Viikon olut ja ruoka -pari: Olutmehustettu raparperipiirakka ja hapanolut

Raparperiaika on parhaimmillaan. Kokeile hapanolutmehustetuista raparpereista tehtyä makeaa piirakkaa. Seuraksi voit tarjota marjoilla tai maustettua hapanolutta, belgityylistä vehnäolutta tai raikasta NEIPAa.

Hapanolutmehustettu raparperipiirakka

  • Noin 10-12 vartta raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl kirpeää, maustamatonta hapanolutta

Huuhdo raparperit ja leikkaa paloiksi. Laita kasariin oluen ja sokerin kanssa. Kiehauta ja keitä hetki(niin että raparpereissa säilyy rakenne). Jäähdytä. Kaada liemi eri astiaan ja raparperit eri astiaan. Käytä liemi vaikka olutcocktailin pohjaksi tai kivennäisveden kanssa.

Taikina:

  • 1 dl jugurttia
  • 70 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
  • 3 dl jauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • koristeeksi syötäviä kukkia tai tomusokeria

Nypi jauhot (joihin sekoitettu leivinjauhe) voin ja jugurtin kanssa. Tee taikinasta pallo ja laita se kylmään hetkeksi.
Laita uuni päälle 200 asteeseen. Ota valurautapannu tai kakkuvuoka, voitele tai leivinpaperoi. Ota 2/3 taikinasta ja levitä se pohjaksi. Laita olutmehustettuja raparpereja päälle. Tee lopusta taikinasta ohuita ”raitoja” pyörittämällä ja laita ne piirakan päälle.
Paista 200 asteessa noin 12-17 minuuttia, uunista riippuen. Pinnan tulee olla kullankeltaisen paahtunut. Kumoa isolle vadille huoneenlämpöisenä, koristele ja nauti heti hapanoluen tai raparperimimosan kanssa. Lisänä voi tarjota myös kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä.

Kokeile myös:

Viikon olut ja ruoka-pari: Vuohenjuustotomaattivoileipä ja lager-olut