Fiskars Villagen uusi Veitsitehdas yhdistää juomavalmistuksen ja -elämykset

Juomavalmistus ja elämykset yhdistyivät Fiskarissa, kun uudistunut Veitsitehdas avasi ovensa.

Fiskarin vanhassa aura- ja veitsitehtaassa saman katon alla toimivat nyt Fiskarsin Panimo, osa Suomenlinnan Panimosta, Noita Winery, Ägräs Distillery ja Veitsitehtaan ravintola, jota pyörittää Food Camp Finland. Veitsitehtaalla on tulevaisuudessa luvassa erilaisia kierroksia, tastingeja ja muita juomiin liittyviä elämyksiä.

Veitsitehtaan rakennus on ollut paikallaan jo 1970-luvulta ja tehdaskäytön jälkeen se on ollut tunnettu mm. Fiskarsin Panimon tilana. Nyt kaksivuotinen remontti on saatu päätökseen ja koko rakennus avautui kutsuvieraille. Juomavalmistusta on laajasti: Veitsitehtaassa tehdään niin olutta, siideriä, viiniä kuin tisleitäkin ja kuulemma tulevaisuudessa myös alkoholittomia juomia.

Uutta Veitsitehtaassa on Food Camp Finlandin pyörittämä Gastrobar-ravintola, josta saa Veitsitehtaan juomia tukevia ruokaelämyksiä sesonkiraaka-aineita hyödyntäen. Ravintola taipuu moneksi, niin kokouksiin, teemapäiviin kuin jopa 80 hengen illallisiin. Gastrobar järjestää myös teema-illallisia, joista ensimmäinen on syyskuussa tarjoiltava, Food Campin keittiömestarin, Bocuse d´Or:stakin tunnetun Mikko Kaukosen suunnittelema 7 ruokalajin sorsa-menu.

Rakennuksessa toimii kaksi panimoa, viinimö ja tislaamo joiden ammattilaisia hyödynnetään myös juomaelämysten tarjoamisessa, niin tastingien kuin juomakierrosten asiantuntijoina. Juomakierroksilla asiakas pääsee katsomaan parvekkeelta itse tuotantovälineitä ja valmistusta.

Tuotantopuolella panimo on jaettu kahteen osaan, ”puhtaaseen” , missä tehdään mm. erilaisia ale- ja lager-oluita hiivakannoilla, sekä ”likaiseen” puoleen, jolla viitataan Fiskarsin Panimon villihiivoilla valmistettaviin oluisiin. Tällä puolella on myös Suomen ensimmäinen koelschip, olutvierrettä viilentävä laaja ”tarjotin”, joka avoimen ikkunan alle sijoitettuna myös sallii erilaisten ilmassa olevien villihiivojen tarttua vierteeseen käymään ja näin tuottaa olueen mielenkiintoisia käymisaromeja. Samaa laitetta käytetään mm. Belgiassa lambicien tekoon.

Koelschip ylhäällä vasemmalla

Fiskarsin oluentekijä Jenni Danielsson ja Jari Leinonen

Tislaamon puolella täysin uutta oli mm. oloroso-tynnyreissä kypsynyt Ägräs-viski, jota yleisö pääsi maistamaan ensimmäisen kerran. Viskin aromi oli mukavan savuinen ja tynnyrin aromikin tuntui, mutta hieman aikaa se vielä vaatii. Tuttuina tuotteina tislaamolla jatkaa villiyrtellä maustettu gini, akvaviitit sekä suomalaisesta nokkosesta tehtävä Ägräs Long Drink, jolle lupailtiin myös uutta makuparia tulevaisuudessa.

Maistossa Ägräksen viski

Ägräs-tislaamo

Ärgäs Distilleryn Ilona Aaltonen

Viinejä Veitsitehtaassa tehdään Simon McCaben johdolla, ja hän lupaili tänä vuonna uusia tuotteita mm. suomalaisista rypäleistä. Pääsääntöisesti Noita Wineryn tuotteita on tehty nyt jo kolmisen vuotta itävaltalaisista luomurypäleistä, ja tänäkin vuonna viininvalmistus alkaa syyskuun loppupuolella, kun rypäleet saapuvat Fiskarsiin.

Noita Wineryn Simon McCabe

Veitsitehtaan kokonaisuus on tarkkaan mietitty ja modernissa ravintolasalissa silmä lepää. Hauska yksityiskohta baarissa on hanakahvoina toimivat Fiskarsin työkalujen kahvat sekä baaria kiertävät humalaköynnökset. Ravintolan terassilla voi istuskella rauhassa viileän juoman kera, joelle katsoen.

Veitsitehdasta ja siellä sijaitseviä juomavalmistuyrityksiä hallinnoi juomakonserni  Brukett Oy, jolla on allaan edellä mainittujen lisäksi entinen juomien maahantuontiyritys Uniq Drinks ja Pien-olutkokonaisuus. Brukett-nimi yhtiölle on mietitty kotimaisten pientuotteiden valmistusta kunnioittaen, sanasta bruk, joka tarkoittaa ruukkia. Yhtiö on ollut vastuussa tilojen rakennuttamisesta. – Nyt vihdoin Veitsitehdas on valmis, huokaa onnellisena Brukettin toimitusjohtaja Mikko Ali-Melkkilä.  – Odotamme suuria paikalta, onhan tämä sellainen aikuisten elämyspuisto, hän hymyilee.

 

Katso Mikko Ali-Melkkilän videohaastattelu

 

Kuvat: Anikó Lehtinen, video: cyde