Tuomas Hämäläinen on Suomen Paras baarimestari 2024

Helsingissä työskentelevä Tuomas Hämäläinen on voittanut Baarimestari SM 2024 -kilpailun, joka pidettiin maaliskuun lopussa Butcher´s Helsingissä. Kilpailu käytiin kolmessa osassa, joista kaksi vaati cocktailosaamista ja yksi suoritettiin sokkomaistamisena.

Tuomas Hämäläinen voittopokaalien kera

Kilpailussa 8 finalistia valmisti ja esitteli jo semifinaaleissa tehdyn juomansa, tuomareiden arvioidessa sekä juoman ulkonäköä, aromia ja makua. Finaalissa kisasivat Tuomas Hämäläinen, Jenni Korpelainen, Markus Sillanpää, Elisa Forss, Jari Hakkarainen, Laura Rinnekangas, Pekka Ruotsalainen ja Joel Österholm. Kahdeksasta kilpailijasta jatkoon pääsi kuusi, jotka kisasivat erilaisten cocktailien ja raaka-aineiden sokkomaistossa. 

Viimeisessä Baarimestari SM-kisojen finaaliosuudessa Tuomas Hämäläinen, Jari Hakkarainen ja Markus Sillanpää loivat oman cocktailin nk. mystery boxista, jossa oli sekä alkoholia että erilaisia muita cocktailin raaka-aineita. Kaikilla oli 25 minuuttia aikaa luoda cocktail annetuista raaka-aineista.

Finalistien cocktailit

Kilpailun tuomareina tänä vuonna olivat hämeenlinnalaisen Voudin Kellarin ravintolapäällikkö, pitkän linjan cocktailtuomari Jarkko Salonen, Runway Barin ravintolapäällikkö ja kokenut cocktailkisaaja Jan Lindgren, Liina Rätsep, Viron Baarimestareiden (EBA) puheenjohtaja, Jussi Alatalo, viime vuoden Baarimestari SM-voittaja sekä Suomen Baarimestareiden, FBSK:n nykyinen puheenjohtaja Greta Grönholm.

Juomat olivat korkeatasoisia, kertoo Rätsep tuomaroinnista. – Erityisesti oli panostettu nimenomaan aromiin, mikä ilahdutti tuomaristoa. Etsimme cocktaileista erinomaista makua ja tiettyä “wow” -efektiä, mikä osasta juomista selkeästi löytyikin.

Tuomas Hämäläisen mystery box -cocktail

Kilpailussa otetaan huomioon kaikkien kolmen vaiheen pisteet. – Etsimme nimenomaan Suomen parasta baarimestaria, emme yksittäistä juomaa, kertoo FBSK:n puheenjohtaja Greta Grönholm. – Siksi finaalitehtävissä on huomioitu maistaminen, innovaatio, nopea reaktiokyky ja luomistaito mystery box-juoman tekemisessä sekä tietysti yleinen asiakaspalveluasenne, mitä testataan mm. lyhyillä haastatteluilla cocktailien tekemisen ohessa.

Tuomas Hämäläisen finaalijuoma oli erittäin innovatiivinen ja poikkeuksellisella tavalla rakennettu usean osan yhdistelmä. “All along the Chalong” – juomassa oli sitruunaruohoa sisältävä Chalong Bay Fine Spiritiä, kylmäuutettua thaibasilika- ja kookossiirappia sekä limenkuori-infusoitua 5olutionia(sitrusmehun vaihtoehto) sekä erikseen makuina thaibasilikaa ja kookosta mm. nestettä sisältävinä makuhelminä sekä suihkupullossa olevaa seosta, minkä tarkoitus oli korostaa itse cocktailin aromeja. Cocktail oli tarkoitus nauttia niin, että pääcocktailiin suihkaistaan hieman aromia ja makuhelmet nautitaan erikseen, mutta juoma toimi myös sekoitettuna.

Tuomas Hämäläisen innovatiivinen kisadrinkki

Hämäläinen lähtee Suomen edustajana kilpailemaan International Bartenders Associationin maailmanmestaruuskisoihin lokakuun lopussa Portugaliin.

Lähde: FBSK ry, kuvat Anikó Lehtinen

Katso lisää:

Rauman Kapakka2:sen Jussi Alatalo on Suomen Paras Baarimestari 2023