Vuoden kotipanija on Sampo Järvi

Perinteikkään Valtakunnallisen kotiolutkilpailun ja samalla Vuoden kotipanijan tittelin voitti tänä vuonna Sampo Järvi.

 

Olutliitto järjesti nyt ensimmäistä kertaa Perinteisen Oluen Seuralta perimänsä, jo vuodesta 1995 järjestetyn kilpailun. Olutinnostus ja kotiolutbuumi näkyi kilpailun osallistujamäärässä: mukana oli ennätykselliset 113 olutta noin 40 kilpailijalta.

– Lagersarjan finalistit olivat laadullisesti kilpailun parhaat. Pale aleja oli määrällisesti eniten, yli 40, mukana muun muassa Black IPAa. Stout-sarjassakin kirjo oli laaja Sweet Stouteista Baltic Portereihin, päätuomari André Brunnsberg totesi palkintojenjakotilaisuudessa Black Doorissa lauantaina 7. heinäkuuta.

Sampo Järvi voitti kaksi kilpailun neljästä sarjasta. Pale ale -sarjassa Järvi onnistui Red IPAllaan ja belgi- ja vehnäoluiden sarjassa Weissbierillaan. Lisäksi Järven Dunkles Bock sijoittui lager-sarjassa kolmanneksi.

Vuoden kotipanija palkitaan muhkealla palkinnolla, jossa on 25 kg Maris Otter -mallasta ja Simpsons Maltin 30-vuotias Single Malt -viski. Sampo Järvi yllättyi menestyksestään.

– Tämä on kotiolutkisoista vaativin, sillä pitää tehdä montaa tyyliä, jos aikoo menestyä. Olen positiivisesti yllättynyt, että myös tämä kilpailu oli selvästi kasvanut viime vuodesta, Järvi toteaa.

Dunkles Bockiaan hän pitää ensimmäisenä onnistuneena lager-oluenaan. Weissbierin valmistukseen löytyy hyvät ohjeet Schneiderweissen panimomestarilta! Red IPA taas on harvoja oluita, joita hän on tehnyt toistamiseen – pitkän IPA-tauon jälkeen.

– Terveiset kaikille kotioluen tekijöille: keep up! Kisoihin kannattaa osallistua, jotta saa objektiivista palautetta. Ja paras tapa tutustua olueen on valmistaa sitä. Olut kuin olut vaatii vähintään pari kuukautta pullossa, että se on parhaimmillaan, Järvi vinkkaa.

Valtakunnallisen kotiolutkilpailun palkintosijoille yltäneet kotipanijat saavat Simpsons Malt -lahjapaketin sekä 250 grammaa australialaista Topaz-humalaa. Sen lisäksi jokaisen sarjan voittaja saa 25 kg Simpsons-mallasta.

Valtakunnallisen kotiolutkilpailun oluet arvioivat ja tuomaroivat Niklas Fred, Petteri Helin, Timo Jukka, Ari Juntunen, Mariaana Nelimarkka ja Matti Saarinen. Kilpailun päätuomarina toimi André Brunnsberg.

 

Valtakunnallisen kotiolutkilpailun tulokset

Lager:

 1. Juho Lepistö (Czech Pale Lager)
 2. Kalle Ohvo (German Pils)
 3. Sampo Järvi (Dunkles Bock)

Pale ale:

 1. Sampo Järvi (Red IPA)
 2. Jani Kytöharju (Indian Pale Ale)
 3. Tommi Vuori (Double IPA)

Belgit ja vehnät:

 1. Sampo Järvi (Weissbier)
 2. Jussi Wallendahr (Saison)
 3. Juuso Tenhunen (Belgian Dark Strong Ale)

Stout ja porter:

 1. Tero Rask (Sweet Stout)
 2. Sami Vesterinen (Imperial Stout)
 3. Markus Utriainen (Baltic Porter)

edit: päivitetty tuomari Matti Saarisen nimi oikein 10.7.2017 klo 20.38