Himabisse 2022 -kotiolutkilpailun voittaja Wanderer Brewingin tupla IPA

Espoolaisen Fat Lizard -panimon järjestämän Himabisse-kotiolutkilpailun voitti tänä vuonna Markku Lemisen luotsaama Wanderer Brewing. Voitto tuli klassisella Make the Brewer -nimisellä, West Coast -henkisellä tupla IPA-oluella, joka tuomareiden mielestä oli täysin virheetön, tasapainoinen ja maukas.

Himabisse-kilpailua on järjestetty nyt seitsemisen kertaa ja kilpailun suosio on kasvanut yhdessä kotiolutharrastuksen kanssa. Vuosittain Himabisse-kilpailuun lähetetään vajaa 200 erilaista olutta ympäri Suomen ja kisa onkin vakiintunut yhdessä Olutliiton Valtakunnallisen Kotiolutkilpailun jälkeen suurimmaksi kotiolutkilpailuksi Suomessa.

Himabissen vakituisina tuomareina ovat jo vuosia toimineet Fat Lizardin perustajat Heikki Ylinen, Tuomas Koskipää ja kilpailun visuaalista linjaa tuomaroiva Topi Kairenius. Lisäksi kilpailussa nähdään vuosittain vaihteleva määrä erilaisia oluen ammattilaisia, kuten naapuripanimoiden oluentekijöitä, olutmediaa ja alan asiantuntijoita. Tänä vuonna kilpailuraadissa olivat Ylisen, Koskipään ja Kaireniuksen lisäksi Fat Lizardilta Antti Viitamäki sekä Viivi Vallius, oluen moniosaajat Veera Savolainen sekä Connie Dickinson, joka tuli Ruotsista asti. Oluentekijöitä edustivat Olarin Panimon Ville Leino, CoolHeadin Pietari Kruus, Paloaseman Panimon Allu Montin sekä Salama Brewingin Ville Saarikkomäki. Lisäksi tuomaristoon kuuluivat Pien:n Marietta Kuivanen sekä toimittaja Anikó Lehtinen. Olutpostistakin tuttu graafikko Oskari Sarkima oli mukana arvioimassa kotiolutetikettejä. Himabissen monivuotisena isäntänä toimi Fat Lizardin Tomi Niskanen vastaten kaikista kilpailujärjestelyistä.

Intensiiviset -sarjaa tuomaroimassa Marietta Kuivanen, Ville Saarikkomäki sekä Connie Dickinson

 

Himabisse -kilpailun kaikki vajaa 200 olutta maistetaan sokkona. Kilpailijat ilmoittavat itse oluensa makukategorioihin, jotka ovat raikas, humalainen ja intensiivinen. Näin kategorioissa on useita eri oluttyylejä sen mukaan miten kilpailija arvioi oluensa maun sopivan tiettyyn kategoriaan. Pääosin raikas- kategoriassa nähdään erilaisia lagereita, pilssejä, hapanoluita ja kevyitä APA- ja pale ale- oluita, humalainen -kategoriassa suurin ryhmä ovat erilaiset IPA-oluet, varsinkin mehuisat NEIPA:t ja intensiivisissä taas enemmistössä ovat imperial stoutit, kypsytetyt oluet, barley winet ja voimakkaasti happamat tai mehukkaat oluet.

Antti Viitamäki tuomaroimassa

 

Raaka-aineiden käyttö kilpailussa oli moninaista ja monet olivat huomioineen paikallisuuden käyttäen oman puutarhan tai alueen marjoja tai hedelmiä. Muina raaka-aineina nähtiin mm. erilaisia sokereita, lakritsia, salmiakkia ja mausteita. Erilaisten puulastujen käyttö oli yleistä vahvemmissa oluissa, ja hapanoluissa erottui laajasti hedelmien ja marjojen kirjo.

Himabisse-tuomaroinnissa oluet pisteytetään kategorian sisällä ja jokainen tuomari antaa oluesta myös kirjallista palautetta, jonka kilpailija omasta oluestaan saa. Palautteessa on usein pohdintaa reseptiikasta tai huomioita prosessista ja palautteen tarkoitus onkin tukea kotiolutharrastusta ja innostaa kilpailijaa kehittymään edelleen.

Tuomariston mielestä kisan yleinen taso oli hyvä, joskin hieman vaihteleva. Huippuoluita oli joka kategoriassa, ja ne pystyvät kilpailemaan kaupallisten oluiden kanssa, jopa voittaen ne. Tämä todistettiinkin kilpailussa, missä tänä vuonna kisaisäntä Niskanen ujutti yllätyksenä jokaiseen katergoriaan yhden kaupallisen, laajalti tunnetun oluen. Parhaimmat kotioluet voittivat sokkona maistettaessa kaupallisetkin oluet kirkkaasti.

Fat Lizardin Heikki Ylinen finaalituomaroimassa

 

Markku Lemisen luotsaaman Wanderer Brewingin Make the Brewer West Coast -henkinen tupla IPA erottui alusta asti kilpailussa. Klassinen, vahva IPA-olut oli maukas, virheetön ja siinä erottuivat hyvin ja tasapainoisesti käytetyt raaka-aineet. Olut voitti oman kategoriansa ja valikoitui myös koko kilpailun parhaaksi olueksi.

Kisaisäntä Tomi Niskanen

 

Himabisse 2022 voittajat  ja perintöprinsessat:

Vuoden 2022 Himabisse voittaja:
Wanderer Brewing – Make the Brewer, tupla IPA 7,6 %

Kategoria 1. Raikkaat paras olut & perintöprinsessat:

Paras raikas

Tanttalan Panimo – Pilsnerits, pilsner 4,9 %

Perintöprinsessa
Yes Indeed Brewing – Yuzuki Sour Part 2, hapanolut 5 %

Perintöprinsessa
Panumo – Suolainen Vattulaku, hapanolut 4,9 %

Kategoria 2. Humalaiset paras olut & perintöprinsessat:

Paras Humalainen
Wanderer Brewing – Make the Brewer, tupla IPA 7,6 %

Perintöprinsessa
2006 Hallabrew – EMC2, NEIPA 6,6 %

Perintöprinsessa
2053 Panumo – Mehukooma, NEIPA 7,4 %

Kategoria 3. Intensiiviset paras olut & perintöprinsessat

Paras Intensiivinen
Panimo Duuni – Fuhvi, Foreign Extra Stout 7,3 %

Perintöprinsessa
Wanderer Brewing, Wandering Tripel 9.1 %

Perintöprinsessa
PPP (Punkkisen PienPanimo) – Sarkisen Synkkä, Stout 8 %

Kategoria Taide paras olut:

Spiritual Healing, I wanna be a unicorn, hapanolut 5  %

Muita kunniamainintoja:

Kaunein olut
Panumo – Suolainen Vattulaku, hapanolut 4,9 %

Paras lager
Tanttalan Panimo – Pilsnerits, pilsner 4,9 %