Kotimaiset Aidot siiderit testissä

Maistelimme Kotimaisen Aidon Siiderin—  Seuran kanssa—  kotimaisia aitoja siidereitä viideltä eri tuottajalta. Teemana oli testata siiderit, jotka ovat — saaneet Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran myöntämän aidon siiderin sertifikaatin. — Vertailun vuoksi testasimme myös yhden viinistä valmistetun siiderin—  Vuokatin omenatilalta (jolla ei luonnollisesti sertifikaattia ole).

Sertifikaatti -—  omenamerkki -—  kertoo meille kuluttajille, että kyseessä on oikeasti aito, omenoista tuorepuristamalla valmistettu siideri. — Sertifikaatin tarkoitus on siis erottaa Aito siideri tiivisteestä valmistetusta keinotekoisesta tuotteesta.

Suomalainen aito siideri saa tästä keväästä lähtien oman sertifikaatin.

Tastigissa mukana:

  1. Vuokatin Omenasiideri – tämä ei ole aito. Arvostelun voit lukea TÄÄLTÄ
  2. Top Fuel: Golden Vicious Apple Cider – juuri tuoreeltaan seuramme Aidon siiderin sertifikaatin saanut siideri. Arvostelu tulossa heti kun uusi erä myynnissä!
  3. Lepaan Hämeen Hitain.
  4. Paula Achren Luotsi: arvoistelun voit lukea TÄÄLTÄ
  5. Paula Achren Reimari: arvostelun voit lukea TÄÄLTÄ
  6. 3 Spirit Nude Still: arvostelun voit lukea TÄÄLTÄ
  7. 3 Spirit Nude Sparkling: arvostelun voit lukea TÄÄLTÄ
  8. Kuura Cider 2016
  9. Kuura Ice Cider 2017 – arvostelun vuoden 2016 erästä voit lukea TÄÄLTÄ

Siiderit 2-8 ovat valmisettu kutakuinkin samalla tavalla: kotimaisista omenista on tuorepuristettu mehua, joka on laitettu käymään. Lisäksi—  Top Fuelin siideriin on lisätty hiivaa, Nude Still on hiilihapoton, Achren Reimari taas makeutettu omenamehulla.

Yhteenvetona totesimme, että vaikka siiderien 2-8 valmistusmenetelmät ovat samanlaiset, — tuotteissa todella on eroa. Toki valmistustapakin vaikuttaa, mutta suurin syy eroavaisuuksiin—  taitaa löytyä Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran puheenjohtajan Harri Aholan sloganista: ”It—´s all about apples” – aidossa siiderissä maku todella on kiinni omenista.

Lisäksi täytyy todeta, että kaikki maistellut — siiderit olivat pullotettu viime vuonna (2017), ja näin ollen siis vuoden 2016 omenoista (paitsi Kuura Ice Cider, jonka omenat ovat vuodelta 2015). Vuoden ikääntyminen on vaikuttanut siidereihin eri tavoin:

Selvästi parantunut maku on Top Fuelissa. — Myös Hämeen Hitain on ikään kuin rauhoittunut ikääntyessään Sidrerían kellarissa.— Paula Achrenin siiderit—  ja 3Spiritin Nude still ovat hyvin tasalaatuisia: maku on samankaltainen kuin tuoreenakin.— Kuuran siiderissä ja Nude sparklingissa omenaisuutta on hieman menetetty iän mukana.

Lopuksi täytyy todeta, että aidon siiderin maailmassa vuosikerta todella merkitsee! Odotan todellisella mielenkiinnolla kaikkien näiden siiderien uutta – vuoden 2017 ompuista valmistettuja eriä!

Terkuin

Ingrid

www.siideriakiitos.fi