mainos

Esko Pajunen. Oluttutkimuksesta pienpanimobisnekseen

Henkilökuvassa Esko Pajunen.

”Olen ollut jollain tavalla tekemisissä oluen kanssa melkein koko työurani, tehden niin hiivatutkimusta TKK:ssa ja VTT:llä kuin oluen tutkimus- ja kehitystyötä Sinebrychoffilla ja sittemmin Carlsbergilla. Olin jo eläköitynyt, kun minulle tarjottiin vielä mahdollisuutta työskennellä oluen parissa; nyt olen mukana Albergan panimon toiminnassa, kehittämässä uusia oluita.”

Esko Pajunen

”Oluturani alkoi valmistumisen jälkeen; tein hiivatutkimusta TKK:ssa, josta siirryin tekemään oluen valmistukseen ja mallastukseen liittyvää tutkimusta Teknologian Tutkimuskeskus VTT:lle. Sieltä tieni vei Sinebrychoffille, jossa tein töitä kehityspäällikkönä Hietalahden panimolla Helsingissä. Koffin panimon siirtyessä Keravalle, toimin tuotantojohtajana hoitaen uuden panimon ja sinne siirtymisen kunnialla, jonka jälkeen jatkoin kehitysjohtajana. Sinebrychoffilta matkani vei Kööpenhaminaan emoyhtiö Carlsbergin palvelukseen. Työni oli johtaa Carlsbergin tutkimuskeskusta, jossa tutkittiin kaikkea olueen, sen raaka-aineisiin, valmistukseen, laatuun ja kehitykseen liittyvää. Voin sanoa, että olen ollut oluen kanssa hyvin monipuolisesti tekemisissä. Työurani lisäksi toimin edelleen myös Panimomestariyhdistyksessä, jossa on edustettuna laajasti oluen valmistuksen ammattilaisten kirjo. En ole vieläkään kyllästynyt olueen, edelleen se maistuu ja kiinnostaa.”

”Olen nyt, eläkkeelle siirtymisen jälkeen eräänlaisessa uudessa alussa; vaikka olen tehnyt oluen kanssa paljon, pienpanimobisneksessä en ennen tätä ole ollut. On ollut mielenkiintoista oppia alaa tästä näkökulmasta, isossa panimossa kun jokaisella on oma, tarkoin määrätty tehtäväkenttänsä, niin nyt pienpanimossa sitä tekee kaikkea mitä panimon toimintaan liittyy, tuotekehityksestä myyntiin asti. Ensimmäinen oluemme on jo lanseerattu, se on HUNT-niminen, omalla villihiivalla käytetty ale-olut, jonka maku on miellyttävän maltainen, villihiivan tuodessa siihen pienen, hauskan lisän. Tällä uskomme erottautuvamme muista, olut on juotava, mutta samalla siinä on persoonallisuutta. Belgiassa pantu oluemme on mielestäni
onnistunut, se on pehmeä, niin seurusteluun kuin ruuan oheen sopiva olut, josta olen ylpeä. Olut tulee myyntiin kesällä sekä ravintoloihin että kauppoihin, ja odotan jännityksellä, mitä kuluttajat ovat siitä mieltä. Toivottavasti voimme HUNTin jälkeen
lanseerata muitakin, yhtä juotavia mutta mielenkiintoisia oluita suomalaisten iloksi, suunnitelmia meillä on jo vaikka mitä. ”

Teksti ja kuva: Anikó Lehtinen

Artikkeli on julkaistu Olutposti-lehden numerossa 2/2021.