Artesaanijuomakierros Suomen parhaiden ruokamatkailutuotteiden joukossa

Olo Creative Kitchenin klassikkomenu Matka on Suomen paras ruokamatkailutuote 2017. Fiskarsin artesaanijuomatuottajien opastettu kierros palkittiin merkittävänä ruokamatkailutekona.

Hungry for Finland – kansallisen ruokamatkailukilpailun arviointiryhmä on valinnut helsinkiläisen Olo Creative Kitchenin klassikkomenu Matkan Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi 2017. Palkinnon jakoivat ministerit Mika Lintilä ja Jari Leppä Matkailun vuosiseminaarissa.

Matka on 15 ruokalajin maistelumenu, joka vie ravintoloitsija Jari Vesivalon lapsuusmuistoihin lähellä tuotettujen sesongin raaka-aineiden avulla.

– Tuote on taitavasti toteutettu vuorovaikutteinen elämys, jossa yhdistyvät innovatiivinen toteutus, visuaalisuus ja erinomaiset maut – jokainen yksityiskohta on mietitty. Perinneruokien ja -menetelmien modernisointi ja ruokiin liittyvä tarinallisuus ovat olennainen osa menua. Palvelupolku toimii hyvin, arviointiryhmä toteaa.

Malmgårdin luomutila on yksi Olon luottotuottajista, ja myös panimon oluet ovat osa Matkaa – mikäpä sopisi paremmin Emmer-vehnän pariksi kuin samojen peltojen viljasta pantu olut!

Kolme merkittävää ruokamatkailutekoa

Suomen parhaita ruokamatkakohteita ovat myös Hotelli Punkaharjun Sienet ja yrtit -viikonloppu, Ahvenanmaalla vuosittain järjestettävä Skördefesten ja Fiskarsin artesaanijuomatuottajien opastettu kierros. Arviointiryhmä piti näitä merkittävinä ruokamatkailutekoina. Kunniamaininnan saivat SMAKU, opastettu ruokakävelykierros Porvoossa, ja Studioravintola Tundra Kuusamossa.

Kilpailijoiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä.

Kilpailuun haettiin yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä. Kilpailuun osallistui 73 korkeatasoista ehdokasta. Kilpailu on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Fiskarsin käsityöjuomat huipulla

Ruokamatkailun trendeissä ovat käsityöläisyys ja paikalliset raaka-aineet vahvasti mukana. Artesaanijuomien noususta kertoo se, että myös juomapuoli oli vahvasti mukana kilpailussa. Merkittäväksi ruokamatkailuteoksi arvioitiin Fiskarsin Panimon, Kuura Ciderin ja Ägräs Distilleryn yhteinen kierros, joka perehdyttää oluenpanon, siiderinvalmistuksen ja tislaamisen saloihin Fiskarsissa.

Kolmen tuottajan kierroksella saa hengästyttävän määrän tietoa paikallisista raaka-aineista ja eri juomien ominaispiirteistä. Kierrokseen kuuluu myös oluen, siiderin ja tislaamotuotteiden maistelua.

Kilpailun toteuttajia ovat maa- ja metsätalousministeriö, Visit Finland ja MTK. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Arviointiraadin muodostivat lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö; kehityspäällikkö Terhi Hook, Visit Finland; olut- ja ruokatoimittaja— Mariaana Nelimarkka ja ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi, MTK.

Lue lisää ruokamatkailukilpailusta täältä.