Tisleposti vieraissa – Turun tislaamo Oy ja Kaiho vodka

Tisleposti pääsi vierailemaan Raisio-yhtymän vanhan kasviöljypuristamon tiloihin nousseeseen Turun tislaamo Oyn tislaamoon. Rypsi- ja rapsiöljyjen sijaan tiloissa virtaa nykyisin kotimaisesta luomusyysvehnästä tislattu 96 til.-%nen ”Spirit of the Southwest Breeze”, niin kuin sen valmistajat sitä nimittävät. Miehet tuotteen takana eivät halua puhua NGS:stä (natural grain spirit), sillä heidän tislaamansa etanoli on jotain paljon enemmän.

Jari Varjo lapiohommissa, mäskäyskattilan tyhjennys

Turun tislaamo Oy on kahden kaveruksen Jaloviinalasin äärellä syntyneen idean konkretisoituma. Perustajat ja pääosakkaat Tapio Järvenpää ja Jari Varjo ovat tislaamon toimintaan kutsuneet mukaan vähemmistöosakkaiksi kolme muuta kaveria, Pasi Kurosen, Sami Halisen ja Petteri Rosenbomin. Tapio, Jari ja Sami ovat päävastuussa yhtiön ensimmäisen tuotteen, Kaiho-vodkan, kehityksestä ja valmistuksesta. Minulle tislaamon toimintaa ja yrityksen arvoja esitelleiden Tapion ja Jarin puheista huokuu suuri ylpeys tuotetta ja sen valmistusprosesseja kohtaan.
Jutustelun lomassa selviää, että molemmat herrat ovat kovia luonnossa, varsinkin vesillä, liikkujia. Purjehdusta on harrastettu vuosia yhdessä ja huoli luonnosta sekä etenkin Saaristomeren tilasta on yksi vahva perusta miesten arvoille. Samat arvot heijastuvat läpi koko yrityksen ideologiassa aina tuotteeseen, Kaiho Single Estate Organic Vodkaan asti. Tuotteena Kaiho solahtaakin useampaan vallitsevaan kulutuksen megatrendiin, siitä puhuttaessa voidaan käyttää esimerkiksi termejä luomu, hiilineutraali, vastuullinen sekä hyperlokaali. Kaiken tämän lisäksi Kaiho on täysin alusta loppuun käsityönä syntynyt tuote, tästä kielii myös tislauspannun miehistöluukkuun ikuistettu teksti ”Why make it easy when you can make it great”.

Paikallisuus ja jäljitettävyys on vahvasti läsnä tuotteen raaka-aineissa. Vodkaan käytettävä luomusyysvehnä tulee 20 kilometrin päästä sijaitsevalta Hannulan tilalta, ja jokaiseen erään käytetyt jyvät voidaan jäljittää peltolohkon tarkkuudella. Vehnän kasvatus noudattaa regeneratiivisen viljelyn periaatteita, eli viljan seassa on väli- sekä peittokasveja, niinpä se kasvaessaan sitoo enemmän hiiltä kuin luovuttaa. Viljelyyn ei myöskään olla käytetty torjunta-aineita eikä lannoitteita, vaan viljely on täysin luonnonmukaista.
Pullotusvahvuuteen tuote vakioidaan Jakkulan lähteen vedellä, joka tulee 60 kilometrin päästä Someron veden pumppausasemalta. Jakkulan lähteen vesi on Salpauselkä III ja Someronharjun alueella luonnon muovaaman 20 – 40 metriä paksun sorakerrostuman suodattama käsittelemätön lähdevesi, jonka tislaamo käy noutamassa pumppausasemalta omaan nestekonttiinsa. Käsittelemätön lähdevesi antaa lopulliselle tuotteelle pienen persoonallisen mineraalisen vivahteensa.
Tislaamo toimii Raisio-yhtymän alueella ja sen myötä sillä on käytössä täysin päästötöntä sähköä. Alueella toimii oma biovoimala, jonka energialla tilat lämpenevät sekä prosessi pyörii. Suurin negatiivinen ympäristöjälki syntyykin tuotteen lasipakkauksesta, tätä kompensoidakseen tislaamo on ostanut Green Carbonilta hiilinielun Laitilasta.

Kaiho-vodka

Kaiho on ennättänyt kerätä ylistyssanoja, niin ravintola-alan ammattilaisilta kuin yksityiskuluttajiltakin. Vaikka vodka onkin ollut markkinoilla vasta kuutisen viikkoa niin sitä löytyy jo useasta Turun seudun ravintolasta ja Alkon tilausvalikoimasta sekä tätä kirjoittaessa 15 myymälästä. Tuote on vakuuttanut maistajansa jo siinä määrin, että se on päätynyt kahden Michelin ravintolan valikoimiin. Pääkaupunkiseudulla sitä pääsee maistelemaan esimerkiksi ravintola Palacessa. Apuna tuotteen nopeaan leviämiseen ravintolakentällä on ollut jakeluyhteistyö paikallisen BBWinesin kanssa.
Yhteistyö ravintoloiden ja baarialan ammattilaisten kanssa onkin tislaamolle hyvin tärkeää. Vaikkakin herrat itse tykkäävät juoda vodkansa huoneenlämpöisenä tulppaanilasista ymmärtävät he, että tuotteen sopivuus cocktail-käyttöön on ensisijaisen tärkeää ravintoloille. ”Klassikkococktaileista ainakin Cosmopolitan ja Moscow Mule toimii äärimmäisen hyvin, sekä Kaihosta valmistettu Caipiroska eli Kaihoska on osoittautunut oikein toimivaksi.” Jari Varjo kertoo cocktailkokeiluista. ”Itse kuitenkin olen yksinkertaisten asioiden ystävä, joten vodkatonic maistuu oikein hyvälle. Kaihon maku tulee siinä juuri sopivasti esille tonicin takaa.” hän jatkaa.

Tapio Järvenpää kehoittaa tekemään perinteisen ”kaffeplörön” Kaiho-vodkasta. ”Aivan kuten tekisit Irish Coffeen, mutta korvaat irkkuviskin Kaiholla.” hän ohjeistaa. ”Vaikka Kaiho onkin makeuttamaton, on siinä jäljellä vehnän makeutta. Vehnän makeuden intensiteetti kasvaa kahvin seassa ja lopputulos on todella hyvä.” Tapio huomauttaa. Kaihon ja kahvin liittoa herrat kutsuvatkin ”Vitören coffeeksi”. Nimi tulee pienen pieneltä saarelta, joka sijaitsee Kihdin varrella Paraisilla. Saaressa sijaitsevalla yleisellä saunalla on Tapiolle ja Jarille suuri merkitys. Vitörenin saunan lauteilla on tislaamoa suunniteltu ja ideoitu monet kerrat ennen sen konkretisoitumista, niinpä kunnianosoituksen saarelle ja sen saunalle on tämä juoma nimetty.
Tislaamon sydämenä toimii vakuuttava 20 – portainen kolonnitislain, joka nousee ylväänä kadoten korkeuksiin kattorakenteiden sekaan. 300 litraisessa keittoastiassa keitetään n. 8 til.-% ”vehnäviiniä”, vierrettä, joka on saatu aikaiseksi itse mäskäämäällä sekä viiden päivän käymisellä. Maatilalta saapuva vehnä rouhitaan tislaamon myllyssä, tämän jälkeen ne yhdistetään kuuman veden kanssa mäskärissä ja annetaan luontaisen tärkkelyksen muuttua glukoosiksi, jota tarvitaan käymisvaiheessa hiivalle ruuaksi. Lopuksi kiintoaines erotellaan nesteestä mäskikattilan siiviläpohjalla, neste siirretään käymisastiaan ja jäljelle jäänyt kiintoaines lähtee biokaasutuotantoon, jolloin muuten pelkästään kompostoimisessa syntyvä ilmakehälle haitallinen metaani saadaan talteen. Käymisen jälkeen syntynyt alkoholipitoinen vierre tislataan 96 til.-% vahvuuteen.

Alkoholin höyrystyessä se aloittaa kiipeämään kolonnin portaita ylös, kunnes se taas lauhduttimessa muutetaan takaisin nestemäiseen muotoonsa. Kolonnitislauksen ansiosta 8-prosenttinen alkoholi väkevöityy ja jäähdytyksen jälkeen se virtaa ulos tislaimesta 96 – prosenttisena. Yhdellä tislauksella 300 litrasta vehnäviiniä saadaan kerätyksi talteen 20 litraa lopputuotteeseen käytettävää 96 til.-% alkoholia, joka sitten vakioidaan pullotusvahvuuteen Jakkulan vedellä, kaikkinensa yhdellä tislauksella valmiiksi saadaan vajaa sata pullollista Kaiho vodkaa. Yhteen puolen litran pulloon käytetään noin yksi kilo luomusyysvehnää. Kaiho vodkan tuotekehitykseen käytettiin kaksi tonnia vehnää 5 – 100 kilon erissä.
Tislausta seuratessani, en voinut vastustaa kiusausta maistaa valmisteilla olevaa tislettä joka virtasi hiljakseen tislaimesta keruuastiaan. Vaikka alkoholiprosentti on 96 til.-% niin jo tässä vaiheessa tuote on todella pehmeä ja täynnä aromeja. Vehnä antaa tisleelle paahtoleipämäisiä sekä vehnäoluellekin tuttuja kypsän banaanisia aromeja, makeus pyöristää ja pehmentää tislettä niin ettei todellakaan uskoisi maistelevansa näin väkevää tuotetta. ”Kaiho-snapsi on aromiensa takia oikein mainio pari vehnäoluelle, sillä niiden maut rimmaavat.” Tapio vinkkaa.

Jari Varjo kuvailee tislaustoimintaa ”käsistä karanneeksi harrastustoiminnaksi”, sillä yksikään osakas ei vielä työllisty tislaamolla täysipäiväisesti. Vodkaa valmistetaankin vielä pääsääntöisesti viikonloppuisin, jolloin päivätyöt eivät pääse häiritsemään harrastusta. ”Kyllä tämä on parasta mitä vapaa-ajallaan voi tehdä, joten mukavaahan se olisi joskus tätä elannokseenkin tehdä” Jari vastaa kysyttäessä tulevaisuuden suunnitelmista. Tällä hetkellä yrityksen fokus on Kaiho-vodkan valmistuksessa, myynnissä ja markkinoinnissa. Uusiakin tuotteita luvataan tulevaisuuteen, mutta se mitä tulevaisuus tuo tullessaan on vielä täysin auki. Ehkäpä tähän ideointiin tarvitaan vielä muutama saunailta Vitörenin saaressa.

Syysvehnä:
–        Kylvetään syksyllä ja annetaan talvehtia lumen alla.
–        Aikaisempi sato.
–        Korkeampi tärkkelyspitoisuus ja vähemmän proteiineja, optimaalinen alkoholin valmistukseen.
–        Kova jyvä -> pidempi mäskys, korkeammat mäskäyslämpötilat.
Vodka:
–        Valmistettava käymisteitse maatalousperäisestä raaka-aineesta
–        Tislattava ensin 96 tilavuus-% vahvuuteen
–        Vähintään 37,5 % pullotusvahvuus (Kaiho 40,2 %)
–        Enintään 10 g metanolia per 100 litraa puhdasta alkoholia (Kaiho < 2 g)

20 portainen kolonnipannu

Teksti ja kuvat: Asko Ryynänen

Video: Turun Tislaamo Oy