Suomen Paras Olut 2022 -kilpailu käynnistyy

Suomen Paras Olut -kilpailu käynnistyy 8. huhtikuuta tuomarihaulla, kilpailuoluita voi ilmoittaa 11.4. alkaen ja kilpailu käydään 11-12.6. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Suomen Paras Olut -kilpailun tavoite on nostaa suomalaisten oluiden arvostusta sekä tehdä oluita että niiden valmistajia tunnetuiksi.

mies

 

Suomen Paras Olut -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011. Yli kymmenessä vuodessa kisasta on kasvanut merkittävin vuosittain järjestettävä suomalaisten oluiden kilpailu. Viime vuonna mukana oli yli 400 erilaista olutta 60 panimolta.

Oluet tuomaroidaan omissa sarjoissaan, sokkona, jolloin maku on ainoa mikä ratkaisee. Kilpailusarjoja on 14.  SPO on saanut Euroopan Oluenkuluttajien Liiton EBCU:n hyväksynnän kuluttajien edut huomioivana kilpailuna, ainoana olutkisana Suomessa. Kilpailun tuomarointi järjestetään Helsingissä, Perhon Liiketalousoppilaitoksessa.

Kisan on järjestänyt sen perustamisesta lähtien Suomalainen Olut ry, jonka jäseniä ovat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Pienpanimoliitto. Tänäkin vuonna käytännön järjestelyistä vastaa olutseuroja, oluenharrastajia ja -kuluttajia edustava Olutliitto. Suomen Paras Olut -kilpailu istuu hyvin kuluttajajärjestön profiiliin ja toimintaperiaatteeseen.

Suomalainen Olut ry:n Jussi Tamminen näkee Suomen Paras Olut –kilpailun tärkeänä osana suomalaista olutmaailmaa: ”Meillä on paljon laadukkaita panimoita ja oluita Suomessa, joita päästään kilpailulla nostamaan esiin. Odotukset ovat kovat, kehitämme yhdessä Olutliiton kanssa kilpailua entistä ammattimaisempaan suuntaan. Kiitos myös isolle joukolle vapaaehtoisia, joiden kanssa kilpailua tehdään, ilman heitä tämä ei onnistuisi. ”

Kilpailulla on tarkoitus tehdä tunnetuksi Suomen monipuolista olut- ja panimokulttuuria ja sen merkitys onkin kasvanut sekä kuluttajille että panimoille.

”Suomen Paras Olut 2021 -kilpailun voitto lisäsi tunnettuvuuttamme voimakkaasti mm. Espoon alueella ja kolminkertaisti myymälämme kävijämäärän syksyn aikana, kun ihmiset halusivat tutustua voittajapanimoon ja sen oluisiin, ” kertoo Olarin Panimon oluentekijä Ville Leino. ”Vaikka itse voittajaolutta, Runawayta ei ollut heti saatavilla, kuluttajat ostivat muita oluita. Kun saimme tehtyä lisää, niin 1000 l erä loppui heti kahdessa päivässä. Edelleen, reippaasti yli puoli vuotta kilpailun jälkeen, voittajanolut on myydyin tölkkituotteemme. Kilpailu kokonaisuudessaan virkisti sekä oman myymälämme että kauppamyyntiä ja nosti meidän kuluttajien tietoisuuteen vielä paremmin.”

Suomen Paras Olut 2021 kilpailun voittaja Olarin panimo, palkintoa vastaanottamassa Ville Leino ja Hanna Montonen

 

Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kotimaisille kaupallisten panimoiden Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä myynnissä. Kilpailuun voidaan ilmoittaa vähittäismyynnissä oleviin kuluttajapakkauksiin, eli käytännössä pulloihin ja tölkkeihin pakatut oluet. Kilpailusarjoja on hieman uudistettu vastaamaan panimoiden ja kuluttajien tarpeita.  Uutena sarjana ovat trendikkäät NEIPA-oluet ja mukana on viime vuoden tapaan mukaan alkoholittomat ja matala-alkoholiset eli alle 2,8-prosenttiset oluet. Lisäksi kisa nostaa taas erikoismaininnoin esille gluteenittomat oluet.

Anikó Lehtinen haastattelee päätuomari Jussi Rokkaa Suomen Paras Olut 2021 -julkistustilaisuudessa.

 

Suomen Paras Olut -kilpailu pidetään Perhon Liiketalouspiston tiloissa heinäkuussa. Olutalan ammattilaisista, olutharrastajista ja oluenkuluttajista koostuva raati arvioi kilpailuun lähetetyt oluet sokkomaisteluina kukin sarja kerrallaan. Tuomariksi haetaan ja tuomaristo koulutetaan ennen arviointia. Päätuomarina toimii pitkän linjan oluttoimittaja ja -tuomari Jussi Rokka ja kisamestarina pitkän linjan ravintola-ammattilainen Ritu Hurtig. Finaalituomaristoon on tulossa tuttuun tapaan myös kansainvälisiä oluttuomareita, ja sen puheenjohtajana toimii toimittaja Mariaana Nelimarkka. Tuomaroinnin jälkeen kerrotaan semifinalistit eli kunkin sarjan kolme parasta tuotetta(ei järjestyksessä).

Mariaana Nelimarkka tuomaroimassa vuonna 2021

 

Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan syyskuun alussa tilaisuudessa, jossa jokaisen sarjan voittajaolut ja koko kilpailun voittaja esitellään medialle. S-ryhmä toimii yhteistyössä Suomen Paras Olut -kilpailun kanssa ja ottaa myyntiin sarjojen voittajaoluet räätälöidysti tiettyyn myymäläkokoluokkaan oman myymäläverkostonsa kautta.

Suomen Paras Olut -kilpailun pääkumppani on Viking Malt, yhteistyössä S-ryhmä, Jukolan Juusto, Rastal, Lappo.fi, Suuret Oluet Pienet Panimot, Panimo- ja virvoitusjuomaliitto, Pienpanimoliitto ja Perhon Liiketalousoppilaitos. Mediakumppaneina toimivat Olutposti ja Shaker.

Suomen Paras Olut -kilpailu on yksi seitsemästä Olutliiton kattojärjestön eli Euroopan Oluenkuluttajien liiton – European Beer Consumer Unionin (EBCU) hyväksymistä kilpailuista.

Lähde: Olutliiton tiedote

Kuvat: Olutliitto, Harri Soinila, cyde Hyttinen ja Anikó Lehtinen

Katso viime vuoden fiiliksiä!

Suomen Paras Olut 2021 -kilpailun kuvagalleria sekä video finaalista

Millainen on Suomen Paras Olut -kisa kansainvälisten tuomareiden silmin?