Aidon siiderin uusi vuosikerta saatavilla

Ensimmäiset vuoden 2021 sadon omenoista valmistetut siiderit on nyt sertifioitu. Hallonmäen Siideripanimo ja uutena Saaristo Siideri saivat siidereitä syksyn sadosta jo valmiiksi.

Suomalaisen Aidon Siiderin Seura sai uuden tuottajajäsenen, kun Saaristo Siideri haki ja sai luomusiidereilleen sertifikaattia.

Kolmen maanviljelijän perustama kustavilainen siiderimö valmistaa siidereitä laajalla skaalalla, maustettuna ja maustamattomana. Tuotteista peräti kuusi sertifioitiin vastikään. Suomalaisen aidon siiderin sertifikaatin sai Kuiva omenasiideri. Lisäksi lisämerkinnällä maustettu suomalainen aito siideri sertifikaattia voivat käyttää vuosikerran Puolikuiva luomu kirsikka-omenasiideri ja Lämmin luomu talvisiideri. Puolimakea luomu ruususiideri on samoin aito suomalainen siideri, maininnalla käytetty tammilastuja.

Saaristo Siideri valmistaa myös perryä, ja sai kahdelle tuotteelleen viime keväänä luodun suomalaisen aidon perryn sertifikaatin. Puolikuiva luomu päärynäsiideri ja Puolikuiva luomu mansikka-päärynäsiideri kantavat jatkossa sertifikaattia etiketissään.

– Pääosa Saaristo Siiderin tuottamista luomusiidereistä on saanut aidon suomalaisen siiderin tai aidon suomalaisen perryn sertifikaatin. Merkinnät tullaan painattamaan seuraaviin etikettieriin. Olemme erittäin ylpeitä sertifioinnista, Mira Peltomäki toteaa.

Saaristo Siideri luomusiiderit

Samaan aikaan sertifikaatin ensimmäiselle tämänvuotiselle siiderilleen sai myös Hallonmäen Siideripanimo, jonka JUURI Inkivääri-Omenasiideri jatkaa sertifioituna tuotteena lisämerkinnällä maustettu suomalainen aito siideri.

– Paikalliset raaka-aineet ovat siideriemme ydin. Tänä vuonna JUURI valmistuu paikallisesta, tilallamme kasvatetusta inkivääristä, Sami Vesterinen Hallonmäen tilalta kertoo.

Sertifikaatti takaa, että siideri on tehty tuorepuristetusta suomalaisesta omenasta tai perryn tapauksessa päärynästä. Myös käytettyjen mausteiden on oltava suomalaisia.

Satokauden 2021 ensimmäiset sertifioidut siiderit ovat kaikki vähittäiskauppavahvuisia.

– Saaristo Siiderin tuotteita on saatavilla hyvin varustetuista K-Citymarketeista, Suppilog-katalogin kautta ja tietysti suoraan Panimoravintola Maistongista Kustavissa, Peltomäki kertoo.

Siiderintekijä Mira Peltomäki tulee jatkossa tutuksi Siideripostin lukijoille, kun hän antaa vinkkejä siiderin käyttöön leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Kuvat: Saaristo Siideri, Hallonmäen Siideripanimo