Terveisiä Torontosta!

Pilsnerit ja IPAt menevät hyvin kaupaksi ja myös erilaiset sourit ja vehnät löytävät tiensä ihmisten laseihin.

Uusi ilmiö täällä Pohjois-Amerikassa on thioleilla tehostetut hiivat, joita käytetään varsinkin mehukkaisiin IPA-oluisiin. Thiolit ovat mielenkiintoinen aihe, joten ajattelin avata teille hieman niiden saloja.

Christoffer Tuominen

Thioleilla tehostettu hiiva tekee käymisen aikana huomattavasti paremmin biomuunnoksia maltaan ja humalan makuihin. Biomuunnoksen aikana thiolit muuntavat eri humalayhdisteitä ja vapauttavat tietyn sarjan aromeja, joihin kuuluvat Sauvignon Blancin tapainen viinimäinen aromi, passionhedelmä, greippi ja mustaherukkamainen marjaisuus. Monet näistä maku- ja aromiyhdistelmistä löytyvät myös eteläisen pallonpuoliskon humalista, kuten myös Suomessa suosituista lajikkeista Galaxy ja Nelson Sauvin. Käyttämällä biomuunostekniikoita ja thioleilla tehostettua hiivaa hyväkseen voi siis oluentekijä saada huomattavasti enemmän makuja irti humalalajikkeista sekä myös lisätä hiivan esterituotantoa jolloin oluista saadaan huomattavan hedelmäisempiä. On siis sanomattakin selvää, että näitä tekniikoita käytetään kaikkien eniten NEIPA-tyylisissä oluissa.

Mutta mikä on tämä biomuunnos josta olen puhunut? Lyhyesti biomuunnos on uusien aromi- ja makuyhdisteiden syntyminen johtuen hiivan ja käymisen aktiviteetista, joka kohdistuu nesteessä oleviin humalayhdisteisiin. Biomuunnostekniikoihin kuuluvat esimerkiksi kuivahumalointi ennen fermentaation käynnistymistä tai kuivahumalointi aktiiviseen käymiseen. Jos käyttää thioleilla tehostettua hiivaa, voi myös muita biomuunnostekniikoita ottaa käyttöön, kuten esimerkiksi mäskin humaloinnin tai käyttää viinirypäleistä valmistettuja lisäaineita. Viinirypäleistä löytyy erittäin paljon thioleitten esiasteita, jotka voivat yhdessä thioleilla tehostetun hiivan kanssa tuottaa entistä enemmän aromia ja makua. Näitä esiasteita löytyy myös paljon tiettyistä humalalajikkeista kuten Cascadeista ja Saazista. Käyttämällä kemiaa hyödyksi voi siis boostata oluessa tiettyjä ominaisuuksia ja irrottaa humalasta ja maltaasta entistä enemmän makua.

Nyt jäädään jännittämään, että rantautuuko tämä Pohjois-Amerikan trendi Eurooppaan ja milloin. Olen pari olutta maistanut jotka ovat käyttäneet thioleilla terästettyä hiivaa ja Third Moonin Conjur 11 Pale Ale olikin se suuri nautinto joka inspiroi minua kirjoittamaan tämän kolumnin. Siinä olivat juuri nämä aiemmin mainitsemani thioleitten vapauttama aromisarjat erittäin selkeitä ja tyylikkäästi yhdistettynä pehmeään mallasrunkoon.

Thiolit ja niiden hyödyntäminen ovat meille oluen tekijöille aivan uusi juttu, mutta viinimaailmassa niitä on hyödynnetty jo vuosia. Toivon että aihetta tutkitaan lisää. Ehkä joku teistä lukijoista sa tästä pienestä kirjoituksesta boostia mennä luomaan jotain täysin uutta ja poikkeuksellista Suomen, ja miksi ei koko maailman olutskeneen. Jos kaipaa aiheesta lisää luettavaa, suosittelen Scott Janishin blogikirjoitusta nimeltään; “The Locksmith: Utilizing Bioengineered Yeast and High Bound Thiol Precersour Hops and Phantasm Powder to Thiol Drive Beer”.
Ensi kertaan! Jos kirjoitukseni herättävät kysymyksiä, voi niitä lähettää minulle Instagramin välityksellä @yarrhebrews.

Teksti ja kuva: Christoffer Tuominen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2022.