Tornion Panimo palauttaa kultamitalioluen Lappiin

Vuonna 2016 uudelleen käynnistetty Tornion Panimo herättää henkiin vanhan lippulaivatuotteensa. Poikkeuksellista tapauksessa on se, että oluen alkuperäisen reseptin takana oleva Lapin Kullan entinen— tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin, 80, vastaa jälleen tuotteen mausta ja ominaisuuksista. Andelin kehitti kultamitalein palkitun lager-tyyppisen oluen saksalaisen kollegansa, Hermann— Krügerin kanssa vuonna 1964.

Alkuperäisellä reseptillä valmistettu Original 1964 Lager on täsmälleen samanlainen lappilainen täysmallasolut, jollaiseksi nuori panimomestari Andelin sen suunnitteli yli 50 vuotta sitten. Jopa— alkuperäisen oluthiivan lähtöjuuri onnistuttiin jäljittämään saksalaisen tutkimuslaitoksen kylmiöön.

–— Kyllä minä olen tavattoman imarreltu, että löysivät vanhan panimomestarin vielä työskentelemään oluen pariin, kertoo vuonna 1999 Tornion Lapin Kullan tehtaan johtotehtävistä eläkkeelle jäänyt— Andelin.— â€“— Oli kunnia-asia päästä palauttamaan aidon ja alkuperäisen lappilaisen lagerin tuotanto sinne, minne se kuuluukin, Andelin jatkaa.

Vanhoja tuotteita tuodaan toisinaan markkinoille, mutta ei välttämättä alkuperäisillä ominaisuuksilla ja raaka-aineilla.

–— Elintarvike- ja juomateollisuudessa on tavallista, että pitkäikäisten tuotteiden reseptiä sormeillaan aikojen saatossa. Yleensä pyrkimys on saattaa tuote vastaamaan muuttuneita makutottumuksia. Me— Tornion Panimossa uskomme, että Original 1964 Lager istuu suomalaiseen suuhun paremmin kuin koskaan. Mestari Andelinin kahdella kansainvälisellä kultamitalilla palkittu täysmallasolut on— muuttamaton alkuperäistuote ja aikamatka menneeseen, toteaa Tornion Panimon markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Leo Andelinin ja Tornion Panimon tuotantohenkilökunnan välillä vallitsi alusta lähtien yksimielisyys siitä, että mutkissa ei oikaista. Reseptiä ja tekovaiheita kunnioitetaan aivan kuten vuonna 1964, jolloin— olut sai lopullisen luonteensa käymisen ja jälkikäymisen aikana. –— Nykytekniikka mahdollistaa nopeamman jälkikäymisen, mutta kun oluen annetaan kypsyä luonnollisella tavalla, lopputuloksessa on— selkeä ero, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.— â€“— Eikä ainoastaan maku, vaan myös suutuntuma, tuoksu, väri ja oluen vaahto. Tärkeitä asioita kaikki, jatkaa Andelin.