Suomen Paras Olut ja sarjavoittajat julki 9. syyskuuta Vantaan Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa

 Kilpailun 400 olutta maistettiin noin viidenkymmenen tuomarin voimin kahdessatoista eri sarjassa. Kansainvälinen finaalituomaristo valitsi sarjavoittajien joukosta vuoden 2021 Suomen Parhaan Oluen.

Suomen Paras Olut -järjestettiin tänä vuonna 11. kerran. Kilpailun tavoite on ollut alusta asti nostaa suomalaisten oluiden arvostusta, sekä tehdä oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Kyseessä on ainoa pelkästään suomalaisia oluita tuomaroiva kisa, jossa ovat osallisena sekä isot että pienet panimot. Kilpailu on kasvanut joka vuosi. Kun ensimmäisenä vuonna 2011 Suomen Paras Olut -kilpailussa oli tuomaroitavana noin sata olutta, nyt kilpailuun ilmoittautui yli neljäsataa olutta kuudeltakymmeneltä panimolta.

Suomen Paras Olut”Suomen Paras Olut -kilpailu on oleellinen osa suomalaista olutkulttuuria”, kommentoi kilpailun johtaja, oluenkuluttajien edunvalvontajärjestö Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen. ”Kilpailu nostaa esille oluen maun ja oluttyyliemme kirjon, ja se on juuri sellaista olutkulttuurin eteenpäinviemistä, joka kiinnostaa oluenkuluttajaa ja vie julkista keskustelua pois alkoholiprosenttikeskeisyydestä.”

Suomen Paras Olut -kilpailu tuomaroitiin Liiketalousopisto Perholla heinäkuun lopulla. Perhon tiloja pystyttiin hyödyntämään joustavasti niin, että kaikki sujui turvallisesti kaksipäiväisen tuomaroinnin aikana. Tuomareina oli yhteensä viitisenkymmentä oluen harrastajaa ja myyntikanavien sekä olutmedian edustajia, jolla varmistetaan se, että tuomarit edustivat laajasti suomalaista olutmakua. Kilpailun päätuomarina toimi oluttoimittaja Jussi Rokka ja kisamestarina Riitta Hurtig.

Finaalituomaristossa istui tänä vuonna olut- ja matkailutoimittaja Herlinda Heras Yhdysvalloista, olutsommelier Diego Pompele Italiasta, kokenut oluttuomari Markus Raupach Saksasta ja olutasiantuntija Lana Svitankova Sveitsistä. Suomesta tuomaristossa istui oluttuomari ja -kirjoittaja, Tuopillinen-blogin Jouni Koskinen, olutsommelier Olli Majanen, SOK:n valikoimapäällikkö Kari Häsä, kokenut kansainvälinen oluttuomari ja Olutliiton kattojärjestön, European Beer Consumer Unionin hallituksen jäsen André Brunnsberg sekä Perhon Panimon oluentekijä Juha Sinisalo. Finaalituomariston puheenjohtajana toimi toimittaja Mariaana Nelimarkka.

Suomen Paras Olut -tulokset julkistetaan 9. syyskuuta klo 15 Vantaalla Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa Tikkurilan Peltolantorilla.
S-ryhmä tukee (max. 5,5 %) voittajaoluiden saamista kuluttajien saataville oman myymäläverkostonsa kautta ympäri Suomen.

Suomen Paras Olut -kilpailua järjestää Suomalainen Olut ry, jossa ovat mukana Pienpanimoliitto ja Panimoliitto. Kilpailun käytännön järjestämisestä vastaa Olutliitto.

Olutposti on yksi kilpailun yhteistyökumppaneista.

Lähde: Suomen Paras Olut / Olutliitto tiedote