Hannu Sirén Hartolasta on Sahdinvalmistuksen Suomen mestari

Sahdinvalmistuksen vuoden 2021 Suomen mestari on Hannu Sirén Hartolasta. Jämijärvellä järjestetyssä kilpailussa toiseksi sijoittui Heikki Rajahaka Honkajoelta ja kolmanneksi Esa Lahtinen Ylöjärveltä. Neljännelle sijalle ylsi Terho Liukkonen Mäntyharjulta, viidenneksi paikallinen taitaja Kauko Kuusikko Jämijärveltä ja kuudenneksi Tuula Viheroja Raumalta. Kaikki loput sijoittuivat sijalle 7.

Viime vuoden voittaja Ari Rämö onnittelee tämän vuoden voittajaa Hannu Siréniä.

Suomen Sahtiseuran 29. kertaa järjestämään kisaan osallistui 49 valmistajaa sahtipitäjistä eri puolilta maata. Vuosittainen mestaruuskilpailu oli avoin kaikille sahtia perinteiseen tapaan valmistaville kotisahdintekijöille.

Kilpailusahtien arviointi tapahtui aistinvaraisesti. Arvostelussa ratkaisevina tekijöinä olivat tuomareiden henkilökohtaiset makumieltymykset sekä tuotteen ulkoinen laatu, väri ja tuoksu.

Sahtikisan tuomarointia, etualalla André Brunnsberg

”Kisat sujuivat mielestämme hyvin, Jämijärven Jämi- Areena toimi järjestämispaikkana hyvin ja ilmakin suosi kisan loppuun saakka. Hyvin toimineista paikallisista järjestelyistä vastasi Lions Club Jämijärvi ja paikallinen kotiseutuyhdistys Jämijärvi-Seura. Kävijöitäkin oli useita satoja ja tuomaristossa oli pitäjien omien tuomareiden lisäksi myös kansainvälistä tuomariammattitaitoa, kuten Herlinda Heras USA:sta ja Markus Raupach Saksasta. Euroopan oluenkuluttajajärjestö EBCU:a tuomaristossa edusti André Brunnsberg”, kertoo Suomen Sahtiseuran tiedote.

Hannu Sirénin voittosahtia tuomaristo luonnehti mm. näin: ”Tämä on hyvä, tuhti ja rehti sahti loppuun saakka. Siinä on hyvä väri, puhdas tuoksu ja tervainen maku, joka erottuu muista.”

Voittaja Hannu Sirén kommentoi heti tuoreeltaan; ”Onhan tätä tullut harjoiteltua jo yli neljänkymmenen vuoden ajan, eikä voitto siten ollut iso yllätys”. Palkinnoksi voittaja sai tuohihatun, viisi Viking Maltin lahjoittamaa sahtimallassäkkiä sekä kiinnityksen kiertopalkintona toimivaan sahtihaarikkaan.

Sahdin SM-kilpailun voittajia vuosien varrelta, tämän vuoden voittaja Hannu Sirén haarikan kanssa.

Sahti on suomalainen suodattamaton pintahiivaolut, jonka valmistustaito ulottuu jopa tuhannen vuoden taakse. Sahdinteossa käytetään perinteisiä raaka-aineita, kuten ohra- ja ruismaltaita sekä sille tyypillisen maun antavaa katajaa. Sahdille on myönnetty EU:n Aito-Perinteinen Tuote -nimisuoja.

Suomessa perinteisiä sahtialueita ovat erityisesti Häme, Etelä-Pohjanmaa ja Pohjois-Satakunta. Suomen ohella sahdin kaltaista juomaa valmistetaan Ruotsin Gotlannissa sekä Virossa Saarenmaan ja Hiidenmaan saarilla. Seuraavat Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut järjestetään ensi vuoden elokuussa Hauholla.

29. Sahdinvalmistuksen SM-kilpailun Jämijärvellä, 7.8.2021, tulokset;

1. Hannu Sirén, Hartola, 422 pistettä

2. Heikki Rajahaka, Honkajoki, 421 p.

3. Esa Lahtinen, Ylöjärvi, 400 p.

4. Terho Liukkonen, Mäntyharju, 399 p.

5. Kauko Kuusikko, Jämijärvi, 382 p.

6. Tuula Viheroja, Rauma, 374

Lähde: Suomen Sahtiseuran tiedote, kuvat Pekka Kääriäinen, kuva viime ja tämän vuoden voittajista Marjokaisa Piironen