Alkoholilain uudistus on hyväksytty äänin 102–80

Eduskunta on hyväksynyt alkoholilain uudistuksen. Laki pyritään saamaan voimaan jo kevätkaudella.

Hallituksen alkoholilakiuudistus on hyväksytty eduskunnassa. Alkoholilain uudistuksen puolesta äänesti 102 edustajaa ja sitä vastaan 80 edustajaa. Poissa oli 17 edustajaa.

Uudistus tuo päivittäistavarakauppaan enintään 8-prosenttiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat eli mm. oluet, siiderit ja viinit. Laki pyritään saamaan voimaan ennen kesälomia. Panimot, maahantuojat ja kauppa ovatkin odottaneet uudistusta kiihkeästi, Olutpostin tietojen mukaan varastot ovat monilla täynnä vahvempia juomia valmiina kauppamyyntiin.

Uudistuksen ulkopuolelle jäi yli 5,5-prosenttiset tislepohjaiset juomat kuten lonkerot ja rtd-(ready to drink-) juomat. Hallituksen mukaan tämän rajoituksen tavoitteena on suojella nuoria, erityisesti tyttöjä, haitallisilta terveysvaikutuksilta. Hallituksen nyt hyväksytty kanta perustuu vuoden 2015 tehtyyn tutkimukseen eikä mistään ei käy ilmi tarkemmin, että miten käymistaparajoitus suojelee nimenomaan nuoria tyttöjä. Myös Euroopan komissio on todennut, että terveydelliset syyt eivät riitä perusteiksi jättää tislepohjaisia juomia uudistuksen ulkopuolelle. Valmistustaparajoitus ei kuitenkaan ole ristiriidassa perustuslain kanssa.

Oppositio vastusti uudistusta etenkin kansanterveydellisistä syistä ja sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti myös viime kuussa alkoholilain hylkäämistä.

Nyt sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan myös muita muutoksia alkoholilakiin.

Katso Ylen sivuilta, ketkä äänestivät vastaan ja ketkä puolesta.

Katso lisää:

Alkoholilain käsittely jatkuu sosiaali- ja terveysvaliokunnassa