Coopers DIY -kotiolutkilpailun taso oli korkealla

Loppuvuosi on kotimaisten kotiolutkilpailujen aikaa. Kotiolutposti vieraili tuomaroimassa Coopers DIY -kilpailua Melkkobrew:n tiloissa Lahdessa.

Melkkobrew järjesti perinteeksi muodostuneen Coopers DIY -kotiolutkilpailun myös vuonna 2023. Kilpailussa kotipanijat käyttävät sääntöjen mukaisesti oluen valmistukseen yhtä Coopers’in olutuutepakkausta. Muut ainesosat sekä oluen tyylilaji ovat vapaasti valittavissa eli kilpailu antaa tilaa myös luovuudelle ja kotipanijoiden erityisosaamiselle.

Kuparinpunaista olutta lasissa. Taustalla lisää olutlaseja.

Kilpailuolut lasissa odottamassa tuomarin arviota.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui 21 kotipanijaa tai -panimoa. Kotiolutpostin toimittaja Erkki Ukkola sai kunnian toimia kilpailun tuomarina yhdessä Melkkobrew:n Timo Ylimäen ja Matti Ojalan kanssa. Paikalla kilpailutilassa häärivät myös Melkkobrew:n Jenna Kainulainen virallisena valvojana sekä toimitusjohtaja Janne Kettula yleistä kilpailufiilistä luomassa.

Kilpailuoluiden maistelu sujui rennoissa merkeissä. Kukin olut arvioitiin sekä sanallisesti että pistein ulkonäön, aromin, maun, suutuntuman sekä yleisen arvion kategorioissa. Ensimmäiseltä kierrokselta valittiin yhteispisteiden perusteella kuusi finaaliin päässyttä olutta, jotka tuomaristo asetti parhausjärjestykseen. Parhaiten menestyneen kuusikon valinnassa tuomarit olivat varsin yksimielisiä. Kärkijoukkoon mahtui sekä tunnettuja kotipanijoita että ensikertalaisia. “Taso oli yllättävän korkea ja moni kisaolut vastasi laadultaan kaupallisia verrokkeja”, Matti Ojala summasi kisapäivän päätteeksi.

Kilpailuoluiden korkea tyylien kirjo oli ilahduttava. Mukana oli käytännössä kaikkea mahdollista lagereista imperial stouteihin ja joukossa oli myös eksoottisemmin maustettuja oluita. Myös oluiden laatu oli korkea ja 21 oluen joukkoon mahtui vain yksi selkeästi virhemakuja sisältänyt yksilö. Timo Ylimäen mukaan perusprosessi näyttää menneen monella kotipanimolla eteenpäin ja tämä näkyy laadun paranemisena. “Tämän vuoden kilpailuoluiden joukossa ei ollut yhtään huonoa bisseä”, Ylimäki toteaa.

Kilpailun tulokset julkistetaan viikon 44 aikana Melkkobrew’n verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa sekä tietysti myös Kotiolutpostin somessa. Kotiolutposti toivottaa onnea kaikille kisassa menestyneille kotipanijoille!

Katso Kotiolutpostin kuvagalleria kilpailun tuomaroinnista:

Hattupäinen mies olutlasi kädessään

Melkkobrew:n Matti Ojala oli yllättynyt kilpailun kovasta laadusta.

Pipopäinen mies nauttii olutta lasista

Melkkobrew:n Timo Ylimäki siemailee kisaolutta antaumuksella. Taustalla Jenna Kainulainen huolehtii pisteenlaskusta.

Olutkilpailun näytteitä laseissa tuomaripöydällä.

Kisaoluet edustivat ilahduttavan laajaa tyylien kirjoa.


Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Erkki Ukkola