Fat Lizard Kōkua Maui Session IPA – Mauin maastopalojen tuhojen korjaamisen hyväksi

Espoolainen Fat Lizard Brewing Co. on mukana kansainvälisessä hyväntekeväisyyshankkeessa, jossa oluen avulla autetaan Mauin Lahainan alueen jälleenrakentamista maastopalojen jälkeen.

Mauin saarella Havaijilla riehuneet maastopalot tuhosivat noin 12 000 asukkaan Lahainan kaupungin lähes kokonaan. Tulipalot olivat tuhoisin Yhdysvalloissa tapahtunut maastopalo vuosisataan. Saarella on käynnissä valtava operaatio tuhansien ilman kotia jääneiden ihmisten majoittamiseksi sekä toimivan infran uudelleenrakentamiseksi ja viranomaisten mukaan saaren palautuminen tulee kestämään vuosia. Tarkkaa syytä palojen syttymiselle ei tiedetä, mutta luultavimmin poikkaukselliset olosuhteet, kuiva ja kuuma sää sekä voimakkaasti puhaltavat tuulet ovat ruokkineet paloja tehokkaasti ja levittäneet niitä yhä laajemmalle.

Saarella toimiva Maui Brewing -panimo käynnisti maastopalojen jälkeen kansainvälisen hyväntekeväisyyshankkeen yhteistyössä kansainvälisen Global Empowerment Missionin kanssa ja kehitti IPA-reseptin, jonka pohjalta sadat panimot ympäri maailman ovat tehneet oman Kōkua Maui Session IPA -oluensa. Hankkeessa mukana olevat panimot sitoutuvat tekemään lahjoituksen Lahainan jälleenrakentamisen avuksi ja maastopalon uhrien hyväksi. Oluenkin nimi viittaa siihen, Kōkua tarkoittaa havajiksi pyyteetöntä avunantoa.

Espoolainen Fat Lizard Brewing Co. on ainoana suomalaisena panimona mukana hankkeessa. – Olin järkyttynyt kuullessani Havajin maastopaloista, kertoo yksi panimon perustajista, Tuomas Koskipää. – Saari on lähellä sydäntäni ja olen käynyt Lahainassa vielä panimomme alkuaikoina, vuonna 2016. Paikka vakuutti kauneudellaan; luonto oli läsnä kaikkialla ja matalarakenteinen kaupunki oli historiallisen viehättävä, rakastuin siihen.

Koskipää vieraili silloin myös paikallisessa Kohola Brewingissä, joka on perustettu Maui Brewingin alkuperäisiin tiloihin. Panimon nimi tarkoittaa ryhävalasta, viitaten saaren menneisyyteen valaanpyyntikeskuksena. Kohola on Mauin toiseksi suurin panimo.  – Maastopaloista kuullessani laitoin panimolle viestiä, jossa tarjosin apua. He eivät vastanneet, mutta tietoa etsiessäni törmäsin Maui Brewingin hyväntekeväisyyshankkeeseen, mihin ehdottomasti lähdimme panimona mukaan, kertoo Koskipää. – Saaren 12 000 asukkaasta noin joka sadas on kuollut ja paikka on käytännössä tuhoutunut. Fat Lizard haluaa auttaa jälleenrakennuksessa ja tämä on niin meille kuin sadoille muillekin panimoille tärkeä asia. Lahainan luonto, eläimet ja ihmiset ovat pulassa, oluen avulla voimme auttaa sekä rahallisesti että levittämällä tietoa.

Fat Lizardin henkilökunta oluenteossa: Greta Mäkinen, Mikko McLean, Joona Mertanen, Antti Viitamäki, Tomi Niskanen ja Tuomas Koskipää edessä

 

Maui Brewingin hyväntekeväisyyshankkeessa on mukana Fat Lizard -panimon lisäksi myös satoja amerikkalaispanimoita, panimoita Kanadasta ja Japanista, kotioluentekijöitä sekä yksittäisiä panimoita Sveitsistä, Filippiineiltä, Uudesta Seelannista ja Puerto Ricosta. Mauin kehittämä resepti on keveyehkölle Session IPA;lle jossa humalina ovat Mosaic ja Waimea. Resepti on hyvätekeväisyyshankkeeseen ladattavissa vapaasti. Suomessa lain  mukaan alkoholin myyntiä ei saa edistää hyväntekeväisyydellä, niin poiketen muista panimoista, joissa lahjoitussumma on osa myyntivoitoista, Fat Lizard tekee erillislahjoituksen.

Fat Lizard Kōkua Maui Session IPA on raikas, kirpsakka ja kevyt, äärimmäisen juotava jenkkityylinen sessio-IPA. IBU 21, alkoholi: 4,9%. Olut on saatavilla Keskon päivittäistavarakaupoista, ravintoloista sekä panimon taproomilta.

Kuvat: Fat Lizard Brewing Co.

Katso myös:

Alumiinipula pistää Fat Lizardin tölkit uusiksi