Olutta tieteellisesti Heurekassa

Tiedekeskus Heurekassa Vantaalla järjestettiin ensi kertaa Bisseä ja Tiedettä -tapahtuma, jossa yhdistettiin olueen liittyvää tieteellistä tietoa rentoon musiikkiin ja pienpanimo-olueen. Tapahtuma järjestettiin sopivasti ystävänpäivänä ja paikalla olikin runsaasti pariskuntia sekä ystävyksiä.

Bisseä ja Tiedettä -tapahtuman ohjelma oli monipuolinen ja siinä korostui nimenomaan oluen tieteellinen näkökulma.  Auditoriossa järjestettiin luentoja, jossa pääsi laajentamaan tietojaan sekä oluessa käytettävästä humala-kasvista että hiivasta ja kuulemaan oluenteon perusteet.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Juha-Matti Pihlava  avasi suomalaisen humalan sielunmaisemaa kertoen mm. kotimaisen humalan kasvatusmahdollisuuksista ja erikoisominaisuuksista, VTT:n panimolaboratorion tutkija Jarkko Nikulin kävi läpi koko oluen historian panimohiivan näkökulmasta ja Brewniversen olutmestari Juha Sinisalo taas syventyi oluentekoon käytännön tasolla. Yleisölle oli tarjolla myös luentoja oluttastingin järjestämisestä sekä oluen ja ruuan yhdistämisestä.

Tapahtumakävijöitä kiinnosti Juha Sinisalon luento.

 

Aktiivisempaa tekemistä kaivanneille oli tarjolla erilaisia työpajoja. Näissä työpajoissa pystyi katsomaan hiivaa ja humalaa mikroskoopin avulla, tutustumaan suomalaisiin humalalajikkeisiin ja tekemään kokeita hiivan avulla. Heurekan aulassa oli myös esillä oluenpanoon käytettäviä maltaita ja mallastuksen sivutuotteita. Kotiinviemisiäkään ei oltu unohdettu, tapahtumassa pystyi askartelemaan itselleen lasinalusen, jonka toisella puolella oli etanolin kaava ja toisella ”kankkusen” aiheuttavan asetaldehydin kaava.

Humalan käpylehti mikroskoopin kautta katsottuna. Keltaiset pisteet ovat lupuliinirakkuloita, joista tulee olueen humalan aromi.

 

Suomen suurin mallastamo, Viking Malt oli esittelemässä mallastusta.

 

Halukkaat saivat askarella oman lasinalusen, jokainen taitonsa mukaan.

Olutjanoa sammuttamassa paikalla oli suomalaisia pienpanimoita oluineen.  Oluet kiinnostivat loppuunmyydyssä tapahtumassa ja jonot äityivätkin liian pitkiksi. Tiedekeskuksesta kerrotaan, että ensi kerralla oluenmyyntiin varaudutaan huomattavasti paremmin. Paikalla panimoista oli Stadin Panimo, Salama Brewing, Ruosniemen Panimo, Cool Head Brew, United Gypsies Brewery sekä Hedönist, kiertolaispanimoista taas Masis Brewery ja Pekkale.

 

 

Kokonaisuutena Heurekan Bisseä ja Tiedettä -tapahtuman näkökulma oli tervetullut ja erilainen. Tapahtuman suosio kertoi, että tämäntyyppiselle olutelämykselle on tilaa, kunhan ensi kerralla varustaudutaan paremmin oluen anniskeluun ja opasteisiin.

Kirjoittaja oli itse esiintymässä tapahtumassa.