Waahto Breweryn osakeanti ei toteudu ja tuotanto keskeytyy

Pienpanimo Waahto Brewery avasi julkisen osakeannin heinäkuun 2022 alussa ja sen tavoitteena oli saada kerättyä kasaan vähintään 150 000 €. Osakeannista saaduilla varoilla oli tarkoitus hankkia uudet panimolaitteistot sekä tehdä muutto isompiin tiloihin ja remontoida ne panimokäyttöön.

Osakeantikierros oli avoinna 30.11.2022 saakka. Minimitavoitteesta jäätiin lopulta niin paljon, että alkuperäiset suunnitelmat päätettiin perua ja sijoittajien rahat palautetaan täysimääräisesti takaisin.

”Jo lokakuussa näytti siltä, että minimitavoitetta ei välttämättä tulla saavuttamaan, jolloin rupesimme valmistautumaan varasuunnitelmien käyttöönottoon”, kertoo panimon toimitusjohtaja Teppo Kuuttiniemi.

Waahto Brewery laittaa tuotannon tauolle

Panimon tuotantoa ei ole pystytty kasvattamaan nykyisissä tiloissa niin paljoa, että sillä pystyttäisiin vastaamaan kysyntään. ”Kaikki tuotannon kasvattamisen keinot ja talon neliöt on käytetty hyväksi jo vuosia sitten. Panimonhan piti päästä muuttamaan uusiin tiloihin jo 2020, mutta sitten tuli korona ja kaikki suunnitelmat menivät uusiksi”, harmittelee olutmestari Jari Kouvalainen


Nykyisten panimotilojen uusilla omistajilla on halua päästä kehittämään Ravintola Huwilan toimintaa enemmän. Toissa kesänä myllerrettiin etupiha uuteen uskoon ja nyt pitäisi päästä muokkaamaan sisätiloja. Samaan aikaan energian ja kaikkien raaka-aineiden hinnat kallistuvat huimasti, jolloin kummankin yhtiön johto on samaa mieltä, että panimo ei pysty toimimaan enää jatkossa nykyisissä tiloissa.

Yritykset ovat sopineet yhdessä, että panimon on poistuttava Huwilan päärakennuksesta vuoden 2022 loppuun mennessä. Panimolle jää vielä erillinen varasto käyttöön, johon sijoitetaan panimolaitteet ja muu käyttötavara. Myös myytävää juomaa on hyvin jäljellä. ”Teimme koko syksyn ajan juomaa varastoon siltä varalta, että muutossa kestää ja keittolaitteet ovat kylmänä pidempään. Tämä varautuminen kannatti ja nyt meillä on reilusti aikaa pohtia erilaisia vaihtoehtoja ilman, että asiakkaille tarvitsee myydä ”ei oota” edes keväällä” sanoo Kouvalainen.

Panimon kauppa siirrettiin väliaikaisesti Waahto Brewhouseen 23.12.2022 alkaen, kun panimon ovet suljetaan tuona päivänä Huwilalla. Talven ja kevään aikana panimolle on tarkoitus löytää uudet tilat, jolloin viimeistään vapun aikoihin päästäisiin tekemään taas uusia keitoksia.

Lähde: Waahto Brewery

Kuva: Harri Soinila