SOPP-kesä huipentuu Helsingissä

Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaalisarjan huipennus alkaa tänään, kun Suomen suurin pienpanimokavalkadi — levittäytyy Helsingin Rautatientorille viikonlopuksi.

Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) kokoaa heinäkuun viimeisenä viikonloppuna jälleen tuhansia oluen ja siiderin ystäviä Helsingin Rautatientorille. Iloinen pienpanimotapahtuma järjestetään Helsingissä neljännentoista kerran. Festivaali on avoinna keskiviikosta lauantaihin 26.-29.7. klo 12-01 ja sunnuntaina 30.7. klo 12-18.

Suomen suurin pienpanimojuhla tarjoaa maistettaviksi reilusti yli 300 kotimaista pienpanimotuotetta ja yli 50 ulkolaista olutta. Olutjuhlan järjestelyistä vastaa Lammin Sahti Oy yhdessä Pienpanimoliiton jäsenyritysten kanssa.

– Tämän vuoden olutkatselmus on tähän mennessä laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Suomessa. Tapahtumassa on mukana 34 kotimaista yritystä. Niiden lisäksi vieraaksi saapuu Viron Saarenmaalta Taakon panimo sekä vuoden 2017 kutsuvierasmaana Saksan pääkaupungin Berliinin alueen pienpanimoita. Berliinistä tulee lähes 50 eri olutta viidestä eri pienpanimosta. Saksalaisten panimoiden osastosta vastaa Pikkulintu, kertoo tapahtuman järjestäjä, Lammin Sahdin tapahtumavastaava Pekka Kääriäinen.

Tapahtumaan voi varata ennakkoon lippuja, pöytiä ja VIP-lippuja. Asiakaspaikkoja on reilut 3 000. Tapahtumalla on Ekokompassi ympäristösertifikaatti ja se on valittu ”Vuoden 2016 matkailutapahtumaksi Suomessa”.

SOPPit kokoavat kymmeniätuhansia oluen ystäviä kesän aikana

Vuosi sitten SOPP keräsi Rautatientorille yli 24 000 hengen yleisön. SOPP järjestetään tänä vuonna myös Tampereella, Lahdessa, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa.

Kiinnostus pienpanimo-oluisiin on jo alkukesän SOPP-tapahtumien perusteella vahvassa kasvussa. Edes runsas tapahtumien kirjo ei syö kävijöitä, päinvastoin:

– Olemme alkukesän tapahtumissa nähneet kasvavia kävijämääriä: Tampereella kasvua oli kolmanneksen verran, kun viime vuoden 9 000 kävijän määrä paisui nyt 12 000:een. Lahdessa kävijöitä oli 6 500, kasvua siinäkin kymmenisen prosenttia, Kääriäinen kertoo.

Suomen kesä tekee välillä tepposia tapahtumajärjestäjille. Tampereella viimeisen, sateisen päivän pelastivat lämmityslaitteet. Muistissa on, miten sade ja tuuli keskeyttivät Jyväskylän SOPPin viime vuonna. Tänä vuonna kävi melkein yhtä huonosti:

– Jyväskylässä satoi rakeita ja pieniä ukkoja. Jäimme sen myötä kävijätavoitteestamme, kävijöitä oli noin 3 500. Tähän mennessä tämän vuoden SOPPeissa on käynyt 20 000 oluenystävää, Kääriäinen summaa.

Puuhamies Pekka Kääriäinen pysyy kiireisenä, sillä vuoden isoimman SOPPin jälkeen Helsingin Rautatientorille rakentuu ensi viikolla Herkkujen Suomi -tapahtuma, jossa on mukana valikoituja panimoita. Tapahtumien väliin, 2. elokuuta, osuu Suomen Paras Olut -gaala, joka järjestetään tänä vuonna isosti. Suomen Paras Olut tuomaroidaan SOPPissa keskiviikon ja torstain aikana. Mukaan tuomarointiin on kutsuttu myös kahdeksan kokenutta ulkomaista tuomaria.

Pienpanimoiden tuotanto kasvaa

Kotimaisilla käsityöoluilla on kysyntää. Pienpanimot panivat olutta vuonna 2016 yhteensä yli 18 miljoonaa litraa, kun vuonna 2015 tuotanto oli noin 14,1 miljoonaa litraa. Kotimaisen oluen myynnistä pienpanimoiden osuus on reilut 4 prosenttia.

Pienpanimoita syntyy Suomeen vauhdilla. Tällä hetkellä niitä on yli 80.

Pienpanimoksi määritellään tuotantolaitos, joka valmistaa kalenterivuoden aikana olutta enintään 15 miljoonaa litraa. Alennetun valmisteveron yläraja on kuitenkin 10 miljoonaa litraa. Panimon yhteydessä toimii usein myös oma panimoravintola. Osa yrityksistä valmistaa oluiden ohella sahtia, siidereitä, virvoitus- ja long drink -juomia sekä tisleitä.

Lähiolut on lähiruokaa

– Pienpanimot ovat vuodesta toiseen yrittäneet saada yli 4,7-prosenttisille tuotteilleen ulosmyyntioikeutta tilaviinien ja sahdin tapaan. Nyt tuo tavoite näyttäisi vihdoin toteutuvan, kunhan uusi alkoholilaki saataisiin valmiiksi, Kääriäinen huokaa.

Tulli ja verottaja ovat tosin lähteneet tulkitsemaan lakia pienpanimoiden riippumattomuudesta ja peruneet takautuvasti pienpanimoille kuuluvia verohuojennuksia. Näitä päätöksiä on tullut ainakin kuudelle pienpanimolle ja niiden käsittely hallinto-oikeudessa on kesken.

Ulosmyyntioikeus olisi merkittävä lisä pienten panimoiden myyntiin sekä mahdollistaisi paremmin matkailukohteena toimimisen.

– Lähiruoka on ajankohtaista. Kotimaiset pienpanimot nojaavat oluen valmistuksessa puhtaisiin suomalaisiin raaka-aineisiin sekä kotimaiseen työhön ja osaamiseen. Pienpanimossa käsityönä valmistetut sahti, olut ja siideri ovat aitoja lähituotteita siinä missä lihajalosteet, leipomotuotteet tai muut elintarvikkeet, Kääriäinen muistuttaa.

Käsityöpanimot tukevat suomalaista kestävää maataloutta käyttämällä pääraaka-aineina lähialueilla kasvatettua mallasohraa, josta osa on luomua.

Suomalainen olutfestivaali

SOPP-tapahtuman ajaksi koko Rautatientori on aidattu anniskelualueeksi, jossa tuotteiden esittely ja myynti tapahtuu. Alueella on tarjolla myös monipuolista kotimaista ruokaa panimojuomien kyytipojaksi. Ruokatarjonnasta vastaavat Bryggeri Helsinki, Lettukertut, Vermiglio Catering, Asplund Chips, Asplund Currywurst, Visalle ja Ruisherkku.

Rautatientorin iltaohjelmasta vastaavat mm. SF-Blues (ke), Ile Kallio Big Rock Band (to), Heikki Hela & Akustinen Kokemus (pe) ja Beatles Tribute (la). Esitykset alkavat klo 20-22 välillä.

SOPP on avoinna Rautatientorilla keskiviikosta lauantaihin 26.–29.7.17 päivittäin klo 12–01 ja sunnuntaina 30.7. klo 12-18. Alueelle on ilmainen sisäänpääsy klo 18.00 asti. Sen jälkeen saapuvilta peritään 10 euron pääsymaksu, joka sisältää lasin. Rautatientorilla käytetään 3:n tai 4:n €:n pestäviä laseja, jotka voi ottaa mukaan muistona olutfestivaalista tai niistä palautetaan 2 €. Lisäksi myynnissä on yhden desin maistelulaseja 5 €:n hintaan. Lasit on varustettu tapahtuman omalla logolla ja uudet lasit lisäksi ”Suomi 100 lasissa”- logolla. Lasipisteistä ja pesun opastuksesta vastaavat Olutliiton jäsenseurojen talkoolaiset.