HCBF kokoaa kotipanijat yhteen

Kotiolutta, ruokaa ja hyvää menoa! 9.-11.6. järjestettävä HCBF tarjoaa tätä ja paljon muuta kotiolutharrastajille. Lue lisää Kotiolutpostista.

Tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Home Craft Beer & Food Fest (kavereiden kesken HCBF) on noussut nopeasti ilmiöksi kotiolutharrastajien keskuudessa. Tulevan kesän tapahtuman paikat varattiin loppuun nopeasti ja tarkoitus onkin laajentaa konseptia uusiin suuntiin. Tapahtumaa luotsaava Pauli Hodju avasi HCBF:n taustoja ja tulevaisuutta Kotiolutpostille.

Yhteisöllisyys ennen kaikkea

Yksinkertaistettuna HCBF:n voidaan ajatella olevan kotipanimoiden kokoontumisajojen ja aikuisten nyyttikestien yhdistelmä. Kukin osallistuja tuo mukanaan riittävästi itse tehtyä olutta tai ruokaa muille tarjottaviksi. Kun tähän yhdistää olutkilpailun palkintoineen, mielenkiintoiset tuote-esittelyt ja luennot sekä kaiken muun oheistoiminnan komeissa järvimaisemissa, on menestysresepti huikealle viikonlopulle valmis. “Kaikki on yhteistä ja raha ei tapahtumassa vaihdu. Tärkeintä on kokoontuminen ja hyvä meno”, Hodju kiteyttää.

Alun perin HCBF on saanut inspiraationsa Tallin Craft Beer Weekendin kaltaisista oluttapahtumista, joissa yksi (tässä tapauksessa tilavuokriin käytettävä) pääsymaksu kattaa kaiken. Vuonna 2021 aloittanut kotiolutjoulukalenteri auttoi löytämään innokkaita kanssaharrastajia ja alun perin illanistujaisiksi kaavailtu tapahtuma paisui viikonlopun festareiden mittaiseksi. “Kiinnostuneiden määrä löi ällikällä ja ajattelin, että mennään sitten suoraan päätyyn saakka”, muistelee Hodju. Päätöstä toki helpotti aiempi kokemus suurten Halloween-bileiden järjestämisestä.

Ensimmäinen kerta räjäytti potin

Kotipanimoharrastajia ihailemassa oluthanojen ja -laitteiden rivistöä kotioluttapahtumassa

Kuvasaldoa vuoden 2022 tapahtumasta. Kisa on käynnistymässä.

Odotukset kesäkuussa 2022 järjestetylle olivat ymmärrettävästi korkealla, mutta kaikeksi onneksi ne ylittyivät moninkertaisesti. Hodju kiteyttää tunnelmansa viime kesältä: “Jackpot”. Kun kaikki olivat saapuneet paikalle, palaset loksahtelivat nopeasti kohdilleen ja järjestelyt sujuivat suunnitelmien mukaan. Kaikilla osallistujilla oli hauskaa ja sekä tarjoilut, oheisohjelma että kilpailut onnistuivat täydellisesti. Mukana oli useita kotiolutkilpailuissa palkintoja kahmineita osallistujia, joten laatu oli kovaa.

Paikat HCBF:iin varataan niin, että osallistujalla on mahdollisuus ottaa mukaan yksi avec. Hodjun mukaan paikalle tulee siis paljon muitakin kuin oluen panijoita. Monen näistä kohdalla laadukkaiden kotioluiden maistelu sekä keskustelut harrastajien kanssa saattavatkin innostaa isommin mukaan mainion kotipanimoharrastuksen pariin. Tätä tukee myös tapahtumassa parhaiksi valittujen oluiden reseptien jakaminen HCBF:n somekanavissa.

Uudistuksia ja kokonaan uutta luvassa!

Vierivä kivi ei sammaloidu ja myös HCBF kehittyy edellisestä kerrasta. Virallisten ohjelmanumeroiden aikataulutusta tarkennetaan vuoden 2023 tapahtumaan ja tapahtuman yhteistyökumppaneille annetaan paremmin tilaa omien tuotteidensa esittelyyn. Myös tastingien valikoima laajenee oluista kattamaan myös kuohuviinit ja viskit. Jokainen kotipanimo tuo tapahtumaan entiseen tapaan vähintään kegillisen olutta, mutta viime vuoden palautteen perusteella syntynyt “Surprise Beer of the Year”-kategoria mahdollistaa myös eräkooltaan pienempien ja harvinaisempien kotioluiden tuomisen mukaan kilpailuun maisteltavaksi.

Pauli Hodjun mukaan tapahtuman kävijämäärän kasvattaminen ei ole järkevää tai edes mahdollista, sillä HCBF haluaa säilyttää alkuperäisen, yhteisöllisen luonteensa. Todennäköisempää on, että tulevaisuudessa näemme useamman vuosittaisen kotioluttapahtuman, jolloin kaikille halukkaille tarjoutuu mahdollisuus lähteä mukaan. Myös muita suunnitelmia ja uusia avauksia on suunnitteilla. Näiden tueksi on tarkoitus perustaa yhdistys, jolloin kaikenlainen hallinnointi helpottuu huomattavasti.

Kotiolutposti jää innolla seuraamaan HCBF:n tulevaisuutta! Tuoreimmat tiedot saat meiltä tai HCBF:n virallisilta somekanavilta.

Lue lisää:
HCBF Events Instagramissa
HCBF Events Facebookissa

Teksti: Erkki Ukkola
Kuvat: HCBF Events ja Pauli Hodju