Vieraskynä: Häädoppeli

Tämä sarja aloittaa Kotiolutpalstan vieraskynä osion, jossa ääneen pääsee panomiehet ja naiset, joilla myös kynä pysyy kädessä. Jos haluat julkaista omia kokemuksia panemisien riemuista, voit ottaa yhteyttä minuun osoitteessa aleksi@olutposti.fi

Mutta nyt päästetään ääneen tämän tekstin kirjoittaja, Pauliina Kuutti!

Häädoppeli

Kotiolutposti - Vieraskynä: Hääduppeli

Kuka panee

Näiden jupinoiden takana olen minä, Pauliina Kuutti, syntyjään etelä-pohjalainen ja kaikesta helposti innostuva, mutta ei kovin pitkäjänteinen nainen. Yleensä innostun ja teen, sitten vasta mietin miten olisi pitänyt tehdä ja sen jälkeen kiroan. Taistelupari Aki Sepän (Kärsämäen lahja maailmalle) löysin Oulusta ryyppyreissulta vuonna 2010. Yhdessä ollaan 1,5 insinööriä ja Seppä omaa tarvittavan tarkkuuden ja kärsivällisyyden, mitä itseltäni ei löydy. Talouteen kuuluu pohjanpystykorvat Aatto (synt. 2015) ja humppayhtye Eläkeläisten mukaan nimetty humppakoiramme Aimo (synt. 2018). Olen suuri humppafani ja Seppä elämäntapametsästäjä. Kesäkuussa 2019 talous kasvaa vielä yhdellä ihmisellä, kun saan muun kuin oluen panon ja nauttimisen tuloksena tulleen etureppuni tyhjennettyä synnytyslaitoksella.

Meillä perehtyminen panemisen saloihin alkoi keväällä 2017, kun kävimme Tammisen Aleksin pitämällä kotioluen valmistamisen kansalaisopistokurssilla. Sitä ennen tuli lähinnä maisteltua erilaisia oluita ja kokeiltua niiden yhdistelemistä ruoan kanssa. Itselle yksi merkittävä innostaja oli 3 kuukauden ravintola-alan työharjoittelu Saksassa keväällä 2016, jossa väkisin pääsi tutustumaan baijerin alueen erikoisuuksiin ja rakastuin. Tästä kaikesta innostuneena päätimme kovinta panohinkua himmata sen verran, että omat panovehkeet ostetaan vasta sitten, kun on tarpeeksi iso tupa missä niitä säilöä. No talo ostettiin Ylistarosta kesällä 2017 ja panovehkeet menivät tilaukseen vuodenvaihteessa. Ensimmäinen kokeilu vehkeille tehtiin keväällä 2018, kun tehtiin Brewfermin mallaspakkauksesta Kölneriä.

Mitä tehdään

Vieraskynä: Häädoppeli

Vuoden tauon jälkeen lähdettiin ottamaan isompaa harppausta oluen teon saralla, kun tavoitteena on valmistaa helmikuussa 2020 pidettäviin häihin ruokaolut. Tyyliltään doppelbock. Matkalla, jota tekin pääsette seuraamaan, on monta riskiä: ensimmäinen itse rakenneltu resepti, ensimmäinen yritys pohjahiivaoluen parissa ja lopputulos pitäisi vielä saada kegiin. Tällä kokemuksella voin sanoa, että ittiäkin hirvittää, mutta aina pitää lähtiä yrittämään vähän enemmän kuin mitä osaa. Ja täysiä. Tervetuloa matkaan nauramaan meille ja oppimaan meidän kompuroinneista.

Haaveissa on ehdottomasti päästä kokeilemaan vielä ainakin hellesin ja sahdin panoa. Haluaisin myös kehitellä ale -tyyppisen Aatto&Aimo -oluen (jollekin) tulevalle syksylle pystykorvametsästyksen kunniaksi. Mutta kokeillaan nyt tehdä ensin tämä Häädoppeli ja katsotaan, miten sen teossa masennutaan.

Ja itse Resepti:

Häädoppeli
Keittoaika 90 min
Keiton määrä 15,8 L
Erän määrä 10 L
Pääkäyminen 10 – 13 —°C 7 pv / pulpahdukset
Diasetyylitauko 20 —°C 1 – 2 pv
Jälkikäyminen / lagerointi 1 -3 —°C 28 – 90 pv
Liotus
Maltaat Määrä 60 min / 68 – 69 —°C
Munich malt 2,054 kg
Pils 1,659 kg
Caramunich II 0,197 kg
Chocolate malt 0,039 kg
Keitto 90 min
Humala Määrä Lisäys
Hallertau Hersbrucker 6 g 60 min
Northern Brewer 6 g 60 min
Muut
Irish Mosh 5 g / 25 L vierre 10 – 15 min ennen keiton loppua
Wyest hiivaravinne 2,2 g / 19 L vierre 10 min ennen keiton loppua
Hiiva
Mangrove Jack’s Bavarian lager M76 14 —°C vierteeseen
8 – 14 —°C

 

Toimi näin:
Rouhitut maltaat 68 – 69 —°C veteen likoamaan 60 minuutiksi. Veden hyvä olla n. 75 – 80 —°C asteista ennen maltaiden lisäystä, koska maltaat jäähdyttävät vettä.
Muista mäskin sekoitus, jotta sokerit irtoaa paremmin.
Maltaiden huuhtelu n. 72 – 80 —°C vedellä ja huuhteluveden lisäys vierteeseen. Huuhteluveden määrä 4 L (määrä BrewMatesta).

Kantavierteen mittaus: näytteen jäähdyttäminen 21 —°C:n ja mittaus ominaispainomittarilla. Tavoite 1,020 – 1,024.

Vierteen keittäminen 60 – 90 min.
Ennen vierteen kiehumislämpötilaa muodostuu pinnalle proteiineja, jotka kuoritaan pois. Vähentää oluen sameutta. Irish Mosh sitoo protskuja ja painaa ne pohjaan.
Humalien lisääminen.
Irish Moshin lisääminen.
Hiivaravinteen lisääminen.

Keiton jälkeen whirlpool.
Kantavierteen mittaus: näytteen jäähdyttäminen 21 —°C:n ja mittaus ominaispainomittarilla. Tavoite 1,075 – 1,080. Mikäli päin prinkkalaa, lisätään vettä.
Vierteen nopea jäähdytys 14 asteeseen.

Valmiin vierteen ilmaaminen ravistamalla ennen kuin kaadetaan käymisastiaan.
Mitä enemmän happea, sitä vähemmän käymisaromeja, joka takaa puhtaamman makuisen oluen, joka on lagereissa toivottavaa.
Lisäksi vahvat oluet tarvitsevat enemmän happea, jotta käyminen etenee tehokkaasti.

Hiivaus:
Kuivahiiva jääkaapista huoneenlämpöön panopäivän aamuna. Tarvittava määrä tarkistetaan laskurilla.
Hiivan nesteytys: 1 dl keitetyn veden jäähdyttäminen 20 asteeseen ja hiivan lisäys, sekoita. Anna tekeytyä 15 – 30 min. Muista hygienia.
Startterin teko olisi varmaan myös suotavaa.

Kun vierre on ilmattu ja siirretty käymisastiaan lisää hiiva, kansi päälle ja tippalukko paikoilleen.