mainos

Viskiä juustoon?!

Mitä ihmettä? Tislepostille on kyllä tuttua maistella juustoja jopa viskin kanssa mutta se, että viskiä laitetaan mukaan juustoon on vielä tuntematon tapaus.

Kävimme selvittämässä asiaa mistä oikein on kyse. Katso oheinen video ja lue, kuinka tämä kaikki tapahtuu.

Aito Cheddar Viski -juuston valmistus

Jukolan Juuston tehtaalla työpäivä alkaa maidon vastaanottamisella. Maito tulee juustolaan omalta maitotilalta kivenheiton päästä ja on työstettävänä parissa tunnissa lypsämisestä. Tuoteturvallisuuden takia ensimmäiseksi tehdään pastörointi, jossa maidon lämpötila käy pikaisesti 72 asteessa. Sen jälkeen maito jäähdytetään ja laitetaan juustokattilaan, jossa siihen lisätään hapate ja juoksute, joka saostaa maidon. Sitten massa leikataan rakeistoksi. Näin hera erottuu pienenpienistä rakeista rakeistoa lämmittämällä ja hämmennetämällä.

Tämän jälkeen valmis rakeisto lasketaan Cheddar-altaaseen. Kun suurin osa herasta on valunut pois, syntyy kiinteää juustomassaa. Se leikataan harkkomaisiksi limpuiksi jotka cheddaroidaan, eli niitä käännellään käsin kolme tuntia. Sitten limput leikataan ja myllätään pieniksi napuiksi. Tässä vaiheessa lisätään The Helsinki Distilling Companyn rukiista ja ohrasta valmistettu ruisviski. Viskin lisäys vaatii tarkkuutta ja kokemusta, jottei viski valu heran mukana pois.

Cheddaroitu massa kaadetaan muotteihin. Juustomuotit asetetaan yöksi puristimeen, jotta juustoon saadaan tiivis rakenne. Seuraavana aamuna muotit puretaan. Kypsytykseen vietävä valmis harkko on massaltaan noin 20 kiloa. Aito Cheddar Viski kypsyy vähintään kahdeksan kuukautta, jolloin alkoholi haihtuu ja cheddar saa halutun maun ja rakenteen. Kypsytyksen jälkeen cheddar-harkko leikataan ja pakataan myyntipakkauksiin.

kaksi miestä kantaa viskitynnyriä

Mestarit areenalla. Tislaajamestari Mikko Mykkänen ja juustomestari Markku Liias harjoittelevat Suomen voimakkain mies kilpailuun sarjassa Viskitynnyrin nostaminen autoon;)

Kaksi miestä ja viskijuusto

Master Blender Kai Kilpinen ja juustomestari Markku Liias muikeana Helsinki Distilling Companyn uudessa näyttävässä maavarastossa jossa viskit ja muut tisleet odottavat pullotusta.

 

Video ja teksti: cyde ja Sami Metsäranta

Kuvat: Sami Matsäranta

HDCO tislaa Helsingissä ja pian myös Tahkolla