Clafoutis aux pruneaux eli luumu-siiderivuoka ja Lepaan Punakaneli

Koska rakastan robusteja maalaisjuomia ja robusteja maalaisruokia, joita on tehty kautta aikain, laadin helpon clafoutis-reseptin. Tein sen luumuilla, koska kotimaiset luumut ovat nyt parhaimmillaan, mutta voit käyttää tähän myös kotimaisia omenoita. Siideriksi reseptiin sopii kotimainen tai ranskalainen aito siideri – ei missään tapauksessa bulkki (voit ostaa vaikka Pirkka Parhaat ranskalaista siideriä, jos et ehdi Alkoon). Kotitekoinen siideri käy myös mainiosti!

Clafoutis aux pruneaux—  – ranskalainen luumu-siiderivuoka

—½ kg kypsiä luumuja (tai makeita kotimaisia omenoita)
—½ dl sokeria
1dl laadukasta vahvaa siideriä
—½ vaniljatanko halkaistuna

Taikina:

2 dl—  maitoa (mieluiten punaista)
1 dl luumujen liottamiseen käytettyä siideriä
—¾ dl sokeria (ruskea käy hyvin myös)
3 munaa

  1. Leikkaa luumut lohkoiksi ja poista kivet. Kaada luumujen päälle siideri ja sokeri ja anna seisoa tunnin.
  2. Lämmitä uuni 175-asteiseksi (en suosittele kiertoilmaa).
  3. Laita kaikki taikinan ainekset tehosekoittimeen. Valuta luumujen siideriliemi mukaan ja vedä veitsellä mukaan siemenet vaniljatangosta. Pyöritä seosta noin minuutin. Voit vatkata taikinan myös käsin.
  4. Voitele sopiva piirakkavuoka ja kaada 2/3 taikinasta vuokaan. Paista paistosta noin viisi minuuttia, kunnes seos on hieman hyytynyt.
  5. Asettele luumut vuokaan varovasti ja kaada loppu taikina luumujen päälle.
  6. Paista uunissa noin tunnin verran. Testaa hammastikulla – kun mitään ei tartu, clafoutis on valmis.

Nauti clafoutis siiderin kera—  – myös espresso ja calvados sopivat mainiosti. Suosittelen kotimaisille luumuille esimerkiksi Lepaan Punakanelia, vahvaa omenasiideriä – saatavilla Alkon verkkokaupoista sekä esimerkiksi Arkadian Alkosta.

 

 

 

 

aikakausilehti