Belgialaisen olutkilpailun voittajat seulottiin yli 1800 oluen joukosta

Brussels Beer Challenge on vuosittainen kansainvälinen olutkilpailu, jossa kisaavat kaupalliset oluet ympäri maailmaa. Kilpailun tavoitteina on tuoda esille panimoiden oluita, auttaa verkostoitumisessa ja tukea olutkulttuuria. Vuonna 2023 kilpailuun osallistui 1811 olutta ympäri maailmaa.

Teksti ja kuvat: Anikó Lehtinen

Brussels Beer Challengen kolmipäiväisen kisan aikana 90-päinen oluttuomariraati arvioi 1 800 olutta eri puolilta maailmaa. Olutosallistujat jaetaan kisassa luokkiin maan ja tyylin perusteella ja sitten ne maistetaan sokkona. Kolmen maistelupäivän päätteeksi kunkin kategorian parhaat oluet palkitaan kulta-, hopea- tai pronssimitaleilla. Näitä mitaleja panimot käyttävät laatumerkkeinä ja markkinointityökaluna. Tässä mielessä Brussels Beer Challenge on opas kuluttajille, jotka etsivät laadukkaita oluita.

Kilpailu on yli 10 vuotta vanha. Tämän Belgian ensimmäisen ammattiolutkilpailun, Brussels Beer Challengen, loi Becomev (Beer Communications & Events) Luc De Raedemaekerin ja Thomas Costenoblen johdolla vuonna 2012 vastauksena kasvavaan kiinnostukseen olutkulttuuria kohtaan. Ensimmäinen Brussels Beer Challenge järjestettiin vuonna 2012 La Boursessa Brysselissä. Sittemmin tapahtuma on liikkunut säännöllisesti ympäri Belgiaa ja laajentunut yhdeksi maailman tärkeimmistä ja arvostetuimmista kilpailuista.

Belgian Gentissä julkistettiin marraskuussa 2023 12. vuotuisen Brussels Beer Challengen voittajat. Täsmälleen 1 811 olutta 37 maasta arvioitiin kahdeksassa eri tyylissä (Pale Ale, Dark Ale, Red Ale, Pils, Stout/Porter, White, Flavored Beers ja Specialty Beers) ja jaettiin sitten edelleen 90 pienempään kategoriaan (lambic, abbey, suklaaoluet jne.). Kisa pidettiin tällä kertaa Turnhoutissa, pienessä kaupungissa noin 55 kilometriä Brysselistä koilliseen.

Belgiassa oli 400 oluella eniten ilmoittautumisia, ennen Italiaa (224), Ranskaa (158). Isoja maita olivat myös Yhdysvallat (143), Kiina (133), Brasilia (128) ja Saksa (103). Kiinnostavaa oli, että oluita tuli kilpailuun myös Ghanasta, Ecuadorista, Etelä-Koreasta Kongosta ja Malilta.

Kilpailussa jaettiin yhteensä 87 kultamitalia, 96 hopeamitalia ja 101 pronssia. Tänä vuonna mukana oli ennätysmäärä gluteenittomia oluita, 30 erilaista.

Katso kaikki tulokset!