Viva la BIAB

BIAB eli brew-in-a-bag, suomeksi sanottuna pussimäskäys, on oluen valmistamista yksinkertaisimmillaan.

Välineiksi tarvitset vain siiviläpussin ja kattilan. Tokihan kaikista muista laitteista kuten ominaispainomittarista, vaa’asta, siivilästä ja lämpömittarista (sekä muista lukemattomista välineistä) on verraton apu prosessien toimivuuden seurannassa.

Teknologiaa voi käyttää avuksi myös ohjelmistojen ja sivustojen muodossa. Esimerkkinä vaikkapa Brewers Friend, BrewMate ja monet muut. Näihin ohjelmiin monesti saa syötettyä erikseen pussimäskäämisen vaatimat tiedot, halutessaan vaikkapa huuhteluvaiheen ohittaminen, joka sitten huomioidaan reseptin kokonaisvesimäärässä mäskäyksen aikana.

Valmistus itsessään on suhteellisen helppoa. Laaditaan olutresepti sellaisella mallas ja vesimäärällä, että se mahtuu kattilassa väljästi olemaan. 10-15 litran kattila on yleisin käytetty kokoluokka. Näitä löytää marketeista hyvin ja hintakin on suhteellisen edullinen. Tokihan myös pienemmillä vehkeillä pystyy olutta valmistamaan. Aikaa tosin menee suunnilleen saman verran ja onkin hyvä miettiä, onko mielekästä käyttää tuo aika vaikkapa vain viiden olutpullon takia.

Jotta pussimäskäys olisi nimensä mukainen, tulet tarvitsemaan mäskäyspussin. Näitä löytyy hyvin kotioluen valmistukseen erikoistuneista liikkeistä sekä hyvin varustelluista tavarataloista. Mäskäyspussit liikkuvat yleensä siiviläpussin nimellä. Niitä on lukuisia erilaisia ja hinnat liikkuvat muutamasta eurosta useisiin kymppeihin. Kestomallia suosimalla voit käyttää samaa pussia aina uudestaan.

Lämmitä kattilassa vesi sopivaan mäskäyslämpötilaan. Isolla kattilalla suuren vesimäärän lämmittäminen voi viedä tehottomalla liedellä pitkänkin ajan. Aikataulutuksen järkeistämisen takia kannattaa testata etukäteen vaikka pelkällä vedellä kuinka pitkä aika menee mäskäys -ja kiehumislämpötiloihin pääsemiseen.

Asettele siiviläpussi kattilaan ja lisää maltaat huolellisesti sekoittaen jottei synny paakkuja. Huomaat, että huoneenlämpöisten maltaiden lisääminen viilentää vettä muutaman asteen joten lämmitä vettä hiukan yli tavoitelämmön. Jos siiviläpussi ei meinaa pysyä kattilan reunoilla vaan meinaa valahtaa sisään, voit käyttää apuna muutamaa napakkaa (mielellään puista) pyykkipoikaa.

Anna maltaiden hautua tarvittava aika kattilassa. Tasaisemman lämmön ylläpidon saat siirtämällä kattilan kiertoilmauunin sisään. Keittolevylläkin mäskäys onnistuu, mutta lämpö on silloin kuumimmillaan kattilan pohjalla. Tämä aiheuttaa lämmön epätasaisen jakautumisen, sekä myös mahdollisuuden että siiviläpussi palaa kiinni kattilan pohjaan.

Mäskäyksen päätyttyä nostetaan siiviläpussi kattilan päälle ja annetaan vierteen valua maltaista pois. Isoa määrää vahvaa olutta tehtäessä saattaa painavan pussin kannattelu osoittautua voimankoetukseksi, joten avuksi kannattaa ottaa tilava siivilä jos semmoinen talosta löytyy.

Tässä vaiheessa maltaista huuhdellaan vielä kuumalla vedellä viimeisetkin käymiskelpoiset sokerit irti. Koko vaihe on mahdollista myös ohittaa. Mäskäyspussia puristelemalla on mahdollista saada enemmän vierrettä talteen. Vierre tosin on kohtalaisen kuumaa, joten käytä kumihanskoja suojana.

Seuraavaksi aloitetaan vierteen keittäminen. Tässä on taas muistettava ison kattilan ja vesimäärän rajoitteet. Humalia varten tarvitaan kunnollinen kiehuminen aromien ja makujen irrottamiseksi sekä oluelle haitallisten aineiden poistamiseksi. Keittäminen tapahtuu aina ilman kantta, etteivät myrkylliset kaasut höyrystyessään kondensoidu kattilan kanteen ja valu takaisin vierteeseen.

Vierteen jäähdytys tehdään mahdollisimman nopeasti, jotta haitalliset mikrobit eivät pääse pesiytymään sinne. Voit tehdä kattilalle kylmävesihauteen vaikkapa tiskialtaaseen jäitä apuna käyttäen. Talvella kattilan voi tyrkätä lumeen, mutta jäähtyminen on paljon hitaampaa ulkona. Vierre on mahdollista myös jäähdyttää huoneenlämmössä odottamalla seuraavaan päivään. Astia ja vierre pitää suojata niin, että bakteerien sisäänpääsy ei ole mahdollista.

Siirrä jäähtynyt vierre puhtaaseen ja desinfioituun käymisastiaan. Hätätilanteessa vaikkapa elintarvikelaatuiseen ämpäriin, mihin on porattu vesilukolle ja tiivisteelle reikä. Voit käyttää vierteen siirrossa apuna vaikka lappoletkua. Star San desinfiointiaine tai vastaava kannattaa ostaa varastoon. Se on edullista, riittoisaa ja sitä ei tarvitse huuhdella pois.

Astian vaihdossa vierre on saanut todennäköisesti riittävästi happea hiivaa varten. Jos oman vierteen happipitoisuus epäilyttää, voit ilmata vierrettä lisää nostelemalla sitä kauhalla ja kaatamalla sen takaisin astiaan korkealta vaikkapa siivilän lävitse.

Vierteen jäähdyttyä sopivaan hiivauslämpötilaan voit lisätä hiivan. Kuivahiivaa käyttäessä desinfioi sakset, leikkaa pussi auki ja ripottele hiiva oluen pinnalle, erillistä sekoittamista ei tarvita. Jätä astia käymään oluttyylin ja hiivan vaatimaan käymislämpötilaan.

Kikkeliskokkelis, viikon tai parin päästä sinulla on pullotusvalmista olutta. Näin helppoa ja vaivatonta se on. Tästäkin hommasta selvittiin yhdellä kattilalla joten ainakin tiskin määrä on mielekkäällä tasolla.

Yllä olevaa ohjetta ei tarvitse sanantarkasti noudattaa ja lukea kuin piru raamattua. Kunhan huolehdit hygieniasta, on vain taivas rajana siinä miten haluat oluesi valmistaa. Oluen valmistamisen tapoja on tasan niin monta kuin tekijöitäkin.

Jos pussimäskäys ujostuttaa, niin aina voi tehdä olutta uutteilla.

Sensaatiomainen mallasuute Sensonilta Kotiolutpostin syynissä

RDWHAHB = Relax, don’t worry, have a home brew.

Kuvat & teksti: Joni Sormunen

Joni Sormunen