Tornion Panimo vakiinnuttanut paikkansa kansallisella tasolla – Hakee puhtia kasvuohjelmasta

Vaikeat ajat ajavat pienpanimoita nurin, mutta Lapin 150-vuotiasta panimoperinnettä ylläpitävä Tornion Panimo kahmii mitaleita ja koristaa kauppojen hyllyjä läpi Suomen. Kasvu Open-kasvuohjelmaan valittu panimo tavoittelee yhä kasvua maailmantilanteesta huolimatta.

Yksitoista kansainvälistä mitalia viimeisen kolmen vuoden aikana ja useat finaalipaikat Suomen Paras Olut-kilpailussa kertovat, että Tornion oluiden maku ja tekninen laatu ovat kunnossa. Pääsy Kasvu Open-ohjelmaan kertoo, että Torniossa kasvutavoitteet otetaan tosissaan.

– Näkymät pienpanimon menestykselle Suomessa ovat nyt heikoimmat vuosikymmeneen. Inflaatio ja kuluttajien ostovoiman heikentyminen iskevät kovimmin pientuottajien talouteen, pohtii panimomestari, Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander maailmantilannetta. Mutta me emme jää voivottelemaan. Päinvastoin, nyt pärjäävät ne, jotka kykenevät tuottamaan korkeaa laatua järkevään hintaan. Juuri siihen olemme satsanneet.

Kostiander on yksi harvoista pienpanimoissa työskentelevistä sertifioiduista panimomestareista. Hän sai panimomestarisertifikaattinsa heinäkuussa 2021 arvostetusta panimoalan tiede- ja koulutusinstituutista VLB Berlinistä. VLB järjestää myös suppeampia koulutuksia. Pian Torniossa on yksi harvoista pienpanimoista, jolla on laatusertifikaatti. ISO 22000-auditoinnin on määrä tapahtua syyskuun alussa ja Kostiander on luottavainen lopputuloksen suhteen. Pätevyyden hankkiminen ja laatusertifikaatti ovat osa pitkäjänteistä strategiaa, jolla Tornion Panimo aiotaan palauttaa koronan kampittamalle kasvupolulle.

– Olemme parissa vuodessa parantaneet osaamistamme ja tuotteittemme teknistä laatua merkittävästi. Kuluttajalle se näkyy tasalaatuisuutena ja raikkauden säilyvyytenä. Hankimme uutta analyysilaitteistoa, kehitämme osaamistamme, parannamme tuotantomme laatua ja tehokkuutta jatkuvasti.

Mikä sitten saa uskomaan edelleen tulevaisuuteen, vaikka synkkiä uutisia alkoholialan yritysten ahdingosta viljellään ahkerasti mediassa?

– 150-vuotias perintö ja pohjoissuomalainen pöljyys, nauraa Kostiander. Tornion panimotoimintaa ei lopetettu 2010 kannattamattomana, vaan globaalin keskittämispolitiikan vuoksi. Sen aiheuttama hitotus puski pienpanimon perustamiseen ja nyt kun hommaan on ryhdytty, on varmistettava, että perinne jatkuu, Kostiander summaa.

Tornion Panimon mitalit:

– Monde Selection Quality Award, Gold 2018
– Suomen Paras Vaalea Lager 2018, Suomen Paras Olut-finaalisijoitus x 5 vuosina 2018-2023
– Brussels Beer Challenge, bronze 2019
– Frankfurt International Trophy, 2 x Grand Gold 2021
– World Beer Awards, 2 x Gold 2022
– European Beer Challenge, 2 x Gold + 1 x Silver 2022, 2 x Gold 2023
– London Beer Competition, Gold + Silver 2023

Lisäksi väkeville tisleille 8 kansainvälistä mitalia.

Lähde ja kuvat Tornion panimo tiedote.

Artikkelikuva: cyde