mainos
mainos

Craft beer jyllää: 94 prosenttia maailman panimoista on käsityöläisiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan maailmassa on jo yli 19 000 panimoa 209 maassa. Peräti 94 prosenttia, tarkalleen 17 732 panimoa, kuuluu käsityöpanimoiden kokoluokkaan. Alltech-messujen ja The Brewers Journal -lehden toteuttamassa tutkimuksessa käsityöpanimoksi määriteltiin panimo, jolla on alle 30 työntekijää tai jonka vuosituotanto jää alle 500 000 litran vuodessa tai jonka omistuspohja on pääosin yksityinen.

USA ja Iso-Britannia ovat kehityksen kärjessä: molemmissa maissa käsityöpanimoiden määrä on kasvanut vuosittain yli kymmenellä prosentilla.

USA pitää ykkössijaa craft beer -tuotannossa. Käsityöpanimoita on maan reilusta 5 000:sta panimosta 4 750. Iso-Britannia pitää kuitenkin toista ykkössijaa: eniten käsityöpanimoita per asukas on Brittein saarilla. Luku on 25 panimoa miljoonaa asukasta kohti, kun USA:ssa käsityöpanimoita on 15 ja Saksassa 16 miljoonaa asukasta kohti.

– USA ja Iso-Britannia ovat varmistaneet johtoasemansa lainsäädännöllä, joka helpottaa käsityöpanimoiden työtä. USA:ssa presidentti Jimmy Carter salli kotioluen teon vuonna 1978 ensi kertaa kieltolain jälkeen. Isossa-Britanniassa vedenjakajana toimi pääministeri Gordon Brownin verolainsäädäntö vuodelta 2002, jonka myötä alle 50 000 litraa tuottavat panimot vapautettiin veroista, toteaa The Brewers Journalin toimittaja Tim Sheahan.

Craft beer -buumi jatkuu yhä maailmanlaajuisesti. USA:n suuresta vaikutuksesta huolimatta Eurooppa on kirinyt sen ohi ja Euroopassa on enemmän käsityöpanimoita kuin Pohjois-Amerikassa. Top ten -maita ovat USA, Iso-Britannia, Saksa, Italia, Espanja, Ranska, Kanada, Alankomaat, Sveitsi ja Australia.

Muutos näkyy kaikkien maanosien baareissa. Innovatiivisuus, kokeilunhalu ja yhteisöllisyys ovat synnyttäneet uudet markkinat. Viidettä kertaa järjestetyt Alltech Craft Brews & Food Fair -messut Dublinissa esittelivät 38 panimoa viidestä eri maasta ja kokosivat yli 7 000 kävijää. Alltech on järjestänyt messuja myös muilla mantereilla Brasiliaa ja Kiinaa myöten.

www.brewersjournal.info

Alltech Craft Brews & Food Fair

Päivitetty 21.3.2017 klo 6.23 pienpanimoraja 500 000 litraan.