mainos
mainos
TislepostiAnikó Lehtinen

Uutta cocktailtrendeissä – hana -ja pullococktailit

Uutta cocktailtrendeissä – hana -ja pullococktailit

Helsingissäkin yleistyneet, hanasta tarjoiltavat cocktailit eli leikkisästi “taptailit” sekä pulloon sekoitetut cocktailit ovat olleet vuoden cocktailtrendi. Uusi asiahan tämä ei ole, pullotetun cocktailin historia ulottuu Suomessakin vuoteen 1952.

Helsingin Olympialaisten aikaan Suomessa luotiin kaksi pullotettua cocktailia, Gin Long Drink ja Brandy Long Drink. Näistä toisen me tunnemme kaikki lonkerona ja jälkimmäistäkin ollut vaihtelevasti ollut saatavilla erilaisten toimijoiden valmistamana tähän päivään asti.

Nyt pullotetut ja hanasta virtaavat cocktailit ovat tulleet rytinällä uudelleen. Näistä löytyy kahta eri suuntausta: Itse ravintolassa sekoitetut ja siellä hanatankkiin tai pulloon laitetut juomat tai sitten valmiit hana- ja pullococktailit, jotka ravintola ostaa jostain ja myy edelleen.

Bar Matessa lasketaan baarissa tehtyä hanacocktailia

Meillä pääsääntöisesti suositaan cocktaileissa pitkiä, raikkaita ja pirskahtelevia juomia, jotka on helppo myös pakata pulloon tai hanatankkiin ja laskea sieltä suoraan. Usein tämätyyppisiä juomia kutsutaankin highball -juomiksi, niissä käytetyn korkean ja kapean lasin mukaan. Toinen, hieman samantyyppinen nimitys on spritz-juomat, joista tunnetuin on viime vuosien trendijuoma Aperol Spritz.

Ravintoloissa hana- ja pullococktaileija perustellaan usein tasalaatuisuudella ja palvelun nopeutumisella, mikä onkin totta. Baareissa halutaan säästää aikaa asiakkaiden palveluun ja vaikka pöytiintarjoilemiseen, ja nopeasti laskettu cocktail tuo lisäaikaa tähän. Onkin iloinen asia, miten ymmärretään asiakaspalvelun merkitys pelkän juomaravistamisen sijaan ja arvostammehan me kaikki myös kylmän juoman nopeaa saapumista.

Samalla pullo- ja hanacocktaileissa puhutaan paljon hävikin hallinnasta, koska näin cocktailin valmistuksesta jäävät hedelmänosat ja muu hävikki jää pienemmäksi. Tämäkin on totta, koska suuremmissa määrissä valmistettavat cocktailit jättävät jälkeensä vähemmän hävikkiä.

Helsingissä jo muutamassakin baarissa saa valmiina hanasta cocktaileija ja yksi edelläkävijä tässä on ollut keskustassa sijaitseva Bar Mate, missä kaikki hanacocktailit valmistetaan itse. Muutaman kivenheiton päässä tästä olevassa pesulahenkisessä Bob´s Laundryssa taas samantyyppiset hanacocktailit tulevat valmiina ostettuna. Kalliolaisessa Flow Barissa hanasta löytyy myös hedelmäisiä juomasekoituksia.

Kalliolaisessa Flow Barissa löytyy hanasta myös suosikkispritzeri Aperol Spritz

Pullococktaileija Suomessa on saanut ostettua jo pitkään ja niitä on yleisemmin kutsutta rtd eli ready to drink -juomiksi tai alkopopeiksi. Tunnetuimpia näistä ovat varmaan Bacardi- rommin alla olevat hedelmäiset juomat tai erilaisten vodka- tai viskimerkkien alla olevat cocktailit. Uutta on, että tämäntyyppisiäkin juomasekoituksia saatetaan tehdä myös ravintolassa.

Hana- ja pullococktaileilla saadaan vauhtia tarjoiluun ja suuremmillekin ryhmille cocktailit pöytään nopeasti, mutta toki monasti tämäntyyppisten juomien markkinoille tuomisessa voi olla myös tiettyjä kannattavuus- ja tehokkuusyitä. Usein nimittäin nämä juomat maksavat saman verran kuin tiskillä ravistetut serkkunsa. Ravintolalle onkin hyvä viestiä hana- ja pullococktaileista ja varsinkin niiden tekotavasta, ettei asiakkaalle jää epäselväksi kuitenkin niiden laadukkuus ja sisältö.

Hana- ja pullococktailit ovat mielenkiintoinen lisä juomasekoitusten maailmaan ja ovat löytämässä oman yleisönsä. Kannattaa kokeilla tätä uutta trendiä!

Katso lisää hanacocktailien tekemisestä uudesta Olutposti-lehdestä.

Mika Koivulan e-kirja tarjoaa yli 30 holitonta cocktailia ilmaiseksi