Suomen parhaat siiderit maistossa

Suomen Paras Siideri 2023 -kilpailussa sijoittuneet siiderit päästiin maistamaan palkintojenjaon yhteydessä helsinkiläisessä Flow Barissa.

Suomen Paras Siideri -kilpailu järjestettiin vuonna 2023 jo toista kertaa. Tulokset ovat olleet julkiset jo viime kesästä lähtien, mutta nyt melkein kaikkia sijoittuneita siidereitä pääsi maistamaan ohjatusti. Samalla jaettiin tekijöille palkintodiplomit ja kuultiin lisää siideristä.

Kotimaisen siiderin historia

Kotimaisen siiderin historia on pitkähkö ja vaiheikas. Omenaviiniä on luultavimmin valmistettu niin kauan kuin Suomessa on ollut omenatarhoja eli ainakin 1600-luvulta lähtien, mutta ensimmäiset siiderit on nähty Alkon hyllyllä vasta 1930-luvulla, tosin silloin puheiden mukaan pullokäyvien tuotteiden paine oli vaihteleva, joten pullot räjähtelivät myymälöissä sen lyhyen aikaa kun ne olivat myynnissä.  Vuonna 1962 Marli lanseerasi Alkoon Cider -nimisen siiderin, jonka nimi muuttui Golden Capiksi vuonna 1969. Siideri eli hiljaiseloa ollen myynnissä pienillä volyymeillä Alkossa, kunnes se 1990-luvun alussa ilmestyi ravintolahanoihin laajemmin.

Siiderimarkkinan volyymivoittokulku alkoi, kun se sallittiin päivittäistavarakauppamyyntiin vuonna 1995 Suomen liityttyä EU:hun. Lainsäädännöllisistä syistä Suomeen vakiintui pitkäksi aikaa suosituimmaksi  hedelmäviinistä, omena/päärynämehutiivisteestä ja aromeista  vakiintunut siiderityyli – monet muistavat vaniljan-, mansikan-, ananaksen- ja passionhedelmän makuiset siiderit.

2000-luvun alussa pikkuhiljaa markkinoille ilmestyi enemmän ja enemmän maustamattomia, omenan ja päärynän mehusta tehtyjä siidereitä, mutta piensiiderimöiden varsinainen nousu on tapahtunut vasta myöhemmin, pääosin 2010-luvulla. Tällä hetkellä siideriä tuottavia yrityksiä Suomessa on 56, mutta suurin osa näistä tuottaa myös muita juomia. Siiderin valmistukseen keskittyy kymmenisen yritystä.

Suomalaisen Aidon Siiderin Seura on myöntänyt aidon siiderin sertifikaatteja vuodesta 2017. Suomalainen aito siideri -sertifikaatti todistaa, että siideri on tehty 100 % pastöroimattomasta suomalaisesta omenamehusta, johon ei ole lisätty vettä. Määritelmä sulkee pois tiivisteen käytön. Päärynää saa myös käyttää tietyn määrän. Suomalainen aito siideri voi olla tyyliltään suomalainen aito siideri, käsittelemätön suomalainen aito siideri tai maustettu suomalainen aito siideri.

Kotimainen siideri on monimuotoista

Aito kotimainen siideri kiinnostaa kuluttajia enenevissä määrin ja siiderimöiden valikoimatkin ovat kasvussa.  Suomen Paras Siideri 2023 -palkintojenjaossa paikalla olevat siiderintekijät kertoivat laajasti siiderinvalmistuksesta maistelun ohessa, jolloin siidereiden makuunkin tuli lisää syvyyttä. Tarinat saavat tuotteenkin maistumaan paremmalta, näin se vaan on. Tastingin ohjasi toimittaja Mariaana Nelimarkka, joka on ollut myös mukana Suomen Paras Siideri -kilpailun järjestämisessä.

Palkitut siideritalot: Mikko Salmi Teerenpelistä, Nuden Jani Jokinen ja Richard Windisschofer, Terissaaren Johannes Vuorinen ja Brinkhallin Tapani Levanto.

Siiderit maistettiin kilpailukategoria kerrallaan, ensimmäiseksi muut siiderit, sitten maustetut aidot siiderit ja viimeiseksi aidot siiderit.

Muut siiderit -sarjan kirpeän marjainen Teerenpelin Puolukkasiideri edusti kilpailun vanhinta tuotetta, sitä kun on tehty jo 1990-luvun lopusta, kertoi panimomestari Mikko Salmi. Muut siiderit -sarjan voittaja, pehmeä, ranskalaistyyppinen Normanni- siideri on Brinkhall Sparklingin siiderintekijä Tapani Levannon mukaan osa sarjaa, missä tehdään kotimaisella vivahteella versioita maailman klassisista siiderityyleistä. Sarjavoittajasiiderissä onkin ranskalaisen siiderin lisäksi erikseen valittuja kotimaisia omenalajikkeita, kuten Amorosoa.

Maustetuissa aidoissa siidereissä voimakkaan mustaherukkamaisella aromillaan ihastutti Terissaaren Miera, jossa on omenan seassa mustaherukkaviiniä. Siiderin nimi tulee paikan mukaan, niin kuin muutkin Terissaaren siiderien nimet, kertoi Johannes Vuorinen. Tässä siiderissä on käytetty Terissaaressa viljeltyjä omenoita, joita tilalla kasvaakin noin 250 erilaista lajiketta, marjat taas tulevat noin 210 kilometrin päästä. Sarjassa toiseksi sijoittunut Brinkhallin Alma Rosé on siideritekijä Levannon mukaan tehty nimenomaan ”piknik” -siideriksi, kevyen ja puhtaan makuiseksi. Luomuomenien lisäksi siiderissä on suomalaisista rypäleistä tehtyä punaviiniä, josta tulee myös siiderin kauniin pinkki väri. Siideri käy omenan omilla villihiivoilla. Sarjassa voittanut Terissaaren Perry 2022 on aromaattisen päärynäinen siideri, jossa on puolet omenaa ja puolet päärynää – niin kuin usein päärynäsiidereissä on, koska päärynän happopitoisuus on niin paljon alempi kuin omenan. Tässä siiderissä makuun vaikuttaa hieman tanniininen villipäärynä ja se on käytetty samppanjahiivalla. Päärynäsiiderin tekeminen on Terissaaren Vuorisen mukaan haastavampaa, alkaen jo mehun puristuksesta. Tämä siideri oli maistaessa erittäin onnistunut, hyvin päärynäinen mutta samalla kuiva.

Aidon siiderin sarjan kolmas, perniöläisen Hallonmäen Kuori on mukavan pehmeä siideri. Toiseksi ja ensimmäiseksi tässä sarjassa sijoittuivat Nuden omenasiiderit, jotka olivat kuitenkin hyvin erilaisia keskenään. Nuden siiderintekijä Jani Jokinen kertoo toiseksi tulleessa Strong Ciderissä käytettävän myöhään kypsyviä omenalajikkeita, joissa on näin enemmän sokeria, joten siideriki käy runsaammaksi sekä maun että alkoholiprosentin puolelta. Koko kilpailun voittajassa Nuden Classic -siiderissä maistuu omena kevyemmin mutta tasapainoisesti. Voittajasiideri on Jalkasen mukaan tarkoitettu hieman ”viinimäisesti” nautittavaksi joko sellaisenaan tai ruuan kera. Tämän siiderin omenalajikkeita säädetään vuosittain hieman niin, että siideri maistuisi samanlaiselta joka vuonna. Jalkasella on itsellään viinitausta, jota hän hyödyntää siiderinteossa monipuolisesti esimerkiksi erilaisten omenalajikkeiden valinnassa oikean makuprofiilin löytämiseksi.

Kokonaisuutena kaikkien maistettujen siiderien jälkeen voi todeta, että suomalainen siiderikulttuuri tuotteineen kehittynyt huomattavasti, lasissa oli monipuolisesti erilaisia kiinnostavia siidereitä, joita voi kaikkia suositella kenelle vain.

Katso Suomen Paras Siideri 2023 -kilpailun maistetut siiderit allekirjoittaneen muistiinpanoilla ja ruokasuosituksilla.

Suomen Paras Siideri 2023
Nude Cider Classic

Aidot siiderit
1. Nude Cider Classic -Aika kevyt, juotava, tasapainoisen omenainen, ruokapöydän yleisjuoma.
2. Nude Cider Strong – Pyöreä, vahva ja täyteläinen, tuhdin omenainen, juustojen kera.
3. Hallonmäen Kuori – Pehmeän makuinen ja aromikas, risoton ja kalan kanssa.

Maustetut aidot siiderit
1. Terissaari Perry 2022 – Hyvin päärynäinen ja aromaattisen kuiva, vuohenjuustosalaatin kera.
2. Brinkhall Sparkling Alma Rosé -Kotimaisella punaviinillä maustettu, kauniin pinkki ja pirskahtelevan hedelmäinen, erinomainen tapasten kanssa.
3. Terissaari Miera – Mustaherukalla maustettu, herkullisen marjaisen omenainen, alkujuomaksi.

Muut siiderit
1. Brinkhall Sparkling Normanni – Ranskalaistyylinen, pehmeän omenainen , täyteläinen suutuntuma, lohiruokien kanssa.
2. Teerenpeli Lempi Puolukka – Kirpeän marjainen ja hieman cocktailmainen, vaniljaisten jälkkärien kanssa.
3. Saimaa Dry Apple (ei maistettu)

Lähteet: Suomalaisen Aidon Siiderin Seura, Eetu Niemi,  Puolikuiva siiderikirja – Kemppainen & Laakio

Kuvat: Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Suomen Paras Siideri on Nude Classic Cider