Hanahuonekierroksella Edinburghin Leithissä

Edinburgh tarjoaa janoiselle olutharrastajalle satapäin mahdollisuuksia janon sammuttamiseen. Valikoimaa on legendaarisista ja pitkäikäisistä pubeista aina uudenkarheisiin hanahuoneisiin eli taproomeihin. Edinburghin keskustasta ei pubeja puutu, mutta tämä tärppilista sijoittuu ydinkeskustan ulkopuolelle, tarkemmin Leithin satamakaupunginosaan.

Leith on noussut Edinburghin yhdeksi trendikkäimmistä alueista ja sieltä löytyy niin ravintoloita kuin baareja tyydyttämään hedonistisia tarpeita. Kuppiloiden ja panimoiden lisäksi Leith on tunnettu HMY Britannian leposijana. Leithissä voit myös tehdä helposti pienen täppärikierroksen.

Newbarns taproom & brewery (13 Jane St)

Newbarns voi olla tuttu oluen ystäville muun muassa Coolheadin kesäkarkeloista. Newbarnsin panimo ja taproom on sopivasti Leithin kaupunginosan rajamailla. Kesällä piha-alue on urbaanin pihapuutarhan tyylinen joskin kasvillisuutta ei hirveästi ole tarjolla. Sisätila on viihtyisä ja taproomin kahdeksan hanaa sammuttaa janon panimon omilla oluilla sekä vaihtuvien vierailijoiden oluilla. Kesäkuumalla Newbarnsin table beer osui ja upposi. Matalampi alkoholiprosentti ja raikkaan kepeä maku oli toimi hyvin ulkosalla istuskellessa.

Campervan taproom & brewery (112 Jane St)

Campervanin taproom sijaitsee muutamien kortteleiden päässä samalla kadulla Newbarnsin taproomin kanssa. Campervanin täppärin ulkoalue – eli Beer Garden – on rakennettu parkkipaikalle ja tästä syystä se onkin hieman edellistä kolkompi. Niin sisällä kuin ulkona on ”sisustuksessa” käytetty eurolavoja. Tiedän, että jotkut saavat tällaisesta toiminnasta tikkuja sieluunsa, mutta onneksi olut on hyvää. Omalla reissullani Campervanin tarjonta oli oluttyylien osalta erittäin laaja ulottuen stouteista aina yrtti- ja marjasoureihin. Campervanin Mimosa berliner weisse sopi kesäiseen tunnelmaan hyvin ja oli muutenkin hyvin balanssissa.

Moonwake Beer Co. taproom & brewery (6A Tower St)

noin vartin kävelymatkan päässä Campervanilta sijaitsee Moonwake Beer Co. täppäri. Vierailuhetkellä vain sisätilat olivat auki, mutta kesäisin myös pihalla on tilaa istuskella. Sisätilan taproomista on hyvät näköalat panimoon. Mainituista panimoista nuorin tarjoilee perinteisiin nojaavia oluita hieman päivitetyllä twistillä. Omalla reissullani aurinko helli Edinburghin katuja ja ehdoton suosikkijanon sammuttajista oli Moonwaken Kölsch.

Teuchters Landing (1c Dock Pl)

Kun täppärit on nähty – tai et niihin ehdi – palvelee Teuchters Landing Water ofLeithin varrella janoista matkaajaa. Teuchters tarjoaa hyvän valikoiman lähialueiden pienpanimoiden tuotteita. Myös cask-oluita on saatavilla ja matkallani pääsin tekemään Suomessa harvinaista vertailua saman oluen tuoreen cask-version ja normaalin hanaversion välillä. Ruokahuoltoakin Teuchters Landing tarjoaa. Perinteisten burgereiden lisäksi tarjolla on muun muassa runsas seafood platter ja salaatteja. Palan painikkeeksi löytyy tottakai myös valikoima tisleitä viskistä giniin ja siltä väliltä.

Vault City taproom Portobello (243 Portobello High St)

Leithin alue on näppärästi saavutettavissa kävellen ja julkisilla, mutta mikäli mielit hiekkarannalle tai mielesi tekee maistella soureja, voit ottaa suunnaksi Portobellon.

Vault City on tunnettu ennen kaikkea laajasti sour-olut valikoimasta, mutta ainakin oman visiittini aikana Portobellon taproomin hanoissa oli tarjolla runsaasti stouttejakin. Vaikka omalla käyntikerrallani sourit olivat vallanneet suuren osan hanoista, mahtuu 36 hanaan kyllä suuri kirjo oluttyylejä. Taproom on oikein viihtyisä ja yllä mainittuja taproomeja niin sanotusti sliipatumpi. Visiittini aikaan taproom tarjosi myös ruokaa, josta itse maistelin burgerin. Portobellon ranta ei ole kovinkaan kaukana taproomista, joten vinkkinä auringonlaskujen metsästäjille: ota mukaasi muutama olunen taproomista ja suuntaa rannalle.  Mikäli uimisen sijaan saunominen on juttusi, löytyy Portobellon rantojen tuntumasta myös Soul Water Sauna.

Katso myös uusimmasta Olutpostista juttu skottilaisesta Traquair House Brewerystä!

Teksti ja kuvat Janne Koskenniemi