Viikon cocktail: Julepin Manhattan

Baarimestari Noora Nyrhilä Chihuahua Julep –cocktailbaarista valmisti Olutpostille maittavan viskicocktailin.

”Viskin käyttö cocktaileissa on hyvin moninaista, onhan viskejäkin hyvin erilaisia. Me täällä Chihuahua Julep:ssa käytämme pääosin Amerikan mantereen viskejä, niin ruis- bourbon- että maissiviskejä. Näistä ruisviskissä on mausteisia ja ruisleipämäisiä aromeja, kun taas maissiviskit ovat kepeämpiä ja bourbonit vaniljaisen pehmeitä. Me teemme cocktaileja, joissa alkoholien erinomaiset maut pääsevät esille, joten oikean viskin valitseminen on tärkeää”, kertoo baarimestari Noora Nyrhilä.

Viskejä on käytetty cocktaileissa 1800-luvulta asti ja pääosin hämmennettäviin juomiin. Kun lukee vanhoja viskicocktailreseptejä, ne ovat myös juuri sellaisia, missä viski saakin maistua. Manhattan on nk. all day –cocktail, klassikkojuoma, jonka makua voi varioida valitsemalla erilaista viskiä ja punaista vermuttia juomaan, sekä tietysti lisäämällä alkoholien makua korostavia elementtejä. Nykyään usein viskin osuus cocktailissa on suurempi, mutta itse laitan viskiä ja vermuttia saman verran, koska näin juoma on tasapainoisemman makuinen.  Itse lisään myös hieman arabikumisiirappia ,joka tuo mukavasti tekstuuria. Kirsikka koristeena on klassikko ja tuo viskicocktailille hieman jälkiruokajuoma-fiilistä. Klassisesti Manhattan tarjoillaan cocktail-lasista ilman jäitä, mutta itse teen sen ison jääblokin kanssa, jolloin juomaa nautiskellessa jäästä liukenee juuri sopiva määrä vettä juoman makua korostamaan. ”

Julepin Manhattan

3 cl Catoctin Creek – ruisviskiä

3 cl Cocchi di Torino -punaista vermuttia

2 tippaa Boker´s Bitters –bitteriä (jos ei löydy, Angostura-bitteriä)

2 tippaa appelsiinibitteriä

½ tl arabic gomme –siirappia

2 tippaa 10 % suolaliuosta

Koristeet: Appelsiininkuoripala ja marachino-kirsikka

Mittaa kaikki raaka-aineet isoon viskilasiin, lisää jäitä ja hämmennä juoma pitkävartisella lusikalla kylmäksi. Sekoita pitkään, jopa noin puoli minuuttia, koska silloin juoma saa myös hieman sulavettä jäistä, joka kuuluu juoman makuun ja näin juoma on oikeasti kylmä. Koristele appelsiinikuoripalalla ja kirsikalla.

Baarimestari Noora Nyrhilä, Chihuahua Julep Helsinki.

Cocktail on julkaistu Olutposti 1/21 -lehdessä.