Viskitynnyriolut Mufloni Imperial Islay Stout – Islay Mist ja Beer Hunter´s yhteistyö

Skotlannin baareissa yleisen ’half & half’ -tavan mukaan puolikkaan oluttuopin kylkeen tilataan lasi omaa lempiviskiä. Tämän tradition inspiroiman skotlantilaissuomalaisena yhteistyön myötä Suomen markkinoille saadaan nyt viskitynnyreissä kypsynyt stout, Mufloni Imperial Islay Stout 11 %. Tämä skottilaisen Islay Mistin ja porilaisen Beer Hunter´s -pienpanimon yhteistyöolut saapui syyskuun lopussa Alkoihin.

Mufloni Imperial Islay Stout sai alkunsa, kun Islay Mistin tislaamotiimi vieraili aiemmin tänä vuonna Beer Hunter´s:n panimolla Porissa ja osallistui panemisprosessiin. Islay Mistin viskimestari Scott Sneddon oli mukana prosessissa alusta loppuun, jakaen omaa tietoaan viskinvalmistamisestaan. Nyt Alkon myymälöistä kautta maan löytyy 2 000 tölkkiä Mufloni Imperial Islay Stout -olutta oluen ystäville. Myöhemmin tänä vuonna Mufloni tuo myös päivittäistavarakauppoihin rajallisen määrän Islay Stout 5,5 % -tölkkejä. Molempien oluiden valmistukseen on käytetty turvemallasta ja oluet ovat saaneet kypsyä Islayn saarella viskinvalmistukseen käytetyissä tynnyreissä. Tulevina vuosina Suomen markkinoille on odotettavissa myös viski, Islay Mist Beer Cask Finish Whisky.

Mufloni Islay Stout on mustanruskea olut, jossa on runsas, beigenvärinen vaahto. Tuoksussa löytyy tummaa suklaata, savuviskiä ja hieman kahvia, maussa tuntuu makeus, jonka lisäksi sieltä voi erottaa paahdettua mallasta, vaniljaa, hieman tammea ja suklaata. Makutuntuma on hieman öljymäinen ja jälkimaku savuisa sekä hennon merellinen.

Suomen parhaiten myyviin skottiviskeihin lukeutuva Islay Mist Blended Scotch Whisky tulee Isle of Islaylta eli Viskisaarelta, joka on Sisä-Hebridien saariston eteläisin saari. MacDuff International -tislaamon viskimestarit ovat valmistaneet tätä viskiä vuodesta 1992 ja sittemmin Islay Mist on voittanut useita palkintoja makuprofiilinsa ansiosta, jossa maistuu savuturve, ohramallas ja ripaus meren suolaa. Islay Mist Original -viskin tuoksua kuvaillaan hienostuneeksi yhdistelmäksi savuturvetta ja merilevää, maussa turpeista makua pehmentää mallas ja tammi, hienoisen suolaisuuden kanssa. Jälkimaku on turpeisen, toffeemaisen ja kahvin aromin yhdistelmä.

Islay Mist ja Mufloni Beer Hunter´s korostavat perheen ja tulevien sukupolvien vahvaa roolia ja pitkän aikavälin visiota palkittujen juomabrändiensä rakentamisessa. Näiden kahden kumppanuus tuo yhteen pienpanimo-oluet ja viskin ystävät Pohjoismaissa, yhdellä Islay Mistin tärkeimmistä markkinoista.

“Meille Islay Mistillä on ilo työskennellä samanhenkisten juoma-alan huippujen kanssa. Muflonin kaltainen innovatiivinen ja kokeilunhaluinen artesaanibrändi on täydellinen kumppani meille, ja odotamme innolla, että yhteistyömme hedelmä on suomalaisten viskin ja oluen ystävien saatavilla”, kertoo viskimestari Scott Sneddon.

Islay Mist – Palkitun Islay Mist -viskin tarina alkaa Islayn saarelta Skotlannista vuonna 1927. Laphroaig-tislamon mallasviskistä ja korkealaatuisista, tarkoin valikoiduista Highland- ja Speyside- maltaista sekä Skotlannin Alamaiden hienoimmasta viljaviskistä sekoitettu Islay Mist on monikerroksinen skottiviski, joka tunnetaan harmonisesta savuisuudestaan. Alkuperäiselle reseptilleen uskollinen Islay Mist on myös ainut skottiviski, jolla on lupa käyttää ”Saarten Herran” sinetöimää Islay-nimeä etiketissään.

Vuonna 1998 Poriin perustettu Mufloni Beer Hunter´s -pienpanimo tuottaa tänä päivänä noin 200 000 litraa olutta vuosittain. Mufloni-oluet tehdään omassa panimossa Porissa. Kolmannen sukupolven perheyritys Mufloni Beer Hunter’s -panimo juhlistaa tänä vuonna 25-vuotistaivaltaan. Muflonin panimotuotteet on nimetty Suomen parhaiksi oluiksi jo kolmesti omissa sarjoissaan. Viimeisimmän kultamitalin nappasi Suomen parhaaksi maustetuksi olueksi valittu Mufloni Vadelma Berliner Weisse.

Lähde ja video: Beverage Partner Finland, kuvat: Beer Hunter´s

Video

Katso lisää:

Klassikkokapakka: Beer Hunter’s