.  – 2016 järjestettiin Rooomassa kotioluen EM-kisat, johon Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voittajat pääsivät osallistumaan. Nyt tämä uusi pohjoismainen kilpailu avaa taas mahdollisuudet Suomen parhaimmille kotipanijoille osallistua kansainväliseen kovan tason kilpailuun, kehuu Brunnsberg.

André Brunnsberg

Olutliitto on mielissään kilpailun pohjoismaisesta ulottuvuudesta. – Haluamme tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä muiden kotioluesta innostuneiden maiden kanssa ja pohjoismainen kilpailu on tämän luonnollinen jatkumo. Samalla voimme auttaa suomalaisia kotioluen tekijöitä osaltamme verkostoitumaan muihin Pohjoismaihin, kertoo Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. 

Vuodesta 1995 lähtien järjestetty Valtakunnallinen Kotiolutkilpailu on Suomen vanhin kotioluenpanijoille järjestetty kisa, joka on myös Suomen suurimpia alan kilpailuja. Olutliiton isännöimä ja kansainvälisen oluttuomari André Brunnsbergin järjestämä kilpailu on ainoa täysin panimoista riippumaton valtakunnallinen kotiolutkisa. 

Lähde: Olutliiton www-sivut, kuvat: Olutliitto

Katso lisää:

Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun voitti Sampo Järvi