HCBF 2023 onnistui yli odotusten

Juomaa, ruokaa ja hyvää menoa. Niistä on hyvä kotioluttapahtuma tehty.

Evolla 9.-11.6.2023 järjestetty Home Craft Beer & Food Fest (eli HCBF) kokosi kotipanimot, grillaajat ja monet muut alan toimijat yhteiseen viikonloppuun hyvän ruoan ja juoman merkeissä. Toista kertaa järjestetty tapahtuma onnistui yli odotusten sekä tarjoilujen, ohjelman että sään puolesta.

Juoma- ja ruokahuolto kunnossa

Osallistujia paikalla oli kunnioitettava määrä (54 joista kotipanijoita 21) ja olutta virtasi hanoista ja pulloista yhteensä noin 30 erilaista kahden päivän aikana. Hyvän ennakkovarautumisen takia kukaan ei varmasti jäänyt janoiseksi ja kaikilla oli mahdollista maistaa kaikkea tarjolla olevaa. Oluttarjonta oli monipuolista painottuen vaaleisiin ja kesäisiin oluisiin. Etenkin erilaiset IPA:t, belgioluet ja raikkaat lagerit olivat hyvin edustettuina. Valikoimasta löytyi myös eksoottisempiakin tuotoksia, kuten gruitia tai mintulla, basilikalla, limellä, kurkulla, pinaatilla ja ties millä muulla maustettua gosea.

Hyvien juomien lisäksi onnistunut tapahtuma vaatii myös kiinteää ravintoa. Upea kokkitiimi tuotti tapahtumaan esimerkiksi napolilaista pizzaa ja hampurilaisia. Ruoille oli myös kekseliäästi luotu olutsuosituksia, joita tarjoiltiin aterioiden yhteydessä. Yöpyjille oli tarjolla myös aamupalaa, jolla edellisen illan aiheuttama väsymys saatiin toivottavasti taittumaan.

Ohjelma tarjosi mielenkiintoista tietoa ja kokemuksia

Kuvassa neljä hymyilevää ihmistä vierekkäin

Olutposti toimi tapahtuman kumppanina. Kuvassa Pauli Hodju, Kotiolutpostin Erkki Ukkola, Petrik Saari ja Sanna Hodju

HCBF 2023 sisälsi myös ilahduttavan määrän ohjelmaa juomisen ja syömisen lomaan. Ennen tapahtuman virallista aloitusta toteutetuissa vaihtareissa kotioluet vaihtoivat omistajia rivakkaan tahtiin. Luento-osuuksissa Granden Panimon Jan-Erik Granbacka kertoili osallistujille Kveik-hiivojen käytöstä ja Ruukki Distilleryn Joel Turula ja Arttu Oikarinen tislaamon perustamisesta. Lauantai-illan alkuun kuului myös Kuurnian järjestämä sahtinäytös, jossa Juho Mäkinen esitteli sahdin kuurnaamista Kuurnian valmistamilla laitteilla.

Kilpailut pitivät jännitystä yllä

Tähän tapahtumaan ovat kuuluneet perinteisesti myös kilpailut. Lauantaipäivän alussa Pehkolan Mallastamon Heikki Haapala johdatti osallistujat sahtimaltaiden maailmaan mallassekoituskilpailun kautta. Kilpailussa (leikkimielisessä? sitä on vaikea sanoa) joukkueet laativat oman sahtimallassekoituksensa, joka pienoismäskättiin ruokatermoksessa ja valutettiin suodatinpussin kautta tuomariston arvioitavaksi. Olutposti oli mukana tuomaroimassa sahtimallassekoituksista syntyneitä vierteitä. Voittaja valittiin värin sekä maku- ja tuoksunäytteiden perusteella ja tästä sekoituksesta Pehkolan Mallastamo valmistaa myöhemmin erän sahtimallasta myyntiin.

HCBF:ssä kilpailivat tietenkin myös oluet. Tänä vuonna kategorioita oli kolme: Paras olut, paras etiketti sekä Surprise beer of the year, johon saattoi osallistua varsinaista kilpailuolutta pienemmällä erällä. Kukin tapahtuman osallistuja pääsi vaikuttamaan näiden kilpailujen lopputulokseen äänestämällä. Tämän vuoden voittajat olivat:

  • Paras olut: Spiritual Healing Brewery – Tyrnitippa (Tyrni, Mango, & Habanero Sour Ale)
  • Paras etiketti: PPM Brewery – Janika (Lime, Appelsiini & Greippi Blonde Ale)
  • Surprise beer of the year: Sphere Brewing – Dive (Suklaa, Toffifee & Vanilla Stout)

Kohti seuraavia tapahtumia!

Tapahtuman pääorganisoija Pauli Hodju kuvailee viikonlopun tunnelmia: “Kuten viime vuoden tapahtuma, tämänkin vuoden tapahtuma oli jättimenestys! Hienointa oli nähdä ja kuulla, että tämä on monelle harrastajalle se kesän -, tai jopa vuoden kohokohta!” Myös tulevaisuudelle on suunnitelmia. “Tällaiselle tapahtumalle on selkeästi kysyntää. Ei pelkästään kotipanopiireissä, vaan myös niiden ulkopuolella. On siis itsestään selvää, että tulemme jatkossakin järjestämään erilaisia HCBF-tapahtumia”, Hodju kiteyttää.

Olutposti oli mukana Home Craft Beer & Food Fest -tapahtuman yhteistyökumppanina, sillä haluamme tukea suomalaista kotiolutkulttuuria ja kannustaa kotipanijoita entistäkin vahvempaan yhteisöllisyyteen.

Katso kuvagalleria tapahtumasta:

Sahtivierrenäytteitä muovituopeissa puisella pöydällä ulkotiloissa

Sahtivierrekilpailun näytteet arvovaltaista tuomaristoa odottamassa.

Kaksi henkilöä istuu juontajan haastateltavana. Yleisö istuu kuuntelemassa.

Ruukki Distilleryn Joel ja Arttu opastivat tislaamon perustamisessa. Ja vastailivat yleisön lukuisiin kysymyksiin.

Erilaisia ruokia ja oluita sisältävä aamupalapöytä

HCBF-tapahtumassa tarjottiin osallistujille myös ravitsevaa aamupalaa. Kuva: Petrik Saari

Oluthanoja rivissä

Tapahtuman oluthanat kauniisti rivissä.

Ihmisiä kotiolutta sisältävien pullokorien äärellä pöydän ympärillä

Pullot vaihtoivat omistajiaan tapahtuman lauantaipäivän alussa.

Kuvassa haastateltava puhumassa mikrofoniin ja haastattelija istumassa vieressä

Granden Panimon Jan-Erik Granbacka kertoili Kveik-hiivojen erityispiirteistä.

Kaksi oluthanaa, joista toisen kahva on tehty tetris-palikoista

Kotipanimot olivat panostaneet myös esillepanoon ja visuaalisuuteen.

Mies luennoimassa sahdin teosta ulkotiloissa

Kuurnian Juho Mäkinen aloittamassa sahtinäytöstä.

Lue lisää tapahtuman ennakkotunnelmista: Olutposti – HCBF kokoaan kotipanijat yhteen


Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: Petrik Saari ja Erkki Ukkola